avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calcul valoare timbru judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calcul valoare timbru judiciar

Buna ziua va rog sa ma ajutati, cum calculez taxa de timbru judiciar la valoarea de ex. de 4610 lei, stiu ca se aplica prevederile art. Art 2 din Legea nr. 146 din 24 iulie 1997 (*actualizată*)
(1) Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a) până la valoarea de 50 lei - 6 lei;
b) între 51 lei şi 500 lei - 6 lei + 10% pentru ce depăşeşte 50 lei;
c) între 501 lei şi 5.000 lei - 51 lei + 8% pentru ce depăşeşte 500 lei;
d) între 5.001 lei şi 25.000 lei - 411 lei + 6% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
e) între 25.001 lei şi 50.000 lei - 1.611 lei + 4% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
f) între 50.001 lei şi 250.000 lei - 2.611 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
g) peste 250.000 lei - 6.611 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.
Nu stiu ce fac cu cei 8%? Va rog stimati colegi! Dupa calculatorul electronic Imi iese val de 371,8 lei si timbru de 3 lei , e bine?
Cel mai recent răspuns: mieluu , utilizator 21:02, 15 Mai 2011
379,8 lei, rezulta din 51 lei + (4610-500)*8%
multumesc mult de raspunsul prompt, asa calculasem si eu dar acum constat ca instanta nu mai este de acord cu acest calcul, adica cu evaluarea estimata din actiune ci calculeaza dupa un ghid al notarilor cu evaluarile acestora, e legal ceea ce fac domniile lor? apel mediatorilor va rog care ati intampinat asa ceva , cum ati procedat?
Da, este.

Art. 3 ind.1 din legea taxelor de timbru precizeaza:

"(1) Cererile introduse la instantele judecatoresti, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile, se taxeaza potrivit prevederilor art. 2 alin. (1), la valoarea imobilului.
(2) Taxarea cererilor prevazute la alin. (1) se face la valoarea imobilului declarat de parti. In cazul in care valoarea declarata de parti este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camerele notarilor publici, taxarea cererilor se va face la aceasta din urma valoare .
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si la taxarea cererilor in materie de mostenire.
(4) Instantele de judecata vor solicita la inceputul fiecarui an camerelor notarilor publici expertizele privind stabilirea valorilor orientative ale bunurilor imobile din circumscriptia teritoriala a instantei."

In plus, exista diferenta intre "calcul" si "valoarea unui bun": valoarea poate fi stabilita potrivit expertizei notariale, insa algoritmul de calcul ramane cel al legii 146/1997.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
Mihaela Luminita VATAVU, Avocat
judecatoarea la care am avut dosar nu s-a luat nici macar dupa acele valori!mi-a trecut cu mult peste mp pe teren.asa ca bani multi si nervi tari!
noi calculasem 37 mil,ea a venit cu 80 mil. asa diferenta!
mp e 300,ea a vrut 500!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara tinaa tinaa buna ziua. va rog sa imi spuneti cat este taxa de timbru pentru o accesiune imobiliara. se plateste inainte sau dupa ce se face evaluarea ... (vezi toată discuția)
Urgent Mihai Strimbeanu Mihai Strimbeanu Cat se platea in anul 2007 taxa judiciara de timbru la 50000 ron? Care era procentu? Mutumesc mult. (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de tibru Corneliur Corneliur Care este formula de calcul pentru taxa judiciara de timbru ? Am de contestat o executare silita interpretata eronat, se timbreaza la valoare ? (vezi toată discuția)