avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune succesiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune succesiva

Buna ziua!
Am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv. T.I. a cumparat in 1947 un teren de 200 m in Bucuresti, pe numele lui desi era destinat fiicei lui. El a decedat in 1963. Inainte de 1963 fiica lui, N.P. si-a facut casa pe terenul respectiv, fara autorizatie de constructie, unde a locuit pana a decedat , anul acesta. La moartea lui T.I. s-a facut succesiune astfel: N.P. fiica 3/4 si T.P. sotia 1/4, ceilalti copii (3) renuntand in favoarea surorii lor N.P. Pe certificatul de mostenitor e trecuta si casa. In 1981 moare T.P. ( mama lui N.P.) dupa care nu s-a facut succesiune. In martie 2009 moare N.P. care are 2 fiice, si ele vor sa faca succesiunea dupa ea. Dar trebuie facuta succesiune intai dupa bunica lor. T.P. si apoi dupa mama. T.P. a trait si decedat in provincie, inteleg ca la partea ei de 1/4 au dreptul si ceilalti 3 copii care renuntasera la dreptul lor dupa tatal T.I. Toti 3 sunt decedati de ani buni si au copii, pe care nu-i intereseaza cei 5 m cat le-ar reveni fiecaruia din 50 m partea bunicii lor. Aici incep problemele pt. ca fiind vorba de succesiune succesiva am citit in legea notarilor ca se poate deschide si dupa T.P. tot in Bucuresti, nu neaparat in provincie. Dar pt. ca e vb. de munca multa si valoarea e mica, notarii de aici nu vor sa se bage. Acolo in provincie e un singur notar care de asemenea nu prea vrea sa se implice. Ce sa facem? Cum am mai spus, pe mostenitorii fratilor lui N.P. nu-i intereseaza si vor sa renunte la partea ce le revine dupa bunica lor dar la notariat mi s-a spus ca nu pot renunta ei in numele parintilor ( care sunt decedati) si ca trebuie sa-si suplimenteze propriile succesiuni pe care le-au facut dupa proprii parinti, in care sa includa si bucatica aia care le revine din cei 50 de m. Ei nu au niciun interes sa faca asta, pt. ca implica costuri si timp pierdut si pt. ca nici nu vor niciun metru din proprietatea in cauza. In septembrie se fac 6 luni de cand a decedat N.P. si nici acum nu stim ce avem de facut. Daca cele 2 fiice ale lui N.P. deschid actiune in instanta, atunci ceilalti pot renunta, fara sa mai trebuiasca sa-si suplimenteze succesiunile ( care nu au nicio legatura cu casa si terenul din Bucuresti) dupa proprii parinti? Se poate deschide actiunea in Instanta in Bucuresti, sau trebuie in provincie? Ce sanse de rezolvare sunt? Cum trebuie sa procedam?
Cel mai recent răspuns: magda popescu , utilizator 15:01, 29 Iulie 2009
Indiferent dacă se dezbat la notar sau prin instanţă, competenţa este stabilită de ultimul domiciliu al lui NP.

Ceilalţi moştenitori, dacă nu au acceptat succesiunea după TP, sunt străini de succesiune. Oricum, nu mai pot renunţa, termenul de opţiune fiind de 6 luni de la deces.

Solicitaţi Camerei notarilor din Bucureşti o poziţie cu privire la refuzul notarului privind dezbaterea celor două succesiuni succesive.
in ceea ce priveste succesiunea dupa N.P. fiicele sale trebuie sa mearga la notar, in acest termen de 6 luni si sa faca declaratie de acceptare a succesiunii .

ulterior, se va dezbate succesiunea dupa T.P. ( bunica ) , si respectiv , mama , adica N.P.
in cazul succesiunilor succesive, competenta apartine notariatului din raza ultimului domiciliu al persoanei care a decedat ultima .
Va multumesc pt. raspunsuri, dar nu inteleg ceva.
Dupa T.P. nu s-a deschis succesiune la moartea ei, in 1981, deci nici fiica ei N.P. nu a facut-o atunci in termen de 6 luni. Asta inseamna ca si ea e straina de succesiune, ca nu a acceptat succesiunea in 6 luni de la decesul mamei ei? Cum am mai spus am fost la 4 notari si 3 au refuzat sa se " bage" , iar unul mi-a spus varianta aceea cu suplimentari de succesiuni ( explicata mai devreme) care practic e imposibila. Ce rost are sa ne consumam energia cu adrese pe la Camera Notarilor? Tocmai de aceea insist cu intrebarea daca e o solutie buna citarea in Instanta a urmasilor fratilor lui N.P.? Daca acestia nu se prezinta cand vor fi citati ce se intampla? Se poate judeca in lipsa? Ati spus ca ei nu pot trimite declaratii de renuntate, atunci se poate ca instanta sa le atribuie dreptul ce li se cuvine, ( cei cate 5 m) in lipsa pt. ca ei vor sa trimita declaratiile legalizate desigur, prin posta (nelocuind in Bucuresti) .In asemenea conditii cele 2 surori pot cere iesirea din indiviziune, pt. a se clarifica situatia si a nu fi conditionate in ce vor sa intreprinda pe suprafata lor, de acceptul celorlalti?
problema dvs nu este deloc una simpla.
in primul rand, asa cum v-am sfatuit si mai devreme cele doua fiice ale lui N.P. trebuiesa mearga neaparat la notar , in termenul de 6 luni si sa faca acceptarea succesiunii dupa N.P.
intr-adevar asa prevede legea, daca un erede nu accepta succesiunea defunctului in termenul legal, el este considerat strain de acea mostenire.
dar , exista si unele cazuri in care instanta judecatoreasca a consideat ca acte de acceptare tacita a succesiunii, de ex : foloisirea bunurilor succesorale, plata impozitelor, etc.
deci, solutia ar fi , ca dupa ce cele doua fiice ale lui N.P. merg la notar in vederea acceptarii succeiunii , sa dezbata cele doua succesiuni .
cred totusi ca in situatia de fata , instanta judecatoreasca este cea mai in masura sa stabileasca .
Va multumesc inca o data. Niciun notar din cei la care am fost nu mi-a spus ca ele sa faca acceptarea succesiunii dupa mama lor N.P., in 6 luni. Asta il obliga pe notar in vreun fel, sa inceapa procedura de dezbatere a succesiunii si acesta poate fi motivul pt. care nu mi-au spus asta, pt. ca nu vor sa se implice? In cazul asta nici macar nu au cum sa faca acceptarea succesiunii, daca niciun notar nu vrea. Daca pana la urma voi gasi un notar care vrea sa faca asta ( desi ma indoiesc, pt. ca am mai vb. si la telefon cu cativa si nici nu vor sa auda) le obliga pe ele sa faca dezbaterea neaparat la notarul la care au facut acceptarea succesiunii si nu in alta parte? Pt. ca am inteles ca daca un notar incepe dezbaterea succesiunii si apar probleme, le poate suspenda dezbaterea si te poate indruma catre instanta, dupa ce bineinteles i-ai platit serviciile. Dupa cum v-am spus, vazand atatea refuzuri din partea notarilor, noi ne-am gandit sa mergem in Instanta ( cum dealtfel m-ati sfatuit si dv.), si atunci mai este nevoie sa mearga la notar in 6 luni pt. acceptarea succesiunii? Adica Instanta cere asta? Sau e suficient sa deschida actiunea in instanta in cele 6 luni dar, de fapt ceilalti au dreptul doar la partea dupa T.P. care a decedat in 1981 asa ca nu stiu ce legatura ar avea cu cele 6 luni dupa N.P.? Tare complicat mai e!

Alte discuții în legătură

O problema de succesiune / mostenire ALALAL ALALAL buna seara am si eu o intrebare pentru dumneavoastra? sotul meu a avut un unchi care a decedat in luna august 2005, defunctul nu a fost casatorit si nu ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament autentic hose hose In urma decesului defunctul a lasat un testament autentificat la notariat prin care lasa intreaga avere pe numele unei persoane cu care a locuit 21 ani fara a ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune danimik danimik Buna ziua, As dori sa stiu care este procedura de urmat in situatia in care doresc sa obtin un certificat care sa ateste calitatea de mostenitor pentru fetita ... (vezi toată discuția)