avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua
In urma cu o luna bunica mea a decedat, mostenitori fiind mama si sora ei. As avea de pus cateva interebari.
1-Ce acte trebuiesc pentru succesiune si unde se poate face aceasta?
2-In urma decesului au ramas mai multe parcele de pamant arabil si o casa cu terenul aferent. Cum se va imparti acel teren arabil in situatia in care este divizat in mai multe parcele in locuri diferite si unul dintre mostenitori are pretentia sa ii revina anumite parcele.
3-Sora mamei mele a primit la casatorie din partea bunicilor o treime din suprafata de pamant pa care o aveau acestia, restul ramanand bunicii dupa decesul sotului. Mama nu a primit nimic la casatorie. In ce cota se va imparti acel teren acum.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 10:25, 4 Mai 2012
1.pt dezbaterea succesiunii veti fi citat de un birou notarial. in situatia in care nu doriti sa asteptati sa fiti citat, puteti apela la un birou notahrial din circumscriptia judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu si sa solictati dezbaterea succeiunii pe rolul respectivului birou. fiecare mostenitor va trebui sa prezinte actele de stare civila in original ( certificate de nastere, de casatorie pt situatia in care si-au schimbat numele prin casatorie, certificat de deces al celui despre a carui mostenire este vorba, si daca nu exista sot supravietuior fiind decedat si certificatul acestuia de deces). actele doveditoare ale compunerii masei succesorale : titluri de proprietate, c ertificate de mostenitor anterioare, etc. si doi martori.
2.toate bunurile care intra in masa succesorala sunt privite ca o universalitate de bunuri prin urmare, in urma mostenirii , mama si matusa dumneavoastra , vor dobandi in cote egale in indiviziune. in situatia in care vor ca anumite bunuri din masa succesorala sa revina in proprietate exclusiva asa cum s-au inteles sau cum se vor intelege, vor avea nevoie sa faca un partaj succesoral, prin care isi vor atribui loturile respective. important este ca la mostenire nu se poate accepta anumite bunuri si renunta la altele , se renunta si se accepta tot, impartindu-se pe cote.
3. daca bunicii au facut cu matusa un contract/act prin care acestia ii dau respectiva cota de 1/3 in masa succesorala va intra ce a mai ramas de 2/3. acea cota de 2/3 se va imparti in cote egale intre mama si matusa. ceea ce bunica a instrainat anterior decesului nu mia intra in masa succesoorala. daca nu s-au facut acte de instrainare, atunci va intra tot in masa succesorala , urmand sa se inteleaga ulterior, daca sunt de buna/credinta.


procedura succesorala intra in atributiile notarului public pentru situatia in care mostenitorii se inteleg cu privire la calitatea fiecaruia si compunerea masei succesorale, etc. in situatia in care mostenitorii nu se inteleg , atunci se face trimitere catre instanta de judecata.
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2012
antonia77, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire mostenire soraya23 soraya23 Bunicii mei (parintii tatalui) au fost casatoriti aproximativ 15 ani. In 1990, bunicul meu a decedat, iar bunica mea s-a recasatorit. Barbatul cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Cum pot mosteni? brandoza2004 brandoza2004 buna ziua.am si eu o intrebare: cum imi poate lasa bunicul \'mostenire\' in vreun fel pt ca nu sa facut succesiunea de pe urma bunicii dec acum 2 anii,bunicul ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune in instanta gabriela_ruta@yahoo.com gabriela_ruta@yahoo.com Buna seara. Tatal meu a decedat inaintea bunicului pt care se face succesiunea. Matusa-mea a deschis deja un proces in instanta. Am inteles ca in acest ... (vezi toată discuția)