avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Transfer drept de proprietate teren -se poate face ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere?

Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar avocatul le-a sugerat ca sora B sa o dea pe mama in judecata,o excludem pe sora A (vitrega),deoarece ea va da semnatura ca nu are pretentii.Mama si sora B se inteleg asupra pamanturilor,eu le-am sugerat sa mearga la mediator din moment ce se inteleg,dar avocatul nu le-a spus de mediere,mai rau le-a incurcat ,la a doua infatisare nu le-a spus sa plateasca taxa de timbru (cred),in fine...mai rau le-a incurcat si au renuntat la el,acum isi cauta alt avocat.
1. Pot renunta la proces?Se poate acesta anula?
2.Se pot duce mama,respectiv sora ei la mediator sa faca actele si apoi sa le legalizeze? Se inteleg asupra bunurilir,procesul era ca asa le-a invatat avocatul,care s-a grabit sa bage actele pe 14 februarie.
3. Este mai costisitor procedeul prin mediere si apoi legalizarea actelor la notar?

Multumesc!
1. Se poate renunta la proces.
2. Se poate incheia si un acord de mediere , pe care apoi trebuie sa il prezentati la notar si sa il autentifice acesta, platind taxe si la mediator, si la notar.
3. In conditiile in care mergeti pe calea instantei de judecata, aveti posibilitatea sa obtineti o reducere/scutire/esalonare a platii taxei de timbru.
Costurile variaza, nu exista o regula ca este mai scump la notar sau la instanta.
Pentru desfasurarea procedurii de mediere, procesul aflat pe rol se va suspenda pe perioada respectiva-dar nu mai mult de 3 luni.La inchiderea procedurii de mediere prin intelegere intre parti,se incheie un acord de mediere care trebuie prezentat instantei de judecata pentru a lua act de invoiala partilor si a emite o hotarare de expedient.
Cererea prin care solicitati pronuntarea hotararii este scutita de taxa de timbru,in schimb trebuie achitata taxa de timbru pentru ca obiectul medierii este transferul dreptului de proprietate asupra unui imobil(partea nu va fi scutita de plata taxelor datorate pentru transferul proprietatii numai pentru ca apeleaza la mediator si nu la un notar...)
Procedura medierii este o alegere convenabila dpdv al costurilor,mediatorul pe care il alegeti va va informa si asupra cuantumul onorariului pe care il percepe.
Succes!
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
Laura Vilsan, Mediator
Ceea ce trebuie sa faceti dvs. este sa mergeti la un mediator , incheiati cu acesta un contract de mediere si parcurgeti procedura medierii , in urma careia se va incheia un acord de mediere care va trebui sa contina in detaliu intelegerea dintre surori .
Daca reusiti sa obtineti acordul de mediere pana la urmatorul termen de judecata , atunci la acea data va prezentati in fata instantei cu acordul si solicitati instantei pronuntarea unei hotarari de expedient care va consfintii intelegerea partilor . In felul acesta nu va mai trebui sa mergeti la notar si economisiti bani .
Avand in vedere ca partile se inteleg , angajarea unui avocat nu este absolut obligatorie ...
Daca nu reusiti sa parcurgeti procedura medierii pana la urmatorul termen , atunci va veti prezenta cu contractul de mediere semnat si veti solicita suspendarea procesului pentru a avea timp sa parcurgeti procedura medierii .
Apeland la mediere veti economisi timp si bani .

Bafta !
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
Carmen Faur, Mediator
ART. 59^1
Dacă acordul de mediere se referă la o cauză succesorală şi a intervenit înainte de eliberarea certificatului de moştenitor, competenţa aparţine notarului public, conform legii.


Deci mai intai trebuie dezbatuta mostenirea, la notarul public. Din ceea ce ati scris dumenavoastra, mi se pare ca acest lucru nu s-a intamplat, pentru ca spuneti ca "sora A va da semnatura ca nu are pretentii". Acest lucru se refera la "renuntarea la succesiune", lucru ce ma face sa cred ca nu s-a facut inca dezbaterea acesteia.

Ulterior obtinerii certificatelor de mostenitor, se poate incheia un acord de mediere cu privire la bunurile care se doresc a fi impartite, iar cu acordul trebuie mers apoi la notar sau in instanta.

Daca insa m-am inselat eu si succesiunea a fost deja dezbatuta, v-au raspuns mai sus colegele mele in legatura ce ceea ce trebuie facut.

Nu a fost dezbatuta mostenirea.S-au facut actele pe pamant (masuratori,etc).

Alte discuții în legătură

Mediere-succesiune divele divele Se poate face succesiunea prin mediator? Daca da, ce acte sunt necesare? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Mostenire un roman un roman Bine v-am gasit! Am si eu o intrebare la care sper sa primesc un raspuns de la o persoana avizata: daca doi frati dupa decesul parintiilor din motive ... (vezi toată discuția)