avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept la un bun renuntat,succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept la un bun renuntat,succesiune

Buna seara,am mai pus o intrebare de genul acesta,dar raspunsurile au fost diferite,asa caci sunt in ceata :(.problema sta asa...sora mea a facut act de renuntare la succesiune dupa defuntul nostru tata.bunurile tatalui sunt mostenire de la bunicul nostru,care la rindul lui le-a mostenit.prima intrebare ar fi sora mea este considerata mostenitoare la cota parte detinuta de mama ca sotie supravietuitoare dupa succesiune?iar a2a este..daca succesiunea dupa bunicul a fost dezbatuta partial si acceptata prin inscriere in actul de mostenitor cu cotele fiecaruia,(asta s-a intimplat pe vremea cind tatal meu traia) se considera caci si restul bunurilor dupa care urmeaza sa deschidem succesiunea au fost acceptate in egala masura.la succesiune v-om fi rude de gradu 2.suntem obligati sa respectam cotele parti daca aceasta se deschide la notar?si un ultim aspect trebuie platita succesiunea de 2 ori? si dupa bunic si dupa tata sau se considera caci a fost acceptata daca s-a dezbatut partial in urma cu 26 de ani.sper caci am explicat binicel :">u
Cel mai recent răspuns: nicole852107 , utilizator 20:07, 14 Decembrie 2012
1. Sora D-voastră o va moșteni pe mamă (dacă a acceptat succesiunea acesteia), dar nu îl va moșteni pe tată. Nu are nici o importanță de unde provin bunurile din masa succesorală care a rămas după mamă (nu are importanță dacă ele provin din moștenirea soțului decedat sau de altundeva), sora D-voastră va avea cota legală din această succesiune.

2. O succesiune nu poate fi dezbătută parțial, din punct de vedere a cotelor ce revin moștenitorilor. O succesiune ori se acceptă, ori se renunță la ea. Nu se poate accepta parțial.
În aceste condiții fiecare moștenitor acceptant va avea câte o cotă legală din acea moștenire în funcție de clasa de moștenitori din care face parte și eventual de gradul de rudenie cu defunctul. Deci cota fiecăruia este fixă indiferent de bunurile care alcătuiesc masa succsorală. Nu există „restul bunurilor”. Bunurile sunt întotdeauna acelea care existau în momentul decesului, sau eventual cele care au fost donate în timpul vieții.

Este foarte important să înțelegeți că acele cote de moștenitor se aplică la un patrimoniu și nu la bunuri individualizate. Deci, de exemplu, nu pot să solicit o cotă mai mare dintr-o casă, și să cedez în compensare din cota mea cu privire la un teren. Cota fiecăruia se raportează la întreg patrimoniul autorului său din momentul decesului.

3. De fapt, ce înțelegeți prin dezbaterea „parțială” a succesiunii? :)
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
Patrick_, utilizator
Buna ziua,cind am zis partiala m-am referit la o parte din bunuri,dar nu am speficat eu bine.aici ma refeream la faptul ca in 1985 s-a dezbatut succesiune dupa bunic doar pe casa.la masa succesorala nu au pus si tetenurile pe care le avea in proprietate.am scos extras cf iar acesta este neatins din 1984,cind el si-a facut foaia de avere.
Dezbaterea succesorală este una, iar partajul succesoral este alta.

La dezbaterea succesorală se stabuilesc succesorii, masa bunurilor succesorale și procentele succesorilor.

Partajul poate fi făacut de mai multe ori, adică odată cu privire la o parte din bunuri, iar ulterior cu privire la alte bunuri succesorale, dar succesorii și cotele vor rămâne aceleași.
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
Patrick_, utilizator
bunurile ”ulterior” gasite, se introduc in masa succesorala si se elibereaza un certificat de mostenitor suplimentar la certificatul initial (se suplimenteaza masa succesorala). in rest, nimic nu se schimba referitor la mostenitori sau cotele fiecaruia.
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
antonia77, utilizator
Pentru terenuri se va elibera un certificat de mostenitor suplimentar, care va contine aceiasi mostenitori si cu aceleasi cote ca in certificatul de mostenitor initial. Succesiunea dupa tata se plateste la momentul dezbaterii sale, n-are legatura cu acceptarea din urma cu 26 de ani... Este o alta persoana, deci o alta procedura succesorala.

Alte discuții în legătură

Succesiune marius61 marius61 Buna ziua In urma cu o luna bunica mea a decedat, mostenitori fiind mama si sora ei. As avea de pus cateva interebari. 1-Ce acte trebuiesc pentru succesiune ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica gina taban gina taban Buna ziua,bunica a avut 2 copii,ea a decedat,unul din fii a decedat si acesta din urma are 3 copii.Fiul decedat a avut o garsoniera la care 2 din copii au ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala ContSters292683 ContSters292683 Buna ziua! 1. Masa succesorala se poate stabili pana in ziua dezbaterii succesiunii? 2. Ce inseamna mai exact \\\\"dezbaterea succesiunii\\\\"? Unui ... (vezi toată discuția)