In Romania nu s-a auzit de legea falimentului personal ?
Am sa dau un link oarecare - subiectul este bine reprezentat pe net:
[ link extern ]
Ideea e ca in tarile civilizate, unde FMI nu isi permite sa tropaie si sa intre cu glodul pe cizme in cancelaria premierului, exista o asemenea lege. Va fi si la noi adoptata aceasta lege, este o chestiune de timp, nimic altceva.
O astfel de lege prevede ca daca o persoana decide ca nu mai poate plati datoriile sale, se duce frumos la un avocat de falimente, caruia ii plateste o taxa modica si unde semneaza un act simplu, prin care declara ca deleaga avocatul sa contacteze creditorii. Din momentul acela, creditorilor le este interzis prin lege sa mai ia legatura cu datornicul, ci numai cu avocatul acela.
Nu e nevoie de acte si para acte ca in Romania, nu se aduc adeverinte de venit, de avere, de indiferent ce, pur si simplu declari acolo ce ai, daca ai, iar creditorii se intalnesc la cabinetul avocatului cu acesta (tu, ca persoana care da falimentul nu ai nicio treaba cu aceasta intrevedere), si unde decid cum sa imparta ce ai, repet, daca ai.
In cazul in care este vorba despre sume modice (adica sub 100.000 de euro), nu te mai bate nimeni la cap nici macar sa iti ia ceva. Ti se taie toate cartile de credit, lucru destul de neplacut, dat fiind ca exista o legatura sentimentala intre bucatile acelea de plastic si inima consumatorului.
Ai de platit vreo cateva mii de euro, in rate insa, catre avocat, insa atentie - aceste plati sunt standard, nu risti sa fii tras in teapa de un nenea care te duce cu presul si zice ca te scoate el mai usor la mal.
Singura pedeapsa este ca nu mai primesti credit pentru o perioada (cativa ani) sabilita prin lege. Dupa care esti alb ca neaua, nimeni nu se poate lua de tine, ba chiar daca te refuza vreo banca pe motiv ca ai dat faliment acum un deceniu, poti face un ban cinstiti dand-o in judecata. Castigul este sigur.
Numarul celor care dau faliment personal este enorm de mare, si niciodata nu se pune un stigmat asupra lor. Sunt oameni seriosi, care au avut la un moment dat probleme in viata. Sunt guverne care ofera gratuit cursuri de management financiar celor care dau faliment personal, in care acestia sunt invatati cum sa cheltuiasca, cum sa economiseasca, eventual cum sa evite plata unor impozite. Da, exista tari unde statul iti da mura in gura informatii despre cum sa te feresti de la a plati aiurea taxe catre stat.
Iar bancile isi scot aceste pierderi fie prin asugurarile pe care le au, fie vanzand la randul lor creditele altor institutii financiare, fie prin dobanzile care acopera cu varf si indesat asemenea exceptii.
Stiu, nu este cazul Romaniei. Insa va veni si vremea cand aceasta tara va intra in randul natiunilor civilizate, unde nu bancile dicteaza. La urma urmei, oamenii pot trai fara banci. Nu si invers.