avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament cu probleme!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament cu probleme!

As dori sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Bunicul meu a lasat untestament in favoarea unui copil (in total avand 3). La data mortii, a ramas in viata sotia (care a murit ulterior) si cei trei copii, care nu au dezbatut pana in prezent masa succesorala in urma parintilor. Unchiul meu (beneficiarul testamentului) a decedat si el in 2003, dar nu a acceptat/nu s-a folosit de testamentul lasat de tatal lui. In 2006 cand a incercat mama sa dezbata succesiunea la notar, a aflat de existenta acelui testament. Fiul unchiului meu se foloseste de acel testament pt. stoparea succesiunii. Este posibil asa ceva?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:54, 17 Aprilie 2011
nu putea testa in favoarea unui copil ignorand rezerva succesorala a celorlalti doi copii. dar anularea testamentului se face doar de catre instanta , nu automat
legea ii permite fiului unchiului dvs sa blocheze succesiunea atata vreme cat ceilalti doi mostenitori legali nu au promovat in instanta o actiune prin care sa solicite anularea testamentului.
Numele bunicului meu in acte si viata era unul iar cel trecut in testament este altul (tradus). Specifica faptul ca a fost tradus in limba maghiara, dar nu apare exemplarul tradus, semnatura traducatorului si nici numele sau parafa cestuia. Mai mult, scrie ca a fost timbrat, dar nu apare nici un timbru. Iar semnatura bunicului de pe testament este scris in romana, desi el semna ca si in acte . Am deschis proces dar probele depuse la dosar au fost ignorate. Testamentul a fost redactat de notariatul de stat; de aceea am dubii referitor la autenticitatea acestui act (notarul trebuia sa scrie exact ca si in buletin).
Pe baza acestui act s-au facut TP-uri in nume propriu si nu in calitate de mostenitor.
av.antoanelageaman a scris:

nu putea testa in favoarea unui copil ignorand rezerva succesorala a celorlalti doi copii. dar anularea testamentului se face doar de catre instanta , nu automat

Putea testa in favoarea oricui. Inclusiv in favoarea unei persoane care nu face parte dintre succesibili.

Acceptarea succesiunii este doar o facultate a succesibililor, nu o obligatie. La fel si invocarea rezervei.

Iar anularea testamentului si reductiunea sunt chestiuni absolut distincte. Ceea ce se impunea aici era o actiune in reductiune, nicidecum una in anulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament BOGDANA86 BOGDANA86 buna ziua am si eu o problema legata de un testament bunica mea grav bolnava in iulie 2007 a fost luata de unchiul meu si dusa la un notar pentru a intocmi ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am o nelamurire in ceea ce priveste un testament ... andre18 andre18 Am o nelamurire in legatura cu un testament creat de bunicul meu pentru mine si sora mea. Declar ca dansul a avut 2 copii, pe mama care a decedat si un fiu ... (vezi toată discuția)
Testament cukrasz_kata cukrasz_kata Buna seara, bunica mea mi a lasat casa prin testament. E nevoie de succesiune pt transcrierea imobilului pe numele meu? Sau cum se procedeaza? (vezi toată discuția)