avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune, straini de mostenire, cote de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune, straini de mostenire, cote de mostenire

Cu respect, va salut.
Acum, cand am castigat un razboi cu statul roman privind intoarcerea in patrimoniul autorului meu a unor sume de bani confiscate in 1947, vreau sa stiu mai multe cu pasii care trebuie urmati in continuare.
Sa zicem ca suma castigata este de 1000 lei.
Banii, a dispus instanta, se intorc IN PATRIMONIUL AUTORULUI, nu al meu.
As vrea sa stiu cat mi se cuvine, mie, din suma pe care, dupa ani, EU am castigat-o.
I.M. autorul, mort in 1963, fara mostenitori.
N.M. sotia lui, decedata in 1971, fara urmasi si rude in viata;
Surori ale autorului:
- M I - omorata in 1954, necasatorita,fara urmasi;
- N.P. vaduva, decedata in 1979, cu un copil, decedat si el cu posibili urmasi;
- G.M decedata in 1963, sotul decedat in 1966, cu 5 copii.(bunica mea materna).
Urmasii lui N.P nu au solicitat nimic pe legile de restituire si nici nu au facut vreun gest in a accepta mostenirea. Nici nu stiu daca mai traiesc si pe unde.
G.M.a avut 5 copii:
- G.N., decedat in 1983, fara urmasi;(sotia traieste).
- G.G. decedat cu doi urmasi( nu au solicitat nimic de la autor si nici nu au dat vreun semn de acceptare tacita a mostenirii);
- G.E( prin casatorie ME-mama mea), decedata, cu 4 copii;sotul decedat 1994;
- G.V (prin casatorie NV), in viata, cu 4 copii;
- G.I., decedat, cu un copil.
Ultimele 3 persoane ( GE, GV si GI), au solicitat si li s-a restituit aproape toate imobilele solicitate( pe baza de certificat de calitate- deci, sunt mostenitori acceptanti).
Intrebare: cei care nu au cerut nimic pana acum, sunt straini de mostenire? Cum stabilesc acest statut, pentru a dezbate succesiunea pentru sumele castigate.
Tinand seama ca mama mea a avut 4 copii, cat din suma mi se cuvine?(din ce 1000 lei?)
Mai merita sa alerg dupa ei?
Multumesc si, cu aceasta ocazie, va urez sarbatori fericite si va asigur de intreaga mea stima.
De fapt, daca am castigat un prim razboi cu statul roman, ca vor mai fi si altele, recunosc ca, jumatate din merite le datorez dv.

Buna ziua,

G.M. a decedat inainte sau dupa I.M.?
N.M. chiar nu a mai avut rude, nici macar mai indepartate?
Va salut, cu respect.
Nu a fost cu intentie expunerea mea kilometrica. Voiam numai sa fac un tablou exact al situatiei.
N.M. a fost infiata de parintii ei adoptivi, decedati inainte de 1930. Nimeni nu a revendicat nimic din bunurile lasate de ea sau parintii ei.
GM a decedat dupa I.M.
Multumesc pt ajutor cu mult respect.
Buna ziua.

In aceasta situatie, vestile nu sunt prea bune.
In primul rand: daca NM (sotia lui IM) nu are urmasi, succesiunea ei este vacanta si o va mosteni statul. Care, probabil ca se va bucura nespus sa isi mai recupereze o parte din ce a pierdut. :(

Nenorocirea este ca partea care i s-ar fi cuvenit sotiei este de jumatate, conform art. 1 litera c din Legea 319/1944. :sorry:

Doriti sa mai continuu (continui, potrivit noilor norme :P ) dupa cele expuse?

Sunteti sigur ca nu a avut urmasi? Daca ar fi avut, acestia ar fi putut declara ca N.M. nu a acceptat succesiunea in termenul legal. Poate ca adoptia a fost cu efecte restranse, pastrandu-si astfel legatura de rudenie cu fratii sai naturali, de exemplu... sau cu alte rude.
Am inteles.
Munca si alergatura in zadar.
Cred ca, chiar daca sotia lui IM ar fi avut rude, in final tot jumatate primeau, deci,tot un drac. (Doamne iarta-ma).
Multumesc pt intelegere.
Si, voi vedea...
Ma gandesc ca, daca tot am alergat atatia ani, poate prin procurimandate) de reprezentare cu clauza oneroasa(?), pot obtine un procent de la fiecare mostenitor care sa justifice efortul.
Inca o data, multumesc si sarbatori fericite.
Va salut, cu respect.
Fiindca la ultimul mesaj nu mi s-a raspuns, as vrea sa completez putin cele spuse.
M-am interesat si am aflat ca, IM, sotia autorului meu, a avut mai multe surori, majoritatea fiind infiate dupa decesul tatalui lor care a fost preot.
Deci, s-ar spune ca nu ar fi mostenire vacanta.
Intrebare: care este momentul care ii poate scoate de la mostenire pe cei considerati straini de ea?
Si, strainii de mostenire cine ii califica asa: notarul sau instanta.
Multumesc, din nou

Alte discuții în legătură

Frati vitregi la mostenire andapaun andapaun As vrea sa va rog sa-mi spuneti care este ordinea succesiunii si care sunt cei cu drept de mostenire in urmatorul caz: o prietena a mamei a decedat. Decedata ... (vezi toată discuția)
Succesiune succesiva magda popescu magda popescu Buna ziua! Am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv. T.I. a cumparat in 1947 un teren de 200 m in Bucuresti, pe numele lui desi era destinat fiicei lui. ... (vezi toată discuția)
Mostenire fulgisordenea fulgisordenea buna seara, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: trei frati si un nepot infiat decedat cu multi ani in urma. nepotul decedat are o sora. ce drepturi ... (vezi toată discuția)