Ordonantele sunt emise de procurorul de caz. Ordonanta de incepere a urmaririi penale in rem presupune ca inca nu se stie cine este faptuitorul, insa exista o fapta de natura penala, iar pentru gasirea persoanei responsabile este nevoie de cercetari suplimentare.
Tinand cont ca inceperea urmaririi penale in rem presupune necunoasterea faptuitorului (altfel s-ar fi dispus inceperea urmaririi penale in personam), aceasta se comunica doar partii vatamate.
Daca se identifica faptuitorul, procurorul emite ordonanta de incepere a urmaririi penale in personam, pe care trebuie sa o aduca la cunostinta faptuitorului.
Ordonanta de incepere a urmaririi penale o emite organul de cercetare penala sau procurorul, in conditiile in care din cuprinsul actului de sesizare rezulta date cu privire la savarsirea unei infractiuni si nu exista vreun impediment la punerea in miscare a actiunii penale prevazut in Cpp. In faza de urmarire penala in rem nu exista invinuit.
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2016 s-a modificat art. 305 alin.1 c.p.p. astfel:
”Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârşită ori a cărei săvârşire se pregăteşte, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut.”
In concluzie, nu se mai verifica in aceasta etapa daca există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1)c.p.p.
Drept penal
mytyca_s
In Romania procurorii tot vorbesc de asa numita incepere a urmaririi penale \"in rem\" Dupa umilele mele cunostinte de drept penal in procesul pena exista mai ... (vezi toată discuția)