avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Transfer drept de proprietate teren -se poate face ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere?

Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar avocatul le-a sugerat ca sora B sa o dea pe mama in judecata,o excludem pe sora A (vitrega),deoarece ea va da semnatura ca nu are pretentii.Mama si sora B se inteleg asupra pamanturilor,eu le-am sugerat sa mearga la mediator din moment ce se inteleg,dar avocatul nu le-a spus de mediere,mai rau le-a incurcat ,la a doua infatisare nu le-a spus sa plateasca taxa de timbru (cred),in fine...mai rau le-a incurcat si au renuntat la el,acum isi cauta alt avocat.
1. Pot renunta la proces?Se poate acesta anula?
2.Se pot duce mama,respectiv sora ei la mediator sa faca actele si apoi sa le legalizeze? Se inteleg asupra bunurilir,procesul era ca asa le-a invatat avocatul,care s-a grabit sa bage actele pe 14 februarie.
3. Este mai costisitor procedeul prin mediere si apoi legalizarea actelor la notar?

Multumesc!
Probabil vă referiţi la procedura partajului succesoral , fiindcă nu se poate ca părţile să nu se prezinte la notar pentru a obţine certificatul de moştenitor. Apoi, dacă există probleme cu privire la ieşirea din indiviziune şi împărţirea bunurilor , părţile pot rezolva conflictul prin mediere. Însă , din ce am înţeles, părţile sunt deja puse de acord şi nu prea au nevoie de mediator. Aşadar, medierea, în cazul de faţă, nu şi-ar avea rostul în opinia mea. De altfel,colegele au explicat mai sus deja foarte limpede ce au părţile de făcut.
Fiecare casta se sustine prin membrii ei.
De ce sa mai mearga la mediator, daca se inteleg cum sa faca partajul? Ca sa plateasca in plus 600-800 lei? Chiar daca merg la mediator, taxa de timbru de 3% din valoarea bunurilor partajabile tot se plateste. Nu se economiseste nici timp. Ca mediera prelungeste procesul. Dar fara mediere s-ar putea ca instanta sa nu va faca partajul.
Dar v-ati intrebat: daca instanta mai da o solutie de partaj in proces, in cazul in care cele doua parti se inteleg asupra partajului? Eu am trecut prin asa ceva: deoarece ne-am inteles asupra partajului inca de la inceperea procesului, am fost trimisi la notar. Noroc ca atunci am platit doar o taxa judiciara de timbru de 96 lei.
Daca mergeti la mediator acesta va incheia un document de partaj la fel ca si notarul. Aici (la notar) puteti sa faceti ceea ce spunea cineva anterior: partajul voluntar, adica impartirea bunurile asa cum v-ati inteles.
Atunci unde-i avantajul? Institutia mediatorului - asa cum reiese si din denumire - este pentru a media o intelegere, nu pentru a intocmi documente de partaj pentru cei ce se inteleg aprioric actiunii de partaj.
Instantele de judecata si mediatorii sunt pentru cei care nu se inteleg cum sa-si imparta bunurile. Pentru cei care se inteleg sunt notarii publici. E mai avantajos: scurtarea timpului si taxe aproximativ egale.
Dar daca ati platit taxe la judecatorie, atunci nu renuntati la proces si urmati si medierea. Altfel platiti de doua ori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere-succesiune divele divele Se poate face succesiunea prin mediator? Daca da, ce acte sunt necesare? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Mostenire un roman un roman Bine v-am gasit! Am si eu o intrebare la care sper sa primesc un raspuns de la o persoana avizata: daca doi frati dupa decesul parintiilor din motive ... (vezi toată discuția)