avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa de munca

Buna seara,

As avea si eu o intrebare la care as dori un raspuns daca se poate:
Mama mea a fost pensionata pe caz de boala inainte de '89 fiind incadrata in grupa 3 de munca, ea lucrand la gravura in industria sticlei. Dupa '89 muncitorii din industria sticlei au fost trecuti in grupa 1 de munca. Acum, cu noua lege a pensiei, a trebuit sa-si depuna o cerere de marire a pensiei fiind in grupa 1 dar a descoperit ca ea a ramas si dupa '89 tot in grupa 3 de munca. De la Casa de Pensii i s-a cerut o adeverinta de la intreprinderea inde a lucrat prin care sa dovedeasca ca este in grupa 1 ca sa-i fie calculata pensia conform grupei 1 de munca. Inrebarea mea este daca ar fi vreo sansa sa primeasca si retro diferenta de pensie avand in vedere ca este o diferenta intre gr 1 si 3, si daca da, pe cati ani in urma poate recupera diferenta si care sunt caile legale ce trebuie urmate ?
In speranta unui raspuns va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: sorinnell , utilizator 13:30, 27 Aprilie 2011
O sa primeasca diferenta cuvenita de la data depunerii adeverintei de grupa de munca.
nu o sa primeasca nimic retro desi ar fi trebuit sa fie incadrata in gr 1 inca din '90?
Retroactiv nu o sa primeasca nimic.
Mi se pare o prostie. A fost privata de un drept al ei. Parerea mea este ca ar trebui sa-si primeasca derpturile la fel ca ceilalti pensionari atfel statul poate fi acuzat de discriminare dupa parerea mea. Daca nu va suparati as dori sa primesc parerea unei persoane specializate in acest domeniu si cateva argumente. Multumesc!
sorinnell a scris:
Mi se pare o prostie. A fost privata de un drept al ei. Parerea mea este ca ar trebui sa-si primeasca derpturile la fel ca ceilalti pensionari atfel statul poate fi acuzat de discriminare dupa parerea mea. Daca nu va suparati as dori sa primesc parerea unei persoane specializate in acest domeniu si cateva argumente. Multumesc!

Nu inteleg motivul supararii dvs. Domnul Mester nu v-a spus "mi se pare o prostie intrebarea dvs.", asa ca nu inteleg raspunsul dvs.

In primul rand drepturile de pensie se acorda la cererea beneficiarului acestor drepturi. Din mesajul dvs. nu rezulta ca mama dvs. ar fi depus la casa de pensii o cerere insotita de adeverinta care sa ateste ca a fost incadrata in grupa de munca (retroactiv, dupa pensionare, dupa cum rezulta din mesaj). Asa ca nici statul nici nimeni altcineva nu poate fi acuzat de propria dvs. pasivitate.

In al doilea rand nu puteti sa obtineti drepturi retroactiv, pe o perioada de 21 de ani. Am mai scris dar repet: in materia drepturilor de asigurari sociale termenul de prescriptie este de 3 ani. A existat o exceptie, reglementata prin Legea nr. 262/2008, act normativ care a modificat OUG nr. 4/2005.

Grupa de munca nu a contat atunci cand a iesit mama dvs. a pensie. In anul 2005, cand pensiile au fost recalculate conform OUG nr. 4/2005, au fost valorificate si perioadele lucrate in grupe de munca. In anul 2005 si in anii ulteriori mama dvs. ar fi putut obtine aceste drepturi, daca ar fi depus la casa de pensii adeverinta si cerere. Insa in niciun caz nu ar fi obtinut drepturi din 1989, ci doar din 2005.

Acum OUG nr. 4/2005 este abrogata. Daca mama dvs. va depune la casa de pensii cererea insotita de adeverinta, pensia va fi recalculata iar drepturile vor fi acordate incepand cu luna urmatoare celei in care a depus cererea de recalculare.

Alte discuții în legătură

Adaugarea sporurilor nevalorificate la data pensionarii si a sporurilor din adeverinte depuse ulterior la casa de pensii Lupu C Lupu C Buna ziua, Tatal meu este pensionar din 1994, pensie pertru limita de varsta (cod pensie V10), stagiu de cotizare 44 ani, 3 luni,17 zile. Anul acesta, in ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie - perioada lucrata in grupa de munca nevalorificata ioann ioann tatal meu, Precup Ioan, nascut in 28/02/1938, este pensionar din anul 1994, la limita de varsta, cu o vechime completa . Are 37 ani vechime din care 18 ani si ... (vezi toată discuția)
Recalculare drepturi banesti pensie grupa ii Ynnutza Ynnutza Buna ziua Mama mea a fost pensionata pe caz de boala in 1987 iar in 1990 aceasta pensie s-a transfomat in pensie la limita de virsta. Este nascuta in august ... (vezi toată discuția)