avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune mostenire pentru minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune mostenire pentru minor

Buna seara,am o fetita minora sub 14 ani, tatal ei a murit si am inceput succesiunea. Eu nu am fost casatorita cu el, la data decesului a fost necasatorit. Impreuna cu mama si sora decedatului am inceput succesiunea dumnealor stiind ceea ce decedatul detinea. De aici au inceput problemele cu dansele si inclusiv cu notarul care se ocupa de succesiune. Va rog frumos sa ma ajutati sa-mi spuneti daca mama si sora decedatului au dreptul sa tina asupra lor documentele unei masini ce apartinea tatal minorei. Ma ameninta ca nu ma lasa sa efectuez succesiunea daca nu le dau eu imputernicire sa lucreze terenul agricol ramas minorei, ma ameninta cu institutia tutelara, cu tribunalul si alte institutii pentru a cere un curatore pentru minora spunand ca eu fiindca locuiesc in Italia nu as fi in stare sa o reprezint si sa administrez bunurile care raman minorei. Fetita mea locuieste cu mine in italia si de la nastere a stat doar cu mine.Notarul care a inceput succesiunea fiind cunostinta mamei si surorei decedatului, nu ma ajuta cu informatii in ceea ce eu ar trebui sa fac, ci dimpotriva le spune lor sa mearga sa se intereseze sau cum sa faca sa gaseasca o modalitate pentru a ajunge cu succesiunea in instanta deoarece ele sustin ca decedatul are datorii la ele dar neavand un act legal facut intre ei ci doar declaratiile lor verbale. Spuneti-mi va rog frumos ce trebuie sa fac eu ca sa se poata continua succesiunea minorei?Este normal ca un notar sa-mi spuna sa ma duc eu la toate bancile sa caut conturile ce apartineau decedatului stiind ca doar notarul are dreptul sa ceara astfel de informatii?Spuneti-mi va rog prin ce demersuri pot schimba notarul?Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
Stelagre, utilizator
Cel mai recent răspuns: Stelagre , utilizator 23:23, 18 Mai 2012
Stelagre a scris:

Este normal ca un notar sa-mi spuna sa ma duc eu la toate bancile sa caut conturile ce apartineau decedatului stiind ca doar notarul are dreptul sa ceara astfel de informatii?Spuneti-mi va rog prin ce demersuri pot schimba notarul?


Notarul poate doar sa emita o adresa catre banca (banci) prin care sa solicite extrase de cont pe numele defunctului, dar drumurile la banca le fac mostenitorii. Iar daca dosarul de succesiune a fost inregistrat la acel birou notarial, acolo veti finaliza mostenirea. Fiind minora, fiica dvs. va trebui reprezentata la dezbaterea succesiunii de catre un curator numit de Autoritatea Tutelara (puteti fi dvs.).
in masura in care se poate, am urmatoarele intrebari:

succesiunea este legala sau testamentara?

credeti ca exista vreun testament lasat in favoarea mamei sau surorii decedatului?

la cine se afla certificatul de deces?

fetita este singurul sau copil? in certificatul de nastere al fetitei, ca tata, figureaza decedatul?
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2012
antonia77, utilizator
succesiunea este legala
din ceea ce stiu nu cred sa existe un testament altfel nu ar pretinde de la mine tot felul de imputerniciri
certificatul original este la mine si o copie la notar pentru succesiune
este singurul lui copil si in certificatul de nastere al fetei figureaza ca tata
un curatore se stabileste pentru minor doar cu exceptii cum ar fi daca eu as fi fost sotia defunctului sau daca minorul ar fi orfan.notarul stie ca trebuie sa faca adresa scrisa la banci pentru ca altfel mostenitorul nu are dreptul la conturi.va multumesc pentru raspunsuri.
cand a decedat?
exista doua posibilitati: dezbaterea procedurii succesorale la sesizarea facuta de catre primarie catre camera notarilor publici sau la sesizarea facuta de mostenitori.
in situatia dumneavoastra, nu stiu cum au reusit sa solicite mama si sora defunctului dezbaterea succesiunii pe rolul unui birou notarial, daca dansele nu sunt mostenitoare. ele fac parte din clasa a doua de mostenitori si vin la succesiune numai in situatia in care nu exista mostenitori din prima clasa( descendenti ai defunctului).

certificatul de deces a fost cumva in mainile lor, si cu dumneavoastra impreuna ati solicitat dezbaterea succ? oricum, curatorul special s-ar fi instituit numai in situatia in care minorul ar fi lipsit de ocrotirea parinteasca sau, reprezentantul sau legal (in speta dumneavoastra) ar avea interes in cauza. in situatia dumneavoastra, cum nu aveti , reprezentati minora la succesiune dar, aceasta reprezentare se face cu aprobarea instantei de tutela. ca sa obtineti aceasta aprobare, aveti nevoie de o declaratie prin care sunteti de acord s-o reprezentati pe minora in cauza, cu copii dupa certificatul de nastere al minorei, buletinul dumneavoastra, copie dupa certificatul de deces solicitati personal instantei de tutela incuviintarea. termenele nu ar rebui sa fie mari, ca aceste cereri se solutioneaza cu precadere.

ar mai fi o varianta. adresati-va unui alt birou notarial, explicati situatia ca doamnele nu au calitate sa solicite dezbaterea procedurii succesorale, prin urmare dumneavoastra, in calitate de reprezentant legal, puteti solicita dezbaterea pe raza oricarui birou notarial din circumscriptia judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. la solicitarea mostenitorilor se mai poate face tranferul dosarului succesoral pe rolul altui birou notarial. odata cu acest lucru, inainte de punerea pe rol a dosarului succesoral, se fae o verificare in registrul de evidenta a succesiunilor sa se vada daca a mai fost depusa o astfel de cerere pe rolul altui birou. poate aveti ""norocul"" si numai v-au dus cu zaharelul, dosarul nu l-au inregistrat si prin urmare, il inregistrati dumneavoastra in alta parte, si mai si dezbateti succesiunea fara ele, ca oricum nu au niciun drept.

poate numai vor sa va induca in eroare, spunandu-va astfel de lucruri, ca nu cred ca notarul respectiv, incalca dispozitiile legale cu privire la dezbaterea succesiunii, numai ca e vorba de cunostinte.

daca nu doriti sa depuneti dumneavoastra actele cu privire la instanta de tutela, oricum notarul public, poate sa trimita actele catre instanta cu privire la dezbatere.

acum ramane de vazut, in ce masura puteti obtine aprobarea instantei, tranferul dosarului succesoral pe rolul altui birou notarial si eventual sa reusiti sa aflati daca intradevar pe rolul respectivului birou notarial s-a pus pe rol dosarul succesoral.


de obicei, se mentioneaza de catre mostenitori, exact la care institutii bancare, defunctul a avut conturi in vederea emiterii respectivei adrese. mai sut cazuri in care mostenitorii solicita notarului sa trimita la toate bancile adrese, in speranta ca defunctul ar fi avut un cont in banca.... :(

in ceea ce priveste intrarea in ""drepturile"" defunctului cu privire la bunurile sale (mobile -masini, conturi, etc si imobile) se face in baza certificatului de mostenitor care se obtine dupa dezbaterea succesunii.

daca in nu reusiti in nici unul din modurile de mai sus, apelati la un avocat care sa va ajute sa ""scapati"" de presupusele mostenitoare. in primul rand, cine solicita dezbaterea succesiunii trebuie sa aiba calitate de mostenitor. doamnele nu au(daca nu exista vreun testament). prin urmare, sa va ajute sa faceti toate demersurile cu privire la verificarea celor de mai sus, iar daca intradevar au fost incalcate dispozitiile legale si s-a facut abuz, atunci, cu toata increderea sa va reprezinte in instanta in vederea apararii intereselor minorei.
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2012
antonia77, utilizator

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune danimik danimik Buna ziua, As dori sa stiu care este procedura de urmat in situatia in care doresc sa obtin un certificat care sa ateste calitatea de mostenitor pentru fetita ... (vezi toată discuția)
Succesiune-mostenire ghergut ghergut Am o matusa ramasa vaduva dupa decesul unchiului de acum un an.Nu au avut copii. Unchiul a mai avut 8 frati in localitati diferite, din care traieste numai ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune yoannacri yoannacri mi-a murit tata-l si as dori sa fac succesiunea sunt unicul copil ce acte imi trebuie si unde se fac demersurile necesare (vezi toată discuția)