avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune .Notar sau instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune .Notar sau instanta

Suntem 3 frati , tata a murit in 2003 iar mama acum 2 saptamani.
Dupa decesul tatalui nu s-a facut nici o succesiune.
Cum trebuie procedat acum , mentionez ca sunt cateva terenuri si o casa batraneasca in discutie.
Cum este mai ieftin , la notar sau in instanta?
Cel mai recent răspuns: ContSters98245 , utilizator 03:50, 30 Mai 2011
Intrebarea are ca scop interesul celor 3 mostenitori .. legat de chestiunea financiara si nu de problema unor neintelegeri referitoare la modalitatea de impartire a bunurilor.

Initial , cei 3 mostenitori se inteleg sa nu se prezinte la notar si se formuleaza actiunea in instanta de catre unul din mostenitori impotriva celorlalti, la primul termen de judecata solicitand amanarea cauzei pentru existenta unei posibilitati de stingere a litigiului pe cale amiabila.

Astfel, la cel de-al doilea termen, In situatia in care cei 3 frati mostenitorii se inteleg intre ei, puteti incheia o tranzactie in fata instantei de judecata, intocmai ca la notar, urmand ca aceasta sa pronunte o hotarare judecatoreasca.

Din punct de vedere financiar este mai avantajos in instanta intrucat cheltuielile legate de deschiderea succesiunii pot fi reduse sub jumatate, spre deosebire de ipoteza in care va adresati unui notar public.

Puteti consulta urmatorul link ptr mai multe detalii si cand este indicat ca mostenitorul sa deschida succesiunea la notariatul public

[ link extern ] /
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
ContSters82289, utilizator
Se vor deschide mosteniri succesive dupa tata si apoi dupa mama.

In situatia in care succesiunea nu poate fi dezbatuta din diverse motive la un notariat (nu este prezent unul din succesori, nu exista intelegere intre dvs. mostenitorii cu privire la impartirea bunurilor, etc) o solutie la indemana este promovarea unei actiuni avand ca obiect succesiune/partaj succesoral. Avantajul unei astfel de actiuni este acela ca ea se finalizeaza cu o hotarare judecatoreasca ce constituie titlu de proprietate al fiecaruia dintre succesori pentru bunurile individuale ce i-au fost atribuite.

Asadar , pentru a putea dezbate succesiunea prin instantele de judecata trebuie ca in primul rand sa existe mostenitori care nu se inteleg cu privire la impartirea masei succesorale. Un alt inconvenient al dezbaterii succesiunii in instanta este timpul indelungat de solutionare a cauzei.
Daca intre dvs. si ceilalti 2 frati nu exista divergente cu privire la bunurile ramase de pe urma parintilor si cotele in care doriti sa intrati in proprietaea acestora, va prezentati la biroul unui notar public din localitatea ultimului domiciliu al parintilor dvs. cu actele de stare civila si actele de proprietate ale bunurilor care se mostenesc si in scurt timp fiecare dintre dvs. va primi un certificat de mostenitor prin care ii va reveni fiecaruia 1/3 din masa succesorala. Intrebati notarul in prealabil despre costurile acestei proceduri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
narcisa_salbatica, utilizator
In niciuna din variante nu e ieftin, doar ca nu aveti cum sa evitati notarul Lg. 202/2010.
Are dreptate avvalentina.In plus se merge pe degrevarea instantelor de procese care se pot rezolva pe cale administrativa-deci la notariat(nu este limitarea accesului la instanta ci este procedura administrativa).In instanta , actiunea ar fi respinsa ca lipsita de interes.
In plus, veti avea marele avantaj ca la notariat dureaza infinit mai putin decat in instanta, care ar putea dura si 2-3 ani.

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Mediere-succesiune divele divele Se poate face succesiunea prin mediator? Daca da, ce acte sunt necesare? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)
Mostenire Traila Traila Buna! sintem 3 frati ,parinti decedati amindoi,avem doua pozitii doua case ,o casa este trecuta in cartea funinciara pe toti trei frati .una este trecuta pe ... (vezi toată discuția)