avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament cu probleme!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament cu probleme!

As dori sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Bunicul meu a lasat untestament in favoarea unui copil (in total avand 3). La data mortii, a ramas in viata sotia (care a murit ulterior) si cei trei copii, care nu au dezbatut pana in prezent masa succesorala in urma parintilor. Unchiul meu (beneficiarul testamentului) a decedat si el in 2003, dar nu a acceptat/nu s-a folosit de testamentul lasat de tatal lui. In 2006 cand a incercat mama sa dezbata succesiunea la notar, a aflat de existenta acelui testament. Fiul unchiului meu se foloseste de acel testament pt. stoparea succesiunii. Este posibil asa ceva?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:54, 17 Aprilie 2011
nu putea testa in favoarea unui copil ignorand rezerva succesorala a celorlalti doi copii. dar anularea testamentului se face doar de catre instanta , nu automat
legea ii permite fiului unchiului dvs sa blocheze succesiunea atata vreme cat ceilalti doi mostenitori legali nu au promovat in instanta o actiune prin care sa solicite anularea testamentului.
Numele bunicului meu in acte si viata era unul iar cel trecut in testament este altul (tradus). Specifica faptul ca a fost tradus in limba maghiara, dar nu apare exemplarul tradus, semnatura traducatorului si nici numele sau parafa cestuia. Mai mult, scrie ca a fost timbrat, dar nu apare nici un timbru. Iar semnatura bunicului de pe testament este scris in romana, desi el semna ca si in acte . Am deschis proces dar probele depuse la dosar au fost ignorate. Testamentul a fost redactat de notariatul de stat; de aceea am dubii referitor la autenticitatea acestui act (notarul trebuia sa scrie exact ca si in buletin).
Pe baza acestui act s-au facut TP-uri in nume propriu si nu in calitate de mostenitor.
av.antoanelageaman a scris:

nu putea testa in favoarea unui copil ignorand rezerva succesorala a celorlalti doi copii. dar anularea testamentului se face doar de catre instanta , nu automat


Putea testa in favoarea oricui. Inclusiv in favoarea unei persoane care nu face parte dintre succesibili.

Acceptarea succesiunii este doar o facultate a succesibililor, nu o obligatie. La fel si invocarea rezervei.

Iar anularea testamentului si reductiunea sunt chestiuni absolut distincte. Ceea ce se impunea aici era o actiune in reductiune, nicidecum una in anulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament cukrasz_kata cukrasz_kata Buna seara, bunica mea mi a lasat casa prin testament. E nevoie de succesiune pt transcrierea imobilului pe numele meu? Sau cum se procedeaza? (vezi toată discuția)
Contestare testament autentic PORA AMALIA PORA AMALIA Buna ziua! Doresc si eu sa aflu care este procedura de contestare a unui testament autentic... Bunica mea, decedata in 2021 a lasat un testament unui nepot, ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)