Atunci, ca sa puteti imparti orice, trebuie sa aveti mai intai dovada ca sunteti in drept sa o faceti.
Asta inseamna sa obtineti certificatele de mostenitor de la notarul public, ocazie cu care sora care doreste sa renunte la mostenire (toata partea sa, nu doar terenul respectiv, nu se poate renunta partial) va da o declaratie in fata acestuia.
Succesiunea trebuie dezbatuta la un birou notarial care are sediul in raza teritoriala a Curtii de Apel unde a avut ultimul domiciliu defunctul.
Daca tot dezbateti mostenirea si ajungeti in fata notarului, cum sunteti deja intelesi asupra modului in care doriti sa impartiti bunurile, puteti sa faceti acest lucru prin procedura de partaj voluntar, nu mai trebuie sa mergeti la mediator.
Daca procesul pe care l-ati deschis are ca obiect deschiderea procedurii succesorale si partajul mostenirii , eu nu cred ca mai este necesar sa mergeti la notar intrucat dezbaterea succesiunii va avea loc in cadrul acestui proces . Nu cred ca puteti deschide procedura succesorala si la notar atata timp cat aveti un proces in derulare in legatura cu acea mostenire !?
Daca este asa , apelati la mediere pentru a solutiona un proces deja inceput referitor la o cauza succesorala , iar solutia la care dvs ajungeti o va consemna instanta in hotararea ce o va pronunta .
Bafta !
Pentru dezbaterea succesiunii in instanta este necesar ca reclamantul sa faca dovada indeplinirii procedurii prealabile notariale stabilita prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 2923/2010 (privind modificarea si completarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995), sub sanctiunea respingerii actiunii ca inadmisibila.
Procedura succesorala prealabila notariala este obligatorie, iar dovada indeplinirii acesteia se face prin atasarea, la cererea adresata instantei, a incheierii notarului public emisa in acest sens.
Deci trebuie oricum trecut si pe la notar si platit un onorariu pentru verificarile efectuate in evidentele succesorale ale Camerei notarilor publici si ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.
Daca se opteaza pentru dezbaterea succesiunii in instanta, nu se mai poate merge la mediator, conform art. 59 indice 1 pe care l-am prezentat mai sus. Partile nu au calitatea de a incheia acorduri de mediere cu privire la mostenire.
Eliberarea certificatului de mostenitor este in mod normal de competenta notarului public.
In cazul in care partile nu se inteleg, se adreseaza instantei de judecata. In acest caz, se pare ca partile se inteleg, mi se pare nemotivat sa continue actiunea in instanta, care oricum nu a fost timbrata si care se va solutiona intr-un termen greu de previzionat.
Sa spunem ca partile introduc totusi actiunea, sub aparenta unor neintelegeri intre mostenitori si dupa ce trec pe la notar pentru procedura prealabila notariala. Primul termen se da in minim 6 luni, desi cred ca asta e o varianta optimista. Neexistand calitatea de mostenitori, nu se poate incheia acord de mediere. Se va merge cu procesul in continuare sau se va incheia o tranzactie la primul termen de judecata.
Daca exista avantaje serioase de ordin material, in sensul in care taxele din instanta cumulate cu onorariul avocatului/avocatilor care sa reprezinte partile sunt cu mult reduse fata de taxele notariale, si daca partile au timp sa astepte, pot opta pentru varianta instantei. Trebuie sa-si faca insa toate calculele, spre a vedea cum e mai avantajos.
La mediator se poate merge pentru acord doar daca s-a obtinut certificatul de mostenitor la notar si nu se mai continua actiunea in instanta (fiind netimbrata se va respinge oricum).
Procedura notariala ramane in acest caz cu avantajul net al timpului redus in care se poate solutiona batand la o singura usa.
S-au expus toate variantele, insa alegerea apartine tot mostenitorilor, doar sa stie ce trebuie sa aiba in vedere cand iau decizia.
Nu e cazul sa suspende procesul mai ales ca au intelegerea.... pot sa mearga la un mediator, sa faca intelegerea , sa o depuna la dosar si sa ceara ca judecatorul sa emita hotararea de expedient, chair si inaintea termenului urmator de judecata, adica in camera de consiliu. Legat de taxa de timbru vedeti ce venituri are cel care apare ca reclamant si poate sa ceara ajutor public juducuar daca are venituri mici, sau esalonarea taxei judiciare de timbru. Simplu.
Nu este obligatoriu ca susccesiunea sa fie efectuata pentru a putea obtine transferul. Succesiunea se poate face si prin mediere nu doar la notar !