avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune succesiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune succesiva

Buna ziua!
Am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv. T.I. a cumparat in 1947 un teren de 200 m in Bucuresti, pe numele lui desi era destinat fiicei lui. El a decedat in 1963. Inainte de 1963 fiica lui, N.P. si-a facut casa pe terenul respectiv, fara autorizatie de constructie, unde a locuit pana a decedat , anul acesta. La moartea lui T.I. s-a facut succesiune astfel: N.P. fiica 3/4 si T.P. sotia 1/4, ceilalti copii (3) renuntand in favoarea surorii lor N.P. Pe certificatul de mostenitor e trecuta si casa. In 1981 moare T.P. ( mama lui N.P.) dupa care nu s-a facut succesiune. In martie 2009 moare N.P. care are 2 fiice, si ele vor sa faca succesiunea dupa ea. Dar trebuie facuta succesiune intai dupa bunica lor. T.P. si apoi dupa mama. T.P. a trait si decedat in provincie, inteleg ca la partea ei de 1/4 au dreptul si ceilalti 3 copii care renuntasera la dreptul lor dupa tatal T.I. Toti 3 sunt decedati de ani buni si au copii, pe care nu-i intereseaza cei 5 m cat le-ar reveni fiecaruia din 50 m partea bunicii lor. Aici incep problemele pt. ca fiind vorba de succesiune succesiva am citit in legea notarilor ca se poate deschide si dupa T.P. tot in Bucuresti, nu neaparat in provincie. Dar pt. ca e vb. de munca multa si valoarea e mica, notarii de aici nu vor sa se bage. Acolo in provincie e un singur notar care de asemenea nu prea vrea sa se implice. Ce sa facem? Cum am mai spus, pe mostenitorii fratilor lui N.P. nu-i intereseaza si vor sa renunte la partea ce le revine dupa bunica lor dar la notariat mi s-a spus ca nu pot renunta ei in numele parintilor ( care sunt decedati) si ca trebuie sa-si suplimenteze propriile succesiuni pe care le-au facut dupa proprii parinti, in care sa includa si bucatica aia care le revine din cei 50 de m. Ei nu au niciun interes sa faca asta, pt. ca implica costuri si timp pierdut si pt. ca nici nu vor niciun metru din proprietatea in cauza. In septembrie se fac 6 luni de cand a decedat N.P. si nici acum nu stim ce avem de facut. Daca cele 2 fiice ale lui N.P. deschid actiune in instanta, atunci ceilalti pot renunta, fara sa mai trebuiasca sa-si suplimenteze succesiunile ( care nu au nicio legatura cu casa si terenul din Bucuresti) dupa proprii parinti? Se poate deschide actiunea in Instanta in Bucuresti, sau trebuie in provincie? Ce sanse de rezolvare sunt? Cum trebuie sa procedam?
Cel mai recent răspuns: magda popescu , utilizator 15:01, 29 Iulie 2009
deci, in primul rand acceptarea succesiunii se prescrie in acest termen de 6 luni !!
cele doua fiice trebuie sa mearga la notariat in acest termen .
ulterior, dezbaterea succesiunii poate avea loc oricand, intrucat aceasta actiune este imprescriptibila . nu este supusa vreunui termen de prescriptie .
dar v-am mai spus si ma repet, importanta este acea declaratie privind acceptarea succesiunii . aceasta se prescrie in termenul de 6 luni .
acceptarea succesiunii de catre erezi nu-i obliga in nici un fel pe notari . dezbaterea succesiunii are loc , in baza vointei succesorilor si la data la care ei sunt decisi in acest sens .

apoi veti putea merge in instanta , daca rudele nu se iinteleg sau intalniti dificultati din partea notarilor .
la notar se suspenda procedura de dezbatere a succesiunii, in cazul in care apar probleme, adica mostenitorii nu cad de acord cu privire la masa succesorala . in caest caz, notarul ii indruma sa mearga in instanta .

Dna avocat va multumesc pt. raspunsul de ieri. Daca acceptarea succesiunii se prescrie in 6 luni, atunci inseamna ca si dupa T.P. care a decedat in 1981 s-a prescris? Pt. ca niciunul dintre cei 4 copii, care traiau toti la momentul respectiv, nu a acceptat succesiunea. Atunci asta e valabil si pt. N.P. dar dupa cum dv. ati spus , poate fi considerata acceptare tacita avand in vedere ca din 1947 si pana in martie anul asta a locuit acolo, a platit impozitul, etc. Daca e corecta aceasta varianta, atunci ceilalti n-ar trebui sa mai fie chemati, ci doar cele 2 fete ale lui N.P., nu? Si totusi niciun notar nu vrea sa se implice. Acum m-am intors de la unul care bineinteles ca m-a trimis intai in provincie sa deschid dupa T.P. si apoi daca rezolv acolo sa vin in Bucuresti pt. N.P. Nici n-a vrut sa auda ca e succesiune succesiva si ca se poate deschide aici dupa amandoua. A zis ca e gresita legea. A mai spus ca daca merg in instanta, tot acolo trebuie sa deschid actiunea, nu pot in Bucuresti. Cum am mai spus si ieri, acolo e un singur notar care mi-a trantit telefonul in nas cand am intrebat cu ce acte sa ma duc pt. inceput, ca sa nu fac drumul pana acolo ,300 km degeaba. Nu mai spun ca fiecare la care am fost, aici in Bucuresti, (pe langa faptul ca m-au trimis acolo) mi-a spus alta varianta de rezolvare. Iar daca cel din provincie merge cumva pe varianta aceea de suplimentare a succesiunilor dupa cei 3 copii ai lui T.P. si nu pe varianta in care copiii lor dau renuntare la partea ce li se cuvine dupa parinti, atunci chiar ca ne impotmolim, pt. ca nu s-ar deranja nimeni sa faca asta. Ei vor sa dea o declaratie de renuntare si atat. Am inteles, am sa le trimit pe cele 2 sa faca acceptarea succesiunii, dar dupa aceea chiar nu stim ce avem de facut. Imi cer scuze pt. ca n-am inteles din raspunsul de ieri, daca sunt obligate dupa ce fac acceptarea succesiunii dupa N.P. sa deschida apoi actiunea ( dupa N.P.) tot la notarul la care au facut acceptarea? Se poate merge direct in instanta, ( dupa ce s-a facut decl. de accept. a succesiunii, la notar) fara a fi nevoie intai de dezbaterea si apoi suspendarea dezbaterii de catre notar, daca nu se inteleg sau procedura obligatorie e de deschidere intai la notar, si apoi daca sunt neintelegeri se merge in instanta? Asta nu inteleg eu. Multumesc!
Daca se poate, va rog mai astept si eu un raspuns , putem merge direct in instanta sau trebuie deschisa actiunea mai intai la notar? Daca se poate, atunci putem la instanta din Bucuresti?
doamna draga, speta dvs este una f complicata . toti care v-am dat sfaturi pe acest forum , v-am sfatuit la modul general , insa daca doriti o parere competenta luati absolut toate actele ce led etineti si mergeti la un avocat pt o consultatie juridica.
oricum sigur e ca fiicele trebuie sa mearga la notar pt acceptarea succesiunii , inainte de a se prescrie acest termen de 6 luni .
succesiunea nu e musai sa fie dezbatuta la notar, se poate merge si in instanta .
Va multumesc, dar de 2 luni merg la notari si avocati. Notarii ma trimit intai in provincie pt. a deschide succesiunea dupa prima decedata (si am explicat de ce nu vreau sa merg acolo), sau imi spun ca e complicat si nu se implica. Avocatii imi spun ca e complicat si sa merg la notari ca e de competenta lor, sau ca oricum trebuie intai sa merg la notar si daca acesta suspenda actiunea, deabia atunci am dreptul sa merg in instanta, sau sa incerc prin uzucapiune, dar din ce am citit si eu, asa nu se poate. Si tot asa de 2 luni nu stiu ce sa mai fac. Probabil sa renunt!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O problema de succesiune / mostenire ALALAL ALALAL buna seara am si eu o intrebare pentru dumneavoastra? sotul meu a avut un unchi care a decedat in luna august 2005, defunctul nu a fost casatorit si nu ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament autentic hose hose In urma decesului defunctul a lasat un testament autentificat la notariat prin care lasa intreaga avere pe numele unei persoane cu care a locuit 21 ani fara a ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune danimik danimik Buna ziua, As dori sa stiu care este procedura de urmat in situatia in care doresc sa obtin un certificat care sa ateste calitatea de mostenitor pentru fetita ... (vezi toată discuția)