avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie cetatenie dubla RO/HU
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie cetatenie dubla RO/HU

As dori sa stiu daca am dubla cetatenie si anume romana si maghiara, cum se calculeaza oare pensia de limita de varsta?
Mentionez ca in Romania am cca.30 ani lucrati, iar in Ungaria doar 3...
Multumiri.
Cel mai recent răspuns: ContSters44758 , utilizator 15:15, 17 Aprilie 2011
1. La pensionarea in Romania se ia ca stagiu de cotizare si perioada lucrata in Ungaria.
2. Cat ati lucrat in Ungaria ati platit contributia pentru pensie acolo asa ca vedeti daca, conform legilor ungare, puteti beneficia de pensie si din Ungaria.
Persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.
In cazul în care ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Ungariei si ati platit si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia maghiara, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Ungaria si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca persoana interesata îndeplineste conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din Romania, cealalta din Ungaria.
Distinsa mea colega freeelis a expus situatia in care cetateanul UNUI stat membru a lucrat in mai multe state membre.
Intrebarea se referea insa la cazul in care persoana respectiva are dubla cetatenie (in state membre UE).
Deci, NU, nu veti primi nicidecum doua pensii! Veti vedea mai jos de ce.
In cazul Dvs., avand cetatenie dubla (!), situatia va fi urmatoarea:
in momentul atingerii varstei de pensionare va veti adresa autoritatii acelui stat unde aveti si domiciliul stabil.
Vi se va recunoaste in totalitate atat perioada lucrata in Romania, cat si cea din Ungaria si vi se va calcula pensia valabila in acel stat.
Apoi, dosarul Dvs. va fi inaintat autoritatilor celuilalt stat, care, de asemenea va calcula pensia Dvs. PE INTREGUL STAGIU DE COTIZARE DIN AMBELE STATE. In final, se vor compara cele doua sume (respectiv cea calculata in RO si cea calculata in HU) si veti avea drept pensie suma cea mai mare dintre cele doua.
Pentru a nu lasa toate pe ultima suta de metri, va recomand sa faceti de pe acum demersurile in vederea recunosterii stagiului de contizare dintr-un stat de catre autoritatile celuilalt stat.
Atentie, modul de calcul expus mai sus este valabil NUMAI in cazul in care solicitantul are dubla cetatenie ale unor state membre UE!
Ultima modificare: Duminică, 17 Aprilie 2011
ContSters44758, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie italia - conditii, vechime, varsta silviamarin silviamarin Am o vechime de 23 de ani de munca in Romania si de 7ani lucrati in ITALIA . Care este modalitatea de a incasa un cumul la anii de vechime pentru a intra in ... (vezi toată discuția)
Calculul pensiei in romania pentru anii lucrati in strainatate Sziv Sziv Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: La calculul pensiei in Romania se iau in considerare contributiile efectuate in strainatate? Daca ... (vezi toată discuția)
Transferul drepturilor de asigurari sociale in hu godspeed godspeed Un cuplu de medici ( actualmente in varsta de 50 ani)din RO emigreaza in Ungaria dupa un stagiu de cotizare de 7 ani in sistemul pe pensii RO. Obtin cetatenia ... (vezi toată discuția)