avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In procese civile judecatorul are dreptul sa citeze ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In procese civile judecatorul are dreptul sa citeze martori pe care partile nu ii propun ?

Sunt contestatar intr-un proces civil si presedintele instantei a decis sa citeze si sa audieze un martor pe care partile nu l-au citat . Are acest drept ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:50, 18 Aprilie 2011
Instanta, in virtutea rolului sau activ, poate administra probe pe care partile nu le propun sau cu care nu sunt de acord.
Acest martor este in relatie de dusmanie cu mine pentru ca l-am reclamat pentru abuz, deci marturia sa nu va aduce adevar in cauza. Presedinta instantei a respins admiterea oricarei probe propuse de mine (fara a fara a sti valoarea lor de adevar, pentru ca nu au fost administrate) desi ele sunt concludente si utile solutionarii cauzei. Credeti ca aceasta poate fi considerata o antepronuntare privind solutionarea cauzei in favoarea partii adverse?
dar avocatul dvs de ce tace si nu se impune?
daca martorul este in relatie de dusmanie, dvs trebuie sa declarati instantei acest aspect si sa consemneze sustinerea dvs...adica sa ramana scris ca dvs v-ati opus acelui martor pe motiv de dusmanie, ca ulterior in caile de atac sa aveti mai multa convingere ca hotararea data a rezolvat in mod gresit litigiul.
greu de explicat...;)
nu, nu e o antepronuntare , mai repede as zice ca puteti deduce cum va fi hotararea din atitudinea judecatorului dar nici sa-l recuzati nu e bine deoarece daca nu sunt motive temeinice mai mult va agravati situatia. el nu o sa va mai priveasca neutru...din contra...X-(
celerion a scris:

Sunt contestatar intr-un proces civil si presedintele instantei a decis sa citeze si sa audieze un martor pe care partile nu l-au citat . Are acest drept ? Va multumesc !


Propunerea martorilor, ca şi a celorlalte dovezi, se face potrivit regulilor gene-rale, de către reclamant prin cererea de chemare în judecată, iar de către pârât prin întâmpinare sau la prima zi de înfăţişare în cazul în care nu este reprezentat sau asistat de avocat. Dacă instanţa încuviinţează probe noi în condiţiile art.132 C.proc.civ., propunerea martorilor poate fi făcută şi la termenul acordat potrivit acestui text.

Instanta nu poate propune un martor , ea doar poate incuviinta proba testimoniala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Judecator: "am auzit destul" - antepronuntare? anti77 anti77 Este antepronuntare daca la propunerea a noi martori, care sa contrazica martorul partii adverse judecatorul afirma \"am auzit destul\"? (vezi toată discuția)
Procedura in instanta proces partaj Nina1 Nina1 1.In cate exemplare se depun documentele in instanta civila? 2. Reclamantul in momentul in care depune documente in instanta este obligat sa depuna un ... (vezi toată discuția)
Motive recuzare judecator Nina1 Nina1 Buna ziua, Care sunt motivele pentru care se poate solicita recuzarea unui judecator intr-un proces civil? Cu stima (vezi toată discuția)