avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calculul pensiei in Romania pentru anii lucrati in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calculul pensiei in Romania pentru anii lucrati in strainatate

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare:
La calculul pensiei in Romania se iau in considerare contributiile efectuate in strainatate? Daca da, in ce mod si care este legea care reglementeaza acesta?
Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 23 Iulie 2013
Despre ce stat este vorba?
Ungaria
In cazul în care ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Ungariei si ati platit si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia maghiara, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Ungaria si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca persoana interesata îndeplineste conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din Romania, cealalta din Ungaria.
Pentru stabilirea drepturilor de pensie de bătrâneţe (pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială), de invaliditate şi de urmaş, persoana îndreptăţită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă.
Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul sau după caz, asiguratul decedat, a fost supus legislaţiei acestei instituţii.
Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru pesoane aflate in strainatate alessiacristina alessiacristina s dori sa stiu, pentru socrul meu, care este in spania rezident, cum poate proceda si carei autoritati trebuie sa i se adreseze, in cazul in care doreste ... (vezi toată discuția)
Pensionar in romania solicita dupa 10 ani de munca in ue, recalcularea pensiei lungus22 lungus22 Sunt pensionara in Romania din 2004. Am avut 30 de ani de munca in Romania si am mai muncit 10,5 ani in Spania. Solicit pensia in Spania fiindca m-am stabilit ... (vezi toată discuția)
Pensia in italia berilla2005 berilla2005 Mama mea este pensionara (cu pensie de urmas)in Romania din decembrie 2010.Din aprilie 2011 lucreaza cu contract ca badanta in Italia.Din ce am citit la anul ... (vezi toată discuția)