Buna ziua,
As dori sa stiu care este procedura de urmat in situatia in care doresc sa obtin un certificat care sa ateste calitatea de mostenitor pentru fetita mea minora al carei tata a decedat de curand. Mentionez ca nu am fost casatorita cu el, iar dupa ce ne-am despartit si minora mi-a fost incredintata nu am tinut deloc legatura cu el (au trecut ani de atunci). Nu stiu ce bunuri a avut in proprietate, dar stiu ca s-a recasatorit si mai are un copil minor. Mai stiu de asemenea ca actuala sotie nu doreste ca fiica mea sa figureze ca mostenitor, de aceea doresc sa fac eu deschiderea procedurii succesorale. De la notariat mi s-a spus ca trebuie sa cer deschiderea succesiunii la Primaria de care a apartinut decedatul cu domiciliul (anexa 24) iar de la Primarie ma trimit la notar sa aduc dovada ca nu s-a facut succesiunea, si tot asa ... Nici primaria cu pricina si nici notariatul nu sunt in Bucuresti si nu as vrea sa mai bat drumul degeaba ... Nu doresc neaparat dezbaterea succesiunii, dar vreau ca atunci cand actuala sotie va dori sa o faca sa nu "uite" ca decedatul mai are o fiica. Orice sfat este binevenit.
Multumesc!
Si daca va "uita" atunci s-ar putea trezi cu certificatul de mostenitor anulat.
Dvs. puteti merge cu fata sa deschideti succesiunea la ORICE cabinet notarial din localitatea unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Aveti termen de 1 an de zile de la incetarea sa din viata pentru ca fata sa-si exprime dorinta de acceptare sau renuntare.
Faceti o cerere catre Instanta de tutela (Judecatoria unde aveti dvs. si minora domiciliul) prin care solicitati ca pt. minora ..., sa fiti numita curator in vederea exprimarii optiunii succesorale cu privire la defunctul sau tata. Cand aveti decizia de curatela va prezentati la orice birou notarial din tara si cereti "declaratia de acceptare a succesiunii" , aceasta va fi inscrisa de catre notarul respectiv intr-un registru general pe tara al optiunilor succesorale, iar atunci cand sotia defunctului va cere deschiderea succesiunii se va vedea automat ca exista deja o optiune succesorala de care nu se poate face exceptie. Singurul "inconvenient" ar fi ca, pt. a putea da declaratia de care va spuneam, va trebuie macar o copie(daca nu originalul) a certificatului de deces.....fara aceasta nici declaratia, nici inscrierea in registru nu sunt posibile. Ca idee ajutatoare, incercati la Starea civila emitenta a certificatului sa explicati calitatea dvs.(curator al mostenitorului minor) si sa solicitati un duplicat.
Multumesc! Am facut deja cerere la Autoritatea Tutelara de care apartinem (am inteles ca nu exista o instanta de tutela inca) si asteptam raspuns (in termen de 30 de zile). De asemenea, am obtinut certificatul de deces original de la Starea Civila din Bucuresti (unde s-a intamplat decesul), pe baza certificatului de nastere al minorei si al hotararii de incredintare. Dar mi s-a spus ca trebuie sa completez anexa 23 si sa o depun la un notar, insa la unul de care apartine decedatul cu domiciliul (in provincie), iar notarul m-a trimis la primaria de care apartinea cu domiciliul decedatul sa deschid acolo succesiunea (se completeaza anexa 23, apoi primaria sesizeaza notarul). Mi s-a spus ca la Bucuresti nu se poate deschide succesiunea ...
Succesiune
costels
deschiderea succesiunii se poate face la orice notar?
se poate deschide succesiune in Bucuresti pt . ca proprietatea e in alt judet? (vezi toată discuția)
Succesiune
doramincu
Buna ziua!
Cum se procedeaza pentru deschiderea succesiunii dupa bunicul meu?
Fac urmatoarele precizari:
- bunicul a decedat in luna martie 2013;
- bunicul ... (vezi toată discuția)