Perchezitia domiciliara se efectueaza de catre politie , procuror sau de catre instanta de judecata ( in acest ultim caz daca are loc o cercetare la fata locului ).
Perchezitia domiciliara trebuie incuviintata de catre instanta de judecata, spre deosebire de cea corporala.
Odata ce exista un mandat , perchezitia va fi facuta in fata a doi martori asistenti.
Pot fi confiscate bunuri ce sunt necesare in vederea justei solutionari a cauzei si tind la stabilirea vinovatiei.
Intercepetarea si inregistrarea convorbirilor telefonice trebuie autorizata de catre procuror.(altmineri, aceasta nu poate fi folosita ca mijloc de proba intr-un proces penal , fiind obtinuta cu incalcarea dispozitiilor legale).
Conform prevederilor art.27 alin.(1) din Constitutie , domiciliul si resedinta sunt inviolabile.
Nimeni nu poate patrunde sau ramane in domiciliu ori in resedinta unei persoane , fara acordul acesteia. Justificarea acestui drept fundamental consta in respectul personalitatii umane , ceea ce implica si respectul fata de domiciliului acesteia. Inviolabilitatea domiciliului , se " traduce ", juridic vorbind in interdictia patrunderii in domiciliul acelei persoane.
Totusi, acest drept nu este unul absolut , existand cazuri prevazute chiar in Constitutie (art.27 alin.2) , in care se poate deroga de la prevederile susmentionate , cum ar fi :
a) executarea unui mandat de arestare sau a unai hotarari judecatoresti;
b) inlaturarea unei primejdii privind viata , integritatea fizica sau bunurile unei persoane;
c) apararea sigurantei nationale sau a ordinii publice;
d) prevenirea respandirii unei epidemii.
Perchezitia se dispune de catre magistratul judecator si se efectueaza in conditiile si in formele stipulate in lege.
In functie de locul si modalitatea efectuarii , perchezitia poate fi domiciliara sau corporala. Perchezitia domiciliara poate fi dispusa numai de judecator , prin incheiere motivata , in cursul urmaririi penale , la cererea procurorului , sau in cursul judecatii. Daca perchezitia domiciliara se dispune in cursul urmaririi penale , hotararea se pronunta in camera de consiliu , fara citarea partilor , cu participarea obligatorie a procurorului.
O precizare importanta este cuprinsa in disp.art.100 alin.(6) c.pr.pen. si anume ca perchezitia domiciliara nu poate fi dispusa inainte de inceperea urmaririi penale ceea ce inseamna ca nu poate fi efectuata in perioada efectuarii actelor premergatoare , potrivit dispozitiilor art. 224 si 224¹ c. pr. pen.
Deoarece perchezitia domiciliara poate fi efectuata atat in faza de urmarire penala , cat si in faza judecatii , se face distinctie cu privire la organele judiciare care o efectueaza, in cele doua faze. Astfel, potrivit art.101 c.pr.pen , perchezitia domiciliara dispusa in cursul urmaririi penale se efectueaza de procuror sau de organul de cercetare penala , insotit , dupa caz , de lucratori operativi (politisti). Daca perchezitia domiciliara a fost dispusa in cursul judecatii , instanta poate proceda la efectuarea acesteia , dar numai cu ocazia unei cercetari la fata locului.
In celelalte cazuri , instanta comunica procurorului dispozitia de a efectua perchezitia , in vederea efectuarii acestui act procedural.
Perchezitiile in timpul noptii sunt interzise , in afara de cazul infractiunilor flagrante.
Deoarece textul din Constitutie nu defineste expresia "in timpul noptii" , legea penala stipuleaza expres cu privire la timpul de efectuare (al perchezitiei) , ca ridicarea de obiecte si inscrisuri , precum si perchezitia domiciliara se pot face intre orele 6,00 - 20,00 , iar in celelalte ore numai in caz de infractiune flagranta sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local public.
Perchezitia odata inceputa intre orele 6,00 - 20,00 , poate continua si in timpul noptii (art.103 c.pr.pen.).
Interdictia efectuarii perchezitiei in timpul noptii este impusa de faptul ca o actiune a autoritatii publice , efectuata in conditii de legalitate , nu trebuie sa produca efecte nedorite , in ce o priveste nu numai persoana vizata , dar si pe membri familiei acesteia.
Totodata , se considera ca o perchezitie efectuata pe timpul zilei ofera mai multe garantii in ceea ce priveste corectitudinea , obiectivitatea dar si posibilitatea de gasire a eventualelor bunuri cautate , de fapt a bunurilor vizate de aceasta.