avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... drept penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

drept penal

In Romania procurorii tot vorbesc de asa numita incepere a urmaririi penale "in rem" Dupa umilele mele cunostinte de drept penal in procesul pena exista mai multe faze si anume: faza actelor premergatoare , care cuprinde cercetarea penala ,faza in care organul judiciar verifica daca faptele sesizate constituie infractiune si daca se poate identifica faptuitorul (persoana fara calitate procesuala) : faza urmaririi penale in care o persoana numita faptuitor capata calitatea de invinuit si devine parte in procesul penal respectiv subiect de drepturi si obligatii procesuale odata cu inscrierea rezolutiei de incepere a urmaririi penale in registrul special prevazut de art 228 Cpr pen si impotriva caruia se desfasoara actele si se iau masurile procesuale :faza actiunii penale care incepe fie prin emiterea unei ordonante de catre procuror fie prin emiterea rechizitoriului in vederea trimiterii in judecata Intrebarea e daca o asa numita incepere a urmaririi penale "in rem" este legala avand in vedere ca se incalca drepturi si principii fundamentale de drept procesual penal si drepturi prevazute de Conventia europeana.... Mai mult in baza asa zisei urmariri penale "in rem" se efectueaza perchezitii domiciliare iar potrivit art 100 al4 ind 1 lit g autorizatia de perchezitie trebuie sa cuprinda numele invinuitului sau al inculpatului Nu cumva procurorii si judecatorii savarsesc in mod constant infractiunea de violare de domiciliu pp de art 192 Cpen??
1. Procesul penal are numai 3 faze: urmarirea penala, faza de judecata si punerea in executare a hotararii.

3. Invinuitul nu este parte in procesul penal, numai inculpatul.

4. Probele ridicate în cursul efectuarii unei perchezitii domiciliare pot conduce la identificarea faptuitorului şi, deci, la inceperea urmaririi penale si in personam, art 100 Cpp nu face distinctie intre incepererea urmaririi penale in rem sau in personam, iar urmarirea penala priveste fapta, nu faptuirorul, acesta putand fi identificat mai tarziu. Asadar, autorizarea perchezitiei domiciliare desi UP a fost inceputa in rem nu este nici neconstitutionala, nici nu contravine Conventiei si nu se savarseste nicio infractiune de violare de domiciliu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru inceperea urmaririi penale in rem gaby83 gaby83 Cine emite ordonanta de urmarire penala in rem si care sint conditiile? Trebuie comunicata si invinuitului? (vezi toată discuția)
Mandat de perchizitie domicilara Petre Enache Petre Enache Daca cineva este martor intr-un dosar penal, se poate emite un madat de perchizitie domicilara a acelei persoane? si in cuprinsul mandatului nu trebuie ... (vezi toată discuția)