avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune-mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune-mostenire

Tatal meu a decedat in 2009 iar bunicul meu in 2011(tatal tatalui meu).Singurul mostenitor sunt eu.Ca sa pot intra in posesia mostenirii de la bunicul meu trebuie sa fac succesiunea pentru tatal meu mai intai, sau pot sa fac direct actul de mostenire in conditiile in care tatal meu nu mai e?
Dezbateti mostenirea dupa bunic.
Dvs. veniti la mostenirea bunicului prin reprezentarea tatalui predecedat (decedat inaintea bunicului).

Tatal dvs. nu l-a mostenit pe tatal sau (bunicul dvs.) pentru ca nu mai era in viata la data mortii tatalui sau. (pentru a succede, trebuie ca persoana care succede sa EXISTE la momentul mortii celui despre a carui mostenire e vorba).

mostenire = transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane IN FIINTA.

Dar, prin institutia reprezentarii succesorale, dvs. urcati in locul, gradul si in drepturile ascendentului dvs. (tatal dvs.) pentru a culege de la bunic partea de mostenire care s-ar fi cuvenit tatalui dvs. daca ar mai fi fost in viata la momentul mortii tatalui sau. (= un beneficiu al legii).
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
romascanu, moderator
Va multumesc
Buna ziua,

Am o speta: am un unchi (fratele mamei) care a murit, nu are copii...stiu k mostenitori in cazul asta e sotia supravietuitoare si sora...ma intereseaza daca mama mea (adica sora) va trebui sa imparta cheltuielile de inmormantere cu sotia supravietuitoare? si mai aveau si ceva credite pe la banci pe care din cauza bolii el le-a neglijat (ea fiind plecata de 2 ani in Italia) vrea sa stiu daca aceste credite si restante mi le poate baga mie pe gat...stiu k se mosteneste pasivul si activul, dar totusi banii de la banca nu i-a impartit cu sora lui si faptul k s-au facut restante la fel nu e vina ei nu?
Adica treaba sta in felul urmator (cel putin d.p. meu d. v) noi l-am ingrijit (a murit de cancer) ea a venit cu o zi inainte de inmormatare, deci noi ne-am chinuit cu el si eu am umblat dupa toate cele necesare inmormantarii si ea vine acum si ne baga pe gat , sa facem cheltuielile jumi-juma...
Va rog lamuriti-ma!
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
Ramoon, utilizator
ordinea dezbaterii succesiunilor ar fi mai intai cea dupa bunicul dvs si apoi cea dupa tatal dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune vali29 vali29 suntem trei frati, tatal nostru a murit acum un an iar mama de foarte mult timp,tata a avut o a doua casatorie din care nu a rezultat copii.Tata a lasat in ... (vezi toată discuția)
Titlu de propritate dupa succesiunea bunicilor morti si a parintelui mort Danieladvd Danieladvd Draga AvocatNet.com, Tatal meu a murit fara sa faca succesiunea dupa parintii lui decedati (bunicii mei). Tatal meu are o sora inca in viata. Cei 4 copii ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o succesiune pisica300 pisica300 Străbunicul meu P.D. a avut unici moștenitori pe bunica mea M.D.M.R , pe sora bunicii mele P.S.M și pe frații bunicii mele P.D.R și P.A.F. Bunica mea ... (vezi toată discuția)