sorinnell a scris:
Mi se pare o prostie. A fost privata de un drept al ei. Parerea mea este ca ar trebui sa-si primeasca derpturile la fel ca ceilalti pensionari atfel statul poate fi acuzat de discriminare dupa parerea mea. Daca nu va suparati as dori sa primesc parerea unei persoane specializate in acest domeniu si cateva argumente. Multumesc!
Nu inteleg motivul supararii dvs. Domnul Mester nu v-a spus "mi se pare o prostie intrebarea dvs.", asa ca nu inteleg raspunsul dvs.
In primul rand
drepturile de pensie se acorda la cererea beneficiarului acestor drepturi. Din mesajul dvs. nu rezulta ca mama dvs. ar fi depus la casa de pensii o cerere insotita de adeverinta care sa ateste ca a fost incadrata in grupa de munca (retroactiv, dupa pensionare, dupa cum rezulta din mesaj). Asa ca nici statul nici nimeni altcineva nu poate fi acuzat de propria dvs. pasivitate.
In al doilea rand
nu puteti sa obtineti drepturi retroactiv, pe o perioada de 21 de ani. Am mai scris dar repet: in materia drepturilor de asigurari sociale termenul de prescriptie este de 3 ani. A existat o exceptie, reglementata prin Legea nr. 262/2008, act normativ care a modificat OUG nr. 4/2005.
Grupa de munca nu a contat atunci cand a iesit mama dvs. a pensie. In anul 2005, cand pensiile au fost recalculate conform OUG nr. 4/2005, au fost valorificate si perioadele lucrate in grupe de munca. In anul 2005 si in anii ulteriori mama dvs. ar fi putut obtine aceste drepturi, daca ar fi depus la casa de pensii adeverinta si cerere. Insa in niciun caz nu ar fi obtinut drepturi din 1989, ci doar din 2005.
Acum OUG nr. 4/2005 este abrogata. Daca mama dvs. va depune la casa de pensii cererea insotita de adeverinta, pensia va fi recalculata iar drepturile vor fi acordate incepand cu luna urmatoare celei in care a depus cererea de recalculare.