Tatal meu a murit fara sa faca succesiunea dupa parintii lui decedati (bunicii mei). Tatal meu are o sora inca in viata. Cei 4 copii ai tatalui decedat si sotia supravietuitoare vrem sa deschidem succesiunea bunicilor. Am inteles din alte raspunsuri pe forum ca cei 4 copii au dreptul impreuna la 3/8 si sotia supravietuitoare la 1/8 din averea bunicilor, iar sora tatalui la 1/2. Propritatile bunicilor sunt in forma de terenuri.
Intrebarea mea este daca dupa succesiunea bunicilor, copiii si sotia supravietuitoare pot lua titlurile de propritate direct pe numele lor sau trebuie sa facem pasul urmator, adica sa facem succesiunea tatalui decedat si abia apoi se pot lua titlurile de propritate? Nu stiu ce document se obtine de la notar dupa procedura de succesiune.
Multumesc frumos pentru ajutor!
Va trebui dezbatuta mai intai succesiunea dupa bunici si apoi cea de pe urma tatalui dvs. Se vor putea dezbate cu aceeasi ocazie daca este indeplinita conditia de competenta a notarului public de la locul decesului persoanelor.
Dupa ce veti face succesiunea nu veti putea dobandi direct terenuri pe numele dvs ci acestea vor fi in indiviziune cu ceilalti mostenitori. Pentru a delimita concret terenurile si a le atribui proprietarilor este necesar partajul succesoral facut fie voluntar la notariat, fie prin instanta.
Luati legatura cu un notar, prezentati actele si veti primi indrumarile necesare.
Se pot imparti bunurile direct prin certifictul de mostenitor, insa depinde de bunuri si de mudul in care se inteleg partile. Din pacate, mai depinde si de notar, majoritatea nu fac aceasta impartire, solicitand mostenitorilor sa incheie un partaj separat; acesta, din pacate, costa.