Buna ziua!
Am apelat la acest forum in speranta ca voi gasi un raspuns care o sa-mi fie de ajutor in urmatoarea problema:
Acum 2 zile, s-au prezentat 2 echipaje ale politiei la domiciliul meu cu scopul de a face o perchezitie domiciliara. Mentionez ca la ora la care s-au prezentat echipajele eram la servici. Mandatul de perchezitie a fost emis pe numele tatalui meu el avand domiciliul la oras, iar resedinta la sat. Cei de la politie i s-au legitimat, i-au prezentat mandatul de perchezitie si au trecut la treaba fara sa-i explice tatalui meu scopul exact al perchezitiei si n-au facut referire la niciun dosar penal sau urmarire penala. Din cate stim, tatal meu nu are niciun dosar penal pana la ora actuala. In schimb a fost amenintat de catre seful de post ca-i va face dar pe ce motiv nu stim . Intr-un final, dupa cateva minute bune de cautari prin casa si anexe, i-au facut cunoscut tatalui meu motivul perchezitiei; cautau plasme, lcd-uri, aparatura electronica in general. Am fost chemat la domiciliu de catre tatal meu, spunandu-mi ce se intampla. Ajuns acasa, am cerut sa vad mandatul de perchezitie si am intrebat daca-i pot face o copie. Am primit un raspuns sec : NU. Nu era normal sa ni se inmaneze o copie a mandatului de perchezitie? Conform prevederilor art. 159 alin 5 din Cod proc. pen. publicat in Monitorul Oficial nr. 486 din 15.07.2010 care spune: "Inainte de inceperea perchezitiei, organul judiciar se legitimeaza si inmaneaza o copie a mandatului emis de judecator persoanei la care se va efectua perchezitia, reprezentantului acesteia sau unui membru al familiei, iar in lipsa, oricarei alte persoane cu capacitate deplina de exercitiu care cunoaste persoana la care se va efectua perchezitia si, daca este cazul, custodelui". Avand o societate comerciala la domiciliu (magazin mixt) s-au interesat daca detin tigari de contrabanda si de buteliile de aragaz(daca am vreun contract incheiat). Era normal sa se abata de la cauza? Ce-i interesa plasmele sau tigarile si buteliile? Tot ce au gasit au fost niste drujbe defecte, fara lama si lant, polizoare de colt, defecte, 6 casetofoane auto care le-am justificat de unde le am, o consola de jocuri XBOX care si pe aceea am justificat-o, o camera video cumparata din targ acum 6 ani si alte bunuri pe care le-au ridicat fara a le sigila si eticheta conform prevederilor legale. Unele bunuri mi-au fost lasate in custodie. Mi-au spus ca pot recupera bunurile daca le aduc persoanele de la care le-am procurat. Zis si facut, numai ca nu s-au tinut de promisiune. In procesul - verbal nu s-a mentionat ca majoritatea bunurilor erau defecte. Tot in codul de procedura penala e mentionat ca puteam chema un martor pentru a asista la perchezitie, numai ca nu ni s-a facut cunoscut acest lucru. Au fost 2 martori ai lor, unul din ei fiind infractor, scolit afara.
Cat de legala a fost perchezitia? Ce pot face in aceasta situatie? Va rog, ajutati-ma! Multumesc!
Pentru a obtine raspunsul dvoastra, o plangere la Inspectorul sef al Inspectoratului judetean de politie ar face minuni.
Asta inseamna sa fiti intradevar mai corect decat "papa" , in acest caz si DNA-ul va poate fi de ajutor.
Dar cum spunea Isus, "numai cei fara de pacat sa arunce primii cu piatra".
Ne-am adresat ieri adjunctului Inspectoratului Judetean de Politie dar degeaba. Ne-a trimis la Parchet. Din punctul lui de vedere perchezitia a fost legala, iar in legatura cu inmanarea unei copii a mandatului de perchezitie ni s-a spus ca nu erau obligati sa ne lase. Nu avem nici cea mai mica vina, niciunul din noi nefiind complici la vreo infractiune. Banuim ca totul pleaca de la seful de post, acesta incercand sa se razbune in urma unor plangeri cu privire la activitatea lui ce le-am facut la IPJ si la Minister. Mentionez ca seful de post nu a fost prezent la perchezitie. O plangere penala m-ar ajuta?
Nu ni s-a spus nimic cu privire la existenta unui dosar penal.Nici in procesul verbal nu au facut referire la existenta unui dosar penal. In aceiasi zi, la aceiasi ora, au mai efectuat o perchezitie domiciliara la un cetatean de etnie rroma, iar in procesul - verbal au consemnat un numar de dosar penal. Procesul - verbal al cetateanului de etnie rroma e model tip, pe cand al nostru l-au scris de la cap la coada. Ceva e putred. Ma voi adresa Parchetului pentru ca ceea ce au facut ei consider ca e un abuz in serviciu. De la bunuri electronice, aceasta fiind cauza perchezitiei, sa se ajunga la a intreba de tigari netimbrate si butelii.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Sesizati cu memorii , cu care mergeti in audiente primul procuror al unitatii de procuratura(parchet) care a propus efectuarea perchezitiei si pe primul procuror al organului ierarhic superior al acestuia
Alte discuții în legătură
Perchezitie domiciliara
hypy
buna ziua,
va rog sa ma lamuriti in acesta problema...
la domiciliul unei persoane impotiva caruia nu sa inceput urmarirea penala sa facut o perchetzitie ... (vezi toată discuția)