Buna ziua.
Am urmatoarea neclaritate: daca un absolvent de drept este angajat ca si consilier juridic cu jumatate de norma insa, perioada de 5 ani vechime in domeniul juridic in anumite functii (cea de consilier juridic numarandu-se printre ele), vechime necesara pentru a sustine examenul de admitere la INM (Institutul National de Magistratura, pentru cei care nu cunosc ce reprezinta abrevierea) se calculeaza la o norma intreaga sau si la jumatate de norma?
Nicio perioada nu este pierduta, pentru ca sunt admise intreruperi in vechime. Nu stiu exact ce intelege CSM prin vechime neintrerupta, dar va spun sigur ca s-au admis dosare in care vechimea in munca a avut anumite intermitente, de exemplu, cateva zile sau luni intre incetarea unui CIM si inceperea altuia.
Cu privire la calitatea de membru al Colegiului, Apa_dulce, se pare ca Barourile si CSM nu au o "practica unitara". La inscrierea la examenul in magistratura nu te intreaba nimeni de adeverinta de la Colegiu, asta iti spun sigur, nu-i intereseaza daca ai definitivatul sau nu.
In schimb, unei foste colege de serviciu, consilier juridic din 2000, i-a fost conditionata inscrierea la Barou de definitivatul in Colegiu! In acelasi timp, un alt Barou din tara nu punea asemenea conditii celor care lucrau dinainte de aparitia legii cj.
nu prezinta relevanta data la care te-ai inscris in colegiul consilierilor si sa ai acolo 5 ani vechime....ci este important sa ai vechime in functia de ,,consilier juridic,, ...poti sa fii inscris in colegiu si sa nu profesezi deloc ca si consiler...este vorba de vechime efectiva in functia de consilier juridic care nu este interconditionata de inscriere in colegiu....sanctiune care poate interveni este doar in instanta unde ti se poate contesta calitatea de consilier juridic avand obligatia sa fii inscris in colegiu dar nu se practica deloc asa ceva....
Nici eu nu cred ca are relevanta daca esti sau nu inscris in colegiul consilierilor juridici
La cerere de inscriere, dintre actele ce se anexeaza face parte carnetul de munca sau alte acte doveditoare ale vechimii in specialitate (potrivit Hotararii CSM) . Prin urmare nu intereseaza daca canditatul a fost sau nu inscris in colegiu, ceea ce prezinta importanta este vechimea in specialitate de cel putin 5 ani. Insa dupa parerea mea, este necesar ca acesti 5 ani sa fie indepliniti cu norma intreaga, caci numai astfel se poate vorbi de vechime in specialitate de cel putin 5 ani. Dupa cum a spus si carmen_miron, in caz de jumatate de norma ar fi nevoie de 10 ani.