avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor sau hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor sau hotarare judecatoreasca

Buna ziua,

Imi puteti spune va rog care este diferenta intre un certificat de mostenitor eliberat de notar sau o hotarare judecatoreasca in cazul in care succesiunea este dezbatuta in instanta?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:32, 30 Aprilie 2014
In certificatul de mostenitor este precizata calitatea de mostenitor si cota succesorala care vi se cuvine din bunurile ce au ramas de la defunct. Prin hotararea judecatoreasca pronuntata ca urmare a dezbaterii succesiunii se stabileste exact ce bunuri vi se cuvin din masa succesorala.
mary-anna a scris:

Prin hotararea judecatoreasca pronuntata ca urmare a dezbaterii succesiunii se stabileste exact ce bunuri vi se cuvin din masa succesorala.


Doar în situaţia în care s-a cerut şi partajul (împărţeala) bunurilor. Instanţa nu se poate pronunţa peste ceea ce părţile au cerut.

Diferenta e ca la notar mergeti intelesi, la instanta mergeti dupa notar, daca acolo nu va intelegeti.
Puterea celor doua acte e tot aia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesorala ContSters292683 ContSters292683 Buna ziua! 1. Masa succesorala se poate stabili pana in ziua dezbaterii succesiunii? 2. Ce inseamna mai exact \\\\"dezbaterea succesiunii\\\\"? Unui ... (vezi toată discuția)
Succesiune ionela1965 ionela1965 Imi cer scuze,imi este și rusine pt ca am pus multe întrebări, multumesc tuturor pt răspunsurile date,acum ma confrunt cu o problema,după decesul mamei am ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament Lucyka Lucyka Suntem cinci frati. Daca unul din noi nu doreste sa faca succesiunea ce pot face celelalte patru persoane ? (vezi toată discuția)