avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ajutor pentru locuinta de la primarie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ajutor pentru locuinta de la primarie

Am 50 de ani. Necăsătorită (divortata). Lucrez în învăţământ de 30 de ani. În oraşul în care am domiciliul stabil, lucrez de 22 de ani. De-a lungul anilor, am cerut o locuinţă de la Primărie. Înainte de 1989 şi după aceea câţiva ani am tot fost amânată pe motiv că am unde locui deoarece părinţii mei aveau un apartament. ( În acel apartament mai locuieşte încă un frate, are şi copii). Apoi am împlinit 35 de ani. Nu am mai putut beneficia de nici un ajutor. Mi se spune ca aş avea o şansă dacă aş fi caz social. Am serviciu, am salariu, nu pot fi caz social.
Am stat cu chirie aproape întreaga perioadă în care am lucrat (cei 30 de ani). N-am deţinut, sub nicio formă, o locuinţă).
Există vreo posibilitate (legală) să primesc de la Primărie un lot de casă (aşa cum primesc tinerii) ca să-mi construiesc o locuinţă(cu credit ipotecar) ? Sau o garsonieră; sau un teren în concesiune...... sau orice alt ajutor.... pentru că singură nu mă descurc .
Vă mulţumesc mult pentru orice sugestie.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:05, 4 Iulie 2008
Din pacate nu primiti doamna. Acesta este statul roman care 'protejeaza" si "ocroteste" tinerii, intelectualii,muncitorii si in general care are"grija" de poporul asta. Din nefericire dvs. nu va incadrati in niciunul din cazurile prevazute.Nici pana in 35 de ani nu mai aveti si nici de ajutor social nu mai puteti beneficia.
Va multumesc pentru raspuns, doamna avocat.
Mioara Andrei
Chiar daca in prezent nu exista norme legale care sa va protejeze in mod expres, consider ca dvs. puteti depune cereri, memorii, etc.,sa va prezentati in audienta la primaria de care apartineti, sa vorbiti cu primarul, presedintele consiliului local si judetean, parlamentari, etc. si sa insistati sa obtineti un teren pentru a construi o locuinta. Nu trebuie sa va resemnati , dimpotriva, trebuie sa convingeti autoritatile locale ca, prin activitatea dvs. aveti o contributie esentiala in formarea noii generatii si ca meritati sa primiti suportul necesar.
Dar trebuie sa fiti o luptatoare stimata doamna.
Vă voi urma sfatul, domnule avocat ! Răspunsul dumneavoastră mi-a dat curaj. Multumesc .
Mioara Andrei
Legea 128/1997.

Art. 104. - (1) Cadrele didactice titulare care funcţionează în mediul rural şi îşi stabilesc domiciliul în localitatea respectivă pot beneficia, la cerere, de 0,1-1 ha pământ în folosinţă. Acestora li se asigură locuinţă de către administraţia locală pentru perioada de timp cât lucrează în acea localitate.
(2) Personalul didactic titular, în vârstă de până la 35 de ani, va fi sprijinit, după caz, în construirea locuinţei proprietate personală, în localitatea rurală unde este titular, cu acordarea de credite pe termen lung, cu dobândă minimă, în condiţiile legii.
(3) Personalului didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi o locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de reşedinţă la locul de muncă şi de la locul de muncă în localitatea de reşedinţă. În cazul în care nu există mijloace de transport în comun între localitatea de reşedinţă şi sediul unităţii de învăţământ, urmează a i se deconta contravaloarea a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, dacă transportul se face cu autoturismul proprietate personală. În cazul în care există mijloc de transport în comun, dar personalul didactic preferă să circule cu autoturismul proprietate personală, urmează a se deconta contravaloarea abonamentului lunar pe respectivul mijloc de transport în comun. Atunci când transportul mai multor cadre didactice se face cu un singur autoturism, plata se face numai posesorului autoturismului respectiv. Decontarea sau plata echivalentă costurilor de transport se va efectua de către autorităţile administraţiei publice locale din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea de învăţământ la care îşi desfăşoară activitatea cadrul didactic, în urma solicitărilor adresate autorităţilor administraţiei publice locale, astfel:
a) decontarea contravalorii călătoriei pe mijloacele de transport în comun prin depunerea la sfârşitul fiecărei luni de activitate a biletelor de călătorie sau a abonamentului, iar decontarea contravalorii corespunzătoare a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, prin depunerea la sfârşitul fiecărei luni de activitate a documentelor justificative eliberate de unitatea de învăţământ, care certifică efectuarea transportului cu autoturismul proprietate personală;
b) solicitarea contravalorii călătoriei efectuate cu mijloacele de transport în comun sau a contravalorii corespunzătoare a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, pentru cei care-şi asigură transportul cu autoturismul proprietate personală, ca urmare a pontajului zilnic efectuat de conducerea unităţii de învăţământ.
(30) Personalul didactic din unităţile de învăţământ de stat din mediul rural, care nu are domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport la şi de la locul de muncă, în urma solicitărilor adresate administraţiei locale, astfel:
a) decontarea contravalorii călătoriei pe mijloacele de transport în comun prin depunerea, la sfârşitul fiecărei luni de activitate, a biletelor de călătorie sau a abonamentului;
b) solicitarea contravalorii călătoriei cu mijloacele de transport în comun, ca urmare a pontajului zilnic efectuat de conducerea unităţii de învăţământ.
(31) Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune, lunar, spre aprobare consiliului local drepturile băneşti aferente personalului didactic care solicită cheltuieli de deplasare.
(4) Instituţiile de învăţământ superior pot asigura, integral sau parţial, din surse proprii, transportul şi cazarea cadrelor didactice care domiciliază în alte localităţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontarea transportului catule86 catule86 Buna ziua Sunt informatician la un liceu si nu beneficiez de decontarea transportului, desi sunt cadru didactic auxiliar. Ce pot face daca m-am adresat ... (vezi toată discuția)
Invatamint lucian j. lucian j. care este modul de decont al cadrelor didactice pt naveta? (vezi toată discuția)
Decont bugetari ana500 ana500 Buna seara Am nevoie si eu de putin sprijin in clarificarea unui aspect legat de decontul transportului pentru bugetari. Ma intereseaza actul legislativ ( sau ... (vezi toată discuția)