buna ziua.am si eu o intrebare: cum imi poate lasa bunicul 'mostenire' in vreun fel pt ca nu sa facut succesiunea de pe urma bunicii dec acum 2 anii,bunicul are 2 fiice dar este in grija mea .bunicul nu are o relatie buna cu ficele lui si ar dori sa imi lase mie casa si terenul,daca este posibil,daca nu macar terenul ..tin sa precizez ca mama e una din ficele sale dar ea nu vrea nimic,mama a incercat sa deschida succesiunea dar sora sa nu este de acord,nu vrea sa faca succesiunea decat dupa moartea bunicului,iar atunci vrea sa vanda si mama nu e de acord..va rog mult sa imi spuneti calea cea mai simpla si cea mai ieftina daca se poate sau o metoda ,o leg care sa le oblige sa dechida succesiunea..va multumesc
in primul rand trebuie sa aveti in vedere ca daca, casa si terenul au fost dobandite de catre bunicul si bunica dumneavoastra impreuna in timpul casatoriei, in masa succesorala (referitor la succesiunea bunicii) ar intra doar jumatate din ele. bunicul (per total privind bunurile) ar deveni proprietar in situatia finalizarii succesiunii bunicii asupra a 5/8 din casa si teren (in situatia in care mama dumneavoastra ar accepta mostenirea. daca nu, cota ce i s-ar fi cuvenit ei se va imparti intre bunic si matusa).
daca matusa dumneavoastra nu doreste sa dezbata succesiunea, singura modalitate este prin instanta.
cand a dececdat bunica? ii puteti pune in vedere matusii ca, daca succesiunea nu se dezbate in primii doi ani de la data decesului, se va percepe o taxa suplimentara de catre statul roman cu titlu drept impozit. ( 1 % din valoarea masei succesorale).
oricare ar fi modalitatea prin care \"v+ar lasa\" mostenire, nu va va putea lasa decat cota care o detine din imobilul respectiv, insemnand ca dumneavoastra sa deveniti coproprietar cu matusa.
in situatia in care, se ajunge la vanzare, nu vor putea vinde unul fara celalalt. recomandabil ar fi ca mama dumneavoastra sa accepte succesiunea.
sunt singurele bunuri care le are bunicul?
poate ajungeti la o intelegere cu matusa astfel incat s-o despagubiti pt partea care i s-ar fi cuvenit din casa si teren si sa va revina dumneavoastra. dar sa nu renunte mama.
doar casa este dobandita impreuna cu bunica..terenul pe care sa constuit casa si cel arabil este al bunicului de la parintii sai,succesiunea ce trebuia dezbatuta era DOAR pe casa si 400mp(casa sta sa darame de asta nu am mers in instanta,pt ca nu valoreaza cat sar cheltui)...,restul pana la 2500mp sant ai bunicui el fiind unic proprietar...ar putea sa lase nepotului terenul in vreun fel? ce ar fi mai convenabil ca pret de cheltuieli
Mostenire
carmo71
ce drept am la mostenire,avand in vedere ca bunica mea a murit si a avut doi copii,din care mama mea care este moarta si cealalta fata este in viata.iar din ... (vezi toată discuția)