Buna ziua.
Am urmatoarea neclaritate: daca un absolvent de drept este angajat ca si consilier juridic cu jumatate de norma insa, perioada de 5 ani vechime in domeniul juridic in anumite functii (cea de consilier juridic numarandu-se printre ele), vechime necesara pentru a sustine examenul de admitere la INM (Institutul National de Magistratura, pentru cei care nu cunosc ce reprezinta abrevierea) se calculeaza la o norma intreaga sau si la jumatate de norma?
NU conteaza timpul de lucru. Cand se vorbeste despre vechime se vorbeste de la data la care a promovat examenul de consilier juridic la Corpul Consilierilor juridici din Romania si pana la momentul sustinerii examenului. Asadar, degeaba a fost angajat pe post juridic, daca dumnealui nu a fost inregistrat in Corpul Consilierilor Juridici. Numai asa se poate face dovada conditiei de 5 ani vechime.
@Apa_dulce
Imi permit sa va contrazic, la inscriere nu intereseaza pe nimeni examenul de consilier juridic, ci doar perioadele de angajare in aceasta functie.
Cunosc procuror care a fost consilier juridic peste 5 ani (incepand din 2004), dar nu a dat examen si nu a fost membru in Colegiu, iar asta nu l-a impiedicat sa dea examenul in magistratura si sa il promoveze cu succes, fiind foarte bine pregatit, chiar daca nu a dat acel examen in Colegiu care, sa fim seriosi, nu se compara cu un examen de admitere in magistratura.
Sa vedem daca am inteles exact: daca profesezi ca si consilier juridic (spre exemplu) timp de 5 ani, indiferent ca lucrezi cu jumatate de norma sau cu norma intreaga, si chiar si fara a fi membru al Colegiului Consilierilor Juridici, poti sa dai linistit examenul de admitere in magistratura (asta daca nu punem la socoteala posibilitatea de a da examenul organizat la sfarsitul lunii august al fiecarui an la INM). Corect?:-/ Intreb din nou pentru ca vad ca parerile sunt impartite.
deci dupa umila mea parere ... e nevoie de 5 ani cu norma intreaga (ziua de lucru e de 8 ore) ... daca esti cu jumatate de norma ai nevoie de 10 ani ...
@carmen. Poate asa era prin 2004, insa in 2003 a aparut statutul consilierului juridic care reglementeaza obligativitatea inscrierii in Colegiu. Pentru perioadele de pana la aparitia Statutului se aplica regula cartii de munca.
Spun asta pentru ca si eu pana in 2003 am fost consilier juridic si aveam pe vremea aceea cca 3 ani vechime. Urmaream sa intru in Barou fara examenul de admitere, insa mi-au conditionat dovada pana in 2003 de carte de munca si dupa 2003 de adeverinta de la Colegiu...
Trageti voi concluziile. Pana la urma am dat examenul si am luat-o de la capat. Fara vechime, caci nu doream sa zac consilier inscris in Colegiu inca n ani decat sa devin avocat mult mai repede. Asta se intampla in 2004. Actualmente am 9 ani de vechime juridica, insa cei de dinainte de 2003 se dovedesc cu cartea de munca, cei dupa 2003 cu adeverinte de la Barou. Iar perioada 2003-2004 este pierduta, ca sa zic asa, in calcului vechimii neintrerupte.