avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... infractiunea in forma continuata,sau concurs de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

infractiunea in forma continuata,sau concurs de infractiuni?

in 1998,la data de 1.07.1998,a intrat in vigoare un ordin al minstrului transporului,cred ca e 527/1997,insa nu mai tin minte clar.ordin prin care ulterior intrarii in vigoare nu mai perimitea introducerea sau mai exact nu mai permitea inmatricularea autovehicolelor care nu corespundeau normei Euro II.
Pe scurt,stiind acest lucru,prin data de 05.07.1998 am comis prima ghidusie,in sensul,ca am falsificat prima declaratie vamala de tranzit,(completand de la a la z si antedatand data de intrare in romania a bunului supus vamuirii,in cazul de fata autoturism),declaratia vamala de trazit ,pe scurt DVT,este documentul care atesta si insoteste marfa pana la vama de interior,unde se vamuieste final.
Procedeul folosit,o masina de scris,formulare DVT in alb,2 stampile cu insmenele vamale,1 stampila cu insemnele firmei declarant vamal.
practic in ziua de 5.07.98,am incalcat cu buna stiinta urmatoarele art.din codul penal 286.(3 infractiuni),287(o infractiune),288 (o infractiune).
din ziua aia si pana la sfasitul lunii sept.1998,in felul descris mai sus ,am facut vreo 26 de astfel de DVT-uri.unicul lucru care era diferit la fiecare,era obiectul,adica masina si persoana.

#-o ,acum intrebarea la care caut un raspuns,e infractiune in forma continuata sau concurs de infractiuni?
nedumerirea mea e legata de faptul ca am fost condamnat pentru fiecare din infractiunile descrise mai sus,respectiv 286;287;288,insa in 7(sapte) sentinte penale separate #-o
Nu faptul ca am fost condmanat m-a deranjat,ci mereu am trait cu senzatia ca am fost faultat mai mult decat era necesar.
dupa parerea mea,insa poate ma insel cel putin pentru art 286 c.p.,trebuia sa primesc doar o pedeapsa,nu 7,practic in fiecare sentinta sunt condamnat ca am fabricat aceasi stampila.
o alta chestie,care m-a nedumerit,de ce d-l procuror,a binevoit sa faca 7 dosare,fiecare cu numar propiu in aceiasi zi nu am reusit sa inteleg.
daca cineva ma poate lamuri daca ma insel ori nu,il rog sa o faca,
Cel mai recent răspuns: alex3x , utilizator 15:13, 17 Aprilie 2011
Fiindca e cam de dimineata ,si pentru ca oricum nedumerirea dvs. poate fi clarificata si mai pe scurt, trebuie sa stiti ca fie si simplul fapt ca fiecare ,,ghidusie" in parte a avut o rezolutie( hotarare ) infractionala distincta , este apt sa elimine ipoteza unei infractiuni continuate.Apoi, intervalele de timp scurse intre infractiuni, lezarea unui nou obiect, cat si alte lucruri( care nu sunt simple detalii), fac diferenta intre niste actiuni/inactiuni , oricate ar fi ele, care pot fi incluse in cadrul aceleiasi activitati infractionale, astfel incat sa existe o infractiune in forma continuata, si un nou ,,set" de ,,ghidusii" , cu o alta hotarare infractionala, cu un nou obiect.
Faptul ca vi s-au intocmit 7 dosare, inseamna ca existau probe si ca ati comis 7 infractiuni, dar probabil stiti si cum se calculeaza pedepsele pentru concurs, in caz ca inca se judeca si ca se aplica un cumul juridic si nu aritmetic
, ca pedepsele se contopesc .
Inteleg ca,calculul pedepselor ce se aplica in concursul de infractiuni are un cumul juridic si nu aritmetic,insa dupa stiinta mea,legea spune cam in felul urmator,ca nu poti fi pedespit de doua ori pentru acelasi lucru,ori in cazul meu ,cel putin despre infractiunea ce mi-a fost retiunta in baza art.286 c.p.(fabricarea stampilelor !!!) ar fi trebuit sa am doar o singura pedeapsa,repet nu faptul ca am fost pedepsit este deranjant ci faptul ca in fiecare din cele 7 sentinte,mi se aplica cate o pedeapsa
pentru ca am fabricat acele instrumente.
atunci,juridic vorbind cand am luat decizia infractionala sa confectionez acele instrumente,chiar daca numarul instrumentelor in cauza era 3,toate trei au fost confectionate in acelasi timp si saptiu,adica in aceiasi zi.
Nu ma refer la celelate doua art care mi-au fost imputate,art 287,si art 288.
aici chesiunea e supusa interpetarii,legat de concursul de infractiuni,desi si in cazul celor doua infractiuni,287,288,dupa mine ar fi trebuit sa imi fie retinuta forma contiunata si nu concursul.
Scopul acestor infractinui,chiar daca numarul de acte materiale e in cazul de fata de 26,a fost unul si acelasi in fiecare caz in parte,sa ateste ca acele autovehicule au intrat in romania inainte de data de 01.07.1998
@alex3x, nu despre scop este vorba la retinerea de catre organele judiciare a unei pluralitati de infractiuni, sau dimpotriva.Scopul are si el insemnatate , atunci cand exista, la individualizarea pedepsei.Insa aici este vorba despre hotararea infractionala-rezolutia.Si ati dorit ca de ficare data, adica de 26 de ori, sa aratati , cu ajutorul unor infractiuni de fals,, ca acele vehicule erau deja intrate in tara la data acelui ordin al ministrului, astfel incat sa se evite imposibilitatea inmatricularii lor.
Si ca sa fiti si mai lamurit, va mai pot spune ca de fapt infractiunile de fals nici nu sunt susceptibile de vreo alta forma, decat cea consumata, cu exceptia tentativei.Deci nu sunt susceptibile de a fi comise in forma continuata.
ok.lasand la o parte faptul ca 287,288.dar 286?
tot de 26 de ori am fabricat stampilele?
atunci...de ce daca este concurs de infractiuni,de ce s-a divizat doar in 7 dosare,de ce nu in 26?
cum poti decide ca un numar de 6 infractiuni (287,288) in primul dosar,se retine forma contiunata,in dosaru 2 alte 6 infractiuni in forma continuata,in dosarul 3 alte 4.....si asa mai departe.
desi ca si exemplu in dosarul nr 1 si in dosarul 6 sunt doua acte materiale false din aceiasi zi calendaristica si acealasi propietar ,dar judecate separat.
asta nu inteleg deloc,cum a decis "distinsul procuror'' sa retina forma contiunat segmentat!
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
alex3x, utilizator
Posibila explicatie, si fac din nou mentiunea ca nu exista , in opinia mea, infractiune continuata.
Conform art. 33 lit. a) teza a II-a C. pen., privitoare la concursul de infractiuni, exista concurs si atunci cand o infractiune a fost comisa pentru savarsirea altei infractiuni.Asa fiind, daca persoana care foloseste instrumentul oficial fals este aceeasi care a falsificat instrumentul oficial, sunt aplicate dispozitiile referitoare la concursul real cu conexitate .Si astfel , infractiunea de falsificare a instrumentelor oficiale intra in concurs cu cea de folosire a acestor instrumente si cu infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale.Iar asta de atatea ori de cat a existat o noua rezolutie infractionala.

Alte discuții în legătură

Infractiune continuata cuziamusia cuziamusia se comite o infractiune care produce efecte juridice si prejudicii intr-o cauza, fara a fi denuntata si nici sanctionata in termenul de prescriptie de 5 ani. ... (vezi toată discuția)
Uz de fals in formã continuatã? Lylyca Lylyca Bună ziua Pentru un document fals sub semnătură privată din 1998,dar folosit in instanță de mai multe ori, ultima in 2013, prescrierea faptei ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare judiciara todirasc todirasc VREAU SA FIU LAMURITA CU ACESTE CODURI SI ARTICOLE ,CACI NU INTELEG NIMIC ! Un cunoscut in calitate de suspect ,i s-a schimbat incadrarea judiciara dupa cum ... (vezi toată discuția)