tinind cont de situatie, pentru solutionare, aflarea adevarului, etc, instanta de judecata poate emite un mandat de perchezitie si pentru persoanele avind calitatea de martore in lucrari. pe cealalta parte, trebuie sa se tina cont de calitatea persoanei pentru care se emite mandatul de perchezitie, avocat, notar, cons. juridic, care impun anumite reguli si restrictii, inclusiv cea de care vorbiti. consider ca mandatul este dat de o instutie care nu avea abilitatea sa-l emita.
1. daca a inceput urmarirea penala se poate efectua perchezitia si la persoanele care au calitate de martori.
2. din cate tin eu minte s-a abrogat art. 31 din legea notarilor, deci nu trebuie ca mandatul sa fie emis de Curtea de apel
3. poate sa scrie si generic: bunuri rezultate din savarsirea infractiunii de....
Concluzie, inclin sa cred ca mandatul este legal.
multumesc pentru raspunsuri.. toate cele bune va doresc
Nu as dori sa va contrazic insa statutul de martor nu este incompatibil cu cel de invinuit / inculpat?
Mai mult, art. 100 alin. 4 ind. 1 lit. g) Cod pr. pen. cere indicarea numelui invinuitului ori inculpatului pentru care se emite autorizatia de perchezitie.
Nu exista astfel o incompatibilitate? Daca exista suspiciuni ca martorul este in fapt un complice ori faptuitor deja discutam despre altceva...nu?
Din pacate legea nu distinge in acest sens! In materia perchezitiei nu se face vreo distinctie intre calitatile procesuale; se foloseste strict denumirea de "persoana". (art 100 C.p.p.).
In ceea ce priveste dispozitiile art. 100 al 4 ind 1lit. g, acesta prevede ca incheierea judecatorului trebuie sa cuprinda numele invinuitului sau inculpatului, NU numele invinuitului sau inculpatului pentru care se emite autorizatia de perchezitie! De altfel, in cadrul aceluiasi articol se prevede ca, incheierea trebuie sa contina locul unde se va desfasura perchezitia (lit e) si numele persoanei la domiciliul sau resedinta careia se efectueaza perchezitia(lit. f)! Ori, din interpretarea acestor dispozitii legale, reiese in mod evident ca, perchezitia domiciliara nu vizeaza neaparat locuinta inculpatului ci poate viza si locuinta altor persoane! De altfel, in practica sunt frecvente situatiile in care desi in cauza figureaza inculpatul X perchezitia domiciliara are loc la societatea acestuia sau la domiciliul persoanei Y.
In ceea ce priveste calitatea de notar al martorului trebuie retinut urmatorul aspect:
Conform art 28 indice 1 lit. b, C.p.p. raportat la art. 209 pt 4 C.p.p. este competent de a efectua (supraveghea) urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de notari (avocati, etc), procurorul din cadrul parchetului de pe langa Curtea de Apel. Ori, in cazul de fata infractiunea pentru care s-a inceput up. NU este savarsita de catre notar, acesta avand doar calitatea de maror! Doar in conditiile in care se va extinde procesul penal cu privire la persoana notarului, parchetul de pe langa judecatorie nu va mai fi compentent.
Art. 31 din legea notarilor a fot abrogat, dar acesta se refera la autorizatia ministrului justitiei, dar tot in cazul in care un notar ar fi fost cercetat penal, iar in cazul nostru acesta nu este cercetat, ci este martor.
Av. Claudiu Sorin Feteanu