avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Bine v-am gasit! Am si eu o intrebare la care sper sa primesc un raspuns de la o persoana avizata: daca doi frati dupa decesul parintiilor din motive subiective nu au deschis actiunea de succesiune trecand de atunci aprox.10 ani pot face un act notarial de comun acord ( impartirea bunurilor parintilor decedati ) si daca acest act poate fi folosit de fiecare in parte la o eventuala vanzare. , fara a deschide succesiunea propriu zisa. Cu alte cuvinte ei merg cu lista de bunuri mostenite , impartite de comun acord iar notarul numai sa autentifice aceste liste . va multumesc!


Cel mai recent răspuns: un roman , utilizator 22:15, 12 Martie 2012
Fara succesiune propriu-zisa nu se poate!
Partajul voluntar poate fi realizat si în cadrul procedurii succesorale notariale . În
acest sens art. 81 alin. 2 din Legea nr. 36/1995, dispune expres că dacă "mostenitorii si-au
împărtit bunurile prin bună învoială, în încheiere se va arăta modul de împărteală si
bunurile succesorale atribuite fiecăruia. Actul de împărteală va putea fi cuprins în
încheierea finală, sau se va putea întocmi separat, în una din formele prevăzute de lege"

Partajul voluntar se poate realiza si în fata instantei de judecată sub forma unei tranzactii care va constitui continutul dispozitivului hotărârii de expedient pronuntată de instantă
Daca tot sunt de acord ambele parti cu impartirea pe cale amiabila puteti merge la un mediator in vederea redactarii unui Acord de mediere. De ce sa platiti taxele notariale care nu sunt mici deloc cand puteti plati doar onorariul mediatorului?
In cazul unui partaj succesoral judiciar beneficiati de avantajul de a obtine o hotarare de expedient ca urmare a prezentarii Acordului de mediere in instanta, precum si restituirea taxei de timbru de 3%, la cererea celor interesati.
va multumesc din inima pentru raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral la mediator cristiclaudiu cristiclaudiu Buna ziua.Mama mea,impreuna cu fratii ei au facut un partaj succesoral,la mediator si autentificat la notar.Au impartit bunurile si terenurile dupa parintii ... (vezi toată discuția)
Succesiune alexiastefania alexiastefania Buna seara! Sotul meu a decedat si urmeaza sa se faca succesiunea pe apartamentul ramas mostenitorilor, respectiv eu si cei trei frati ai sai.Fratii sai nu au ... (vezi toată discuția)