avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie de invaliditate gradul 3
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie de invaliditate gradul 3

Buna ziua,
sunt angajat la o societatea comerciala , in ultimile luni am fost in concediu medical, am intrat la comisie si am primit decizie de pensionare pe caz de boala gradul 3;intrebarea este daca eu am dreptul sa mai raman angajat la aceasta societate cu program de 4 ore, sau mai bine zis angajatorul este obigat sa mai ma tina angajat cu 4 ore, poate si pe alt post; va multumesc
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
alexenicolae, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:46, 20 Aprilie 2012
Angajatorul nu poate fi obligat sa va tina. Asta e clar! Daca vrea va tine, daca nu intrerupe contractul de munca pe motiv ca nu mai raspundeti cerintelor. Dvs puteti lucra in continuare, la el sau in alta parte, pe timp partial de munca - 4 sau 2 ore, pana la intrunirea conditiilor de vechime si pensie pentru limita de varsta.
Am si eu o intrebare: Daca angajatul este in CFS si primeste decizia de pensionare gr. 3, dar hotaraste sa mai ramana inca in cfs 2-3 luni si apoi sa lucreze, poate angajatorul sa ii tina contractul de 8h/zi in CFS chiar daca a primit decizia de pensionare?
Multumesc!
In acest caz, sunt incidente dispozitiile art.56 alin.1 lit.c C.mun., si anume : Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Art.49 alin.5 C.mun. : De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Coroborand cele doua dispozitii, chiar daca este in CFP si i s-a comunicat decizia de pensionare, c.i.m. va inceta de drept. la data comunicarii deciziei respective.
Contractul inceteaza de drept chiar daca e vorba de invaliditate de gradul 3?

Inca o data multumesc!
Contractul de munca inceteaza de drept indiferent de gradul de invaliditate ... daca doreste sa-l mentina in continuare angajat cu 4 ore/zi , angajatorul va trebui sa-i faca un nou c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim de drept magda.balog magda.balog Buna ziua! Am o doamna care intra in pensie de boala din 15 Aprilie si stiu ca trebuie sa ii desfac contractul cu art 56 insa dupa aia ea ramane la 4 ore ... (vezi toată discuția)
Incetare cim / invaliditate grad iii Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, angajat cu decizie de pensionare pt invaliditate grad III si cu recomandare medic specialist la program de 4 ore: ii inceteaza CIM de drept si ii ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara, Daca o persoana a obtinut de la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca, decizia medicala asupra capacitatii de munca cu data de ... (vezi toată discuția)