avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acciza la gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acciza la gaze

Am constatat dupa postarile unor utilizatori ca unii nu au acciza pe factura de gaz.

Aveti trecute cumva rubrica separata acciza pe factura de gaz?

Si daca aveti sau nu la ce furnizor se intampla sa fie sau nu si ce suma ca la unii vad ca este trecuta dar este 0.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
w_v_w_v, utilizator
Care e diferenta dintre dobanzile si penalizarile din facturi?
Nici o diferenta. Penalizarile de intarziere pot fi numite "dobanzi penalizatoare" sau "dobanzi de intarziere"... Unii le zic penalitati, altii penalizari... Important este modul de aplicare a acestora de catre furnizori. Modul de aplicare a penalizarilor catre asociatii poate determina adoptarea sistemului de penalizari de catre comitetrul executiv. De aceea aminteam in alte postari ca se pot calcula penalizari dupa 30 de zile de la data scadentei dar aplicate din urmatoarea zi dupa scadenta si nu din a 51-a zi.
Daca nu ai achitat factura 30 de zile dupa scadenta furnizorul iti calculeaza penalizari din ziua a 16-a de la emiterea facturii. Ori daca asociatia calculeaza penalizari restantierului din a 51-a zi nu are cu ce sa acopere penalizarile din ziua a 16-a pana in ziua a 51-a. Poate si de aceea legiuitorul a lasat la latitudinea comitetului sa stabileasca sistemul propriu de penalizari si nu a stabilit exact procentul, scadenta, alte termene.
Am utat sa va spun detalii despre schimbarea furnizorului la gaz lucru care este total diferita fata de electricitate..
Pana acum citeva luni la schimbarea furnizorului primeai acelasi tarif ca la restul clientilor de la furnizorul unde te mutai -1%(reducere ca ai venit la ei).
Reducerea se negocia in functie de client dar minim era 1 %.

Acum mai noi intrucat pretul gazelor cica este tinut artifical pe loc pana la alegeri si ar trebui sa fie mai mare cu 25% la schimbarea furnizorului vei plati lunar un nou pret care variaza de la luna la luna in functie de pretul bursei.
Lunar platesti o taxa catre furnizorul vechi care este intre 20-24 lei pe luna (in functie de investitiile furnizorului vechi).
Taxa este pentru ca noul furnizor foloseste infrastructura vechiului furnizor si pentru ca acesta efectueaza lunat o citire pentru noul furnizor.

Asadar cind schimbi furnizorul de gaz esti considerat ca te schimbi in consumator captiv in consumator eligibil.
Poti sa devii consumator eligibil si fara sa schimbi furnizorul daca suni la furnizorul actual si anunti ca vrei sa treci pe pretul lunar de la bursa.
Totul este sa ai o dorinta mare de risc.
In momentul actual la GDF suez mai sunt 44 clienti eligibili, din apoximativ 100 restul fie au trecut la furnizorul vechi inapoi spre a deveni captivi si a plati tot pretul fix fie erau clienti GDF, dar care dorisera sa incerce si pretul de la bursa si au mers la risc iar acum au cerut sa merga din nou pe pretul fix.
Asadar cu noile reguli nu stim cine ar dori sa mai schimbe furnzorul
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
w_v_w_v, utilizator
Am mai abordat problema termenului cand incepe procedura de calcul al penalizarilor si ...... a termenului de cand se aplica penalizarea.
Sunt doua notiuni absolut diferite.

La asociatii.
Momentul cand incep sa se calculeze penalizarile este ziua 31 de la data scadenta inscrisa pe lista.
Momentul din care se socotesc zilele de intarzire este ziua 1 dupa scadenta.

Asociatiile de proprietari ar putea aplica acelasi procedeu ca si furnizorii, asa cum am explicat in acest mesaj daca nu exista fond de rulment achitat de proprietar.
Astfel, un proprietar fara fond de rulment se gaseste in aceeasi situatie ca si oricare client al furnizorilor, fie persoana fizica, fie persoana juridica.

Dar....la multe asociatii exista fond de rulment, care este si poate fi considerat o plata in avans a unei cote lunare (la modul cu totul aproximativ).
In acest caz nu mai putem penaliza proprietarul, similar, incepand sa-i calculam zilele de intarziere din ziua 1 dupa scadenta, ci dupa 30 zile de la scadenta, chiar din momentul in care punem "abacul" in functiune, adica din ziua 31 dupa scadenta. Pentru ca proprietarul cu fond de rulment are platita deja o cota de intretinere in avans.
Deci pentru proprietarii cu fond de rulment achitat ziua de incepere a penalizarii coincide cu ziua din care incep sa i se adune zilele de intarziere in vederea penalizarii, adica ziua 31 dupa scadenta.
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
elga50, moderator
Corect doamna Elga.
Dl Adriantot dupa cum va spuneam in mesajul sters la GAZ (orice furnizor intrucat este un contract cadru fix) are data scadenta in 30 zile de la emitere si apoi calculeaza penalizari din a 31 nu din a 16.
Intradevar asa ar trebui sa fie data scadenta in 15 zile de la primire +30 zile de la data scadenta apoi penalizari din a 16 -a zi imediat dupa scadenta.

Alte discuții în legătură

Penalizari furnizori direct din a 16 zi(la gaz cei cu puncte cardinale in denumire)) unlocatar unlocatar Buna ziua E normal ca un furnizor sa aplice penalizari direct din a 16-a zi? Nu ar trebuis sa fie 15+30 zile si apoi sa calculeze din a 16 zi ?Ei ... (vezi toată discuția)
Abuz gdf suez abhramovici abhramovici Locuiesc cu chirie intr-un bloc din Brasov.In data de 1 aprilie cei de la GDF Suez mi-au facut o \\"pacaleala\\" sigilandu-mi contorul de gaz pt neplata unei ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)