1. Masa succesorala se poate stabili pana in ziua dezbaterii succesiunii?
2. Ce inseamna mai exact "dezbaterea succesiunii"? Unui succesibil I se cere vreun acord in aceasta etapa? In ce privinta?
Buna ziua,
Dezbaterea succesiunii este urmatorul pas deschiderii succesiunii adica are loc dupa decesul celui succedat.
Dezbaterea presupune stabilirea bunurilor pe care decedatul le-a avut in proprietate la data decesului (nu alte bunuri) adica amasei succesorale;
stabilirea persoanelor care au calitatea de succesori;
stabilirea cotelor care revin fiecarui succesor.
Succesorii pot dezbate succesiunea prin buna intelegeri sau la cererea unuia dintre ei.
Dezbaterea poate avea loc in fata notarului daca toti sunt deacord sau prin instanta daca unul/unii nu sunt deacord.
Va multumesc pentru raspuns!
Inca o intrebare: daca in masa succesorala intra conturi curente si imobil, la dezbatere pot lua doar o parte din banii din conturile curente si renunta la cota parte ce mi se cuvine din imobil?
Precizez ca am facut declaratie de acceptare a mostenirii.
Certificatul de mostenitor va cuprinde cota parte ce vi se cuvine (respectiv cotele ce le revin mostenitorilor) din patrimoniul defunctului. (conturi, imobil si alte bunuri care compun masa succesorala).
Pentru ceea ce doriti dvs. ("iau eu contul, iei tu casa" sau alte asemenea variante) trebuie sa va intelegeti cu ceilalti mostenitori si sa faceti un act de imparteala.
Sunt putin confuz caci am citit pe Internet ca "Exercitarea dreptului de opţiune succesorală este guvernată de principiul indivizibilităţii. Astfel fiind, nu este posibilă acceptarea în parte a moştenirii ( a unor bunuri din moştenire) şi renunţarea la restul bunurilor ( nemo pro parte heres)."
Conturile erau in patrimoniu defunctului.
Ma puteti lamuri daca pot alege ce iau din masa succesorala?
Nu, nu puteti alege. Dar odata dezbatuta succesiunea (dezbatere care se finalizeaza cu emiterea certificatului de mostenitor in care va fi prevazuta cota-parte/cota succesorala ce vi se cuvine din TOT ceea ce a apartinut defunctului) va puteti intelege cu ceilalti mostenitori asupra impărţirii bunurilor mostenite (bunuri care compun masa succesorala aratată in certificat). Daca va înţelegeti, puteti încheia imediat sau mai tarziu un act de imparteala/ partaj voluntar. Daca nu va înţelegeti, partajul se va face prin instanta.
Nu e pe alese. Mostenirea e ...take it or leave it.
Nu este posibila acceptarea sau renuntarea in parte.
Succesibilul care ACCEPTA mostenirea este moştenitor (îşi însuşeşte calitatea de moştenitor)
Succesibilul care RENUNŢA este considerat ca nu a fost niciodata mostenitor.
E ca la ...graviditate. Ori esti, ori nu esti. Nu exista puţin gravida :)
La fel si in mostenire: ori esti mostenitor (si ti se cuvine cota succesorala prevazuta de lege din TOT ce contine mostenirea) ori nu esti mostenitor (si nu ti se cuvine nimic din moştenire)
Dvs. ati acceptat mostenirea. Sunteti mostenitor si aveti o cota-parte (cota succesorala) din bunurile care compun masa succesoarala....din TOT ce conţine ea, din toata ...."gramada", daca vreti sa-i zicem aşa. Dar "gramada" asta se poate IMPARTI conform intelegerii dintre mostenitori (eu iau asta, tu iei ailalta, el ia ... etc. Atenţie, n-am folosit cuvantul a renunţa). Daca nu exista intelegere, partajul se face prin instanţa.