avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor inmormantare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor inmormantare

Buna ziua! Cateva nelamuriri: In functie de ce se stabileste cuantumul ajutorului de inmormantare? Un prieten a luat ajutor de inmormantare pentru bunica lui 2200 lei, eu am luat 1920. Nu mi-a explicat nimeni de ce, nu aveau timp! Si alta nelamurire: Ce inseamnna ajutor de inmormantare si ce inseamna ajutor de deces? Care este diferenta dentre cele 2? Va multumesc mult!

Cel mai recent răspuns: danutza86 , utilizator 18:21, 14 Aprilie 2011
Raspunsul il gasiti in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 125
(1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
(2) Dovada prevăzută la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asi¬gurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).

Art. 33
(5) Câştigul salarial mediu brut ....... este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

LEGE Nr. 287 din 28 decembrie 2010
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011
Art. 15
Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011 este de 2.022 lei.

Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
ContSters193759, utilizator
Lamurit. Multumesc mult de tot!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare takytaky1 takytaky1 buna seara,parintii mei sunt pensionati pe caz de boala.as vrea sa stiu daca vor primi ajutorul de inmormantare in cazul in care \\"nu vor mai fi printre noi\\" (vezi toată discuția)
Ajutor de deces seneca399 seneca399 cineva a avut pensie speciala(in speta judecator) si decedeaza. Sotia poate primi ajutor de deces? (vezi toată discuția)
Ajutor deces de la cas popescu leontina popescu leontina Buna ziua. Un SRL are angajati cu contract de munca, unul dintr ei din luna iulie 2012 era in concediul medical.In luna martie 2013 salariatul a ... (vezi toată discuția)