avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... mitul autonomiei universitare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

mitul autonomiei universitare

Intr-o universitate de prestigiu din Transilvania taxele de scolarizare cresc incredibil de rapid, iar algoritmii pentru calcularea acestora se modifica in functie de numarul restantierilor.

Scurt istoric:
In ultimi 3 ani, cuantumul taxei de școlarizare a crescut de la 2000, la 3000 si respectiv 3600 ron/an. Acum 3 ani, exista o singura distincție (nejustificata obiectiv) la nivelul cuantumului creditelor, și anume 50ron/credit - anul 1 și 33,3ron/credit - anii mai mari.

Stare de fapt:
In concret, printr-o hotărâre a ''consiliului profesoral al Facultatii de Drept'' s-a dispus ca taxa de școlarizare pentru anul 2010-2011 sa calculează prin înmulțirea numărului total de credite contractate de student cu contravaloarea unui credit. Apoi, se precizează cuantumul creditelor, care diferă de la an la an: anul 1 - 60ron/credit; anul 2 - 50ron/credit; anii 3 si 4 - 33,3 ron/credit.

Date adiacente:
Diferența de cuantum pe valoarea creditului nu are nicio motivare, fiind pur si simplu impusa. In concret, are la baza numărul foarte mare de studenți din anii I si II, cu restante.
Daca un student are o restanta, când încheie contractul pe următorul an de studiu va include și examenul restant, ca parte din acel an următor, și implicit nr de credite acordate acestui examen, deci și cuantumul.
O alta problema privește promovabilitatea, precum si unele cerințe aberante prezente in examinări.
Ceea ce este si mai dubios este faptul ca aceeași profesori care predau si examinează au puterea de a stabili regulile care privesc taxarea.

Rugămintea mea mare este sa ma sfătuiți dacă si pe ce temeiuri aceasta Universitate de prestigiu poate fi acționată in judecata.

Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 20:21, 18 Aprilie 2011
Tinand cont ca contractele se incheie pe cate un an cu tarifele respective, nu vad ca facultatea ar fi indus in eroare studentii. Faptul ca sunt scumpi nu e motiv de a-i da in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Student cu taxa sau fara taxa Nelica Nelica As dori sa ma ajute cineva sa lamuresc o problema. LEGE nr. 441 din 18 iulie 2001 stabileste:\"Art. 1. - Institutiile de invatamant superior de stat sunt ... (vezi toată discuția)
Probleme cu universitatea dumitrescuandrei dumitrescuandrei Sunt student la universitatea UMFST din Tg. Mures. In 2016 am inceput studiile universitare la o specializare care dureaza 3 ani. La sfarsitul ultimului an de ... (vezi toată discuția)
Pot fi data in judecata pentru neplata unei rate de catre universitate? Julia24 Julia24 Buna ziua. Va scriu in cadrul acestui topic desi nu sunt sigura daca am postat corect si rog administratorii forumului sa ma scuze daca cumva am postat ... (vezi toată discuția)