avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de succesiune

mi-a murit tata-l si as dori sa fac succesiunea
sunt unicul copil
ce acte imi trebuie si unde se fac demersurile necesare
Cel mai recent răspuns: amarfei giorgel , utilizator 09:02, 24 Martie 2018
Pentru dezbaterea succesiunii, va puteti adresa oricarui Birou Notarial aflat in circumscriptia Judecatoriei unde a avut ultimul domiciliu defunctul.
Actele necesare pentru dezbaterea succesiunii la notariat:
1.Anexa 24 – un formular care se solicita la Starea Civila din localitatea unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
2.Acte de stare civila:
a.-certificat de deces al defunctului
b-certificat de casatorie al defunctului (sau, dupa caz, hotararea de divort sau certificatul de deces al sotului)
c.certificatele de nastere (si de casatorie daca este cazul) ale mostenitorilor
3.Actele ce fac dovada proprietatii bunurilor ce au apartinut defunctului (contracte de vanzare-cumparare, de donatie, de schimb, titluri de proprietate pentru imobile; extrase de cont pentru bani aflati in banca pe numele defunctului; certificate de actionar; chitante pentru locurile de veci; certificatul de inmatriculare si cartea de identitate pentru autoturisme etc.)
4.Certificat de atestare fiscala – ce se solicita de la Administratia Financiara a localitatii unde se afla bunurile imobile;
5.Orice alte acte ce vor fi solicitate de Notarul Public, in functie de fiecare caz in parte, pentru clarificarea situatiei juridice a bunurilor si pentru stabilirea mostenitorilor.
6.Doi martori ce vor fi audiati de notar; martorii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
-sa fie majori, sa nu fie rude cu defunctul
-si sa-l fi cunoscut bine pe acesta (prieteni, colegi de munca sau vecini).
Mostenitorii acceptanti va trebui sa fie prezenti in fata notarului. In cazul in care nu se pot prezenta personal, pot fi reprezentati prin procura notariala.
Dupa finalizarea procedurii succesorale, Notarul Public va elibera certificatul de mostenitor.
In privinta costurilor:
Costuri:
Notarul va stabili taxele in functie de valoarea bunurilor mostenirii.
Succesiunile dezbatute in termen de 2 ani de la data decesului sunt scutite de plata impozitului datorat statului .
In acest caz, mostenitorii vor datora pentru dezbaterea mostenirii doar taxele notariale. Pentru succesiunile dezbatute peste termenul de 2 ani de la data decesului, mostenitorii vor plati, pe langa taxele notariale, un impozit datorat statului in valoare de 1% din valoare mostenirii.

Mai adaug urmatoarele:
-conform disp.art. 1103 cod.civ., mostenitorii defunctului au la dispozitie un termen de 1 an (calculat de la data decesului) pentru a opta intre acceptarea sau renuntarea la succesiune.
Chiar daca nu doriti sa dezbateti succesiunea sau nu aveti mijlocele materiale necesare, in termenul de 1 an, este indicat sa optati pentru acceptarea succesiunii printr-o declaratie autentica de acceptare, urmand a fi eliberat in acest caz un certificat de calitate de mostenitor, acesta stabilind numai cine sunt mostenitorii defunctului, nu si bunurile care au apartinut acestuia.
Ulterior, mostenitorii stabiliti prin certificatul de calitate, vor putea solicita eliberarea unui certificat de mostenitor care sa cuprinda si bunurile mostenirii.
Ultima modificare: Duminică, 25 Martie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
1. Cererea.
Cererea va cuprinde: data decesului si ultimul domiciliu al defunctului; numele, prenumele si domiciliul succesibililor, bunurile succesorale si eventualele datorii ale defunctului;

2. Actele de stare civila: certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie.

3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.

4. Martor(i), in completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale.

5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare in forma autentica.

6. Pentru succesibilii incapabili (minori, interzisi judecatoresti si alienati mintal), se va numi prin dispozitia primarului un curator special (in lipsa unui tutore neinteresat in succesiune).

7. Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a lasat.
Multumesc pentru indrumari
Mai am insa o nelamurire cum pot afla daca avea conturi in banca si actiuni?
Notarul poate notifica bancile din localitate
am aflat doar din vorbe ca ar fi cedat dreptul sau surorii inca din viata cum pot verifica daca este adrevarat.Si inca ceva cand se face taxa de succesiune si se emite certificatul de mostenitor propritatile nu iau ca titulat cel ce ramane.Am fost la primaria de unde apartinea si erau trecute atat bunica mea cat si matusa mea.Daca ea era cea care avea intreaga parte si cea a tatalui meu nu trebuia sa fie doar ea trecuta.Asta rezulta ca nu e facuta succesiunea la moartea bunicii?Va rog cei ce stiu sa mi de-a niste sfaturi si pasii ce-i pot urma pentru a verifica informatia .Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)
Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)
Succesiune costels costels deschiderea succesiunii se poate face la orice notar? se poate deschide succesiune in Bucuresti pt . ca proprietatea e in alt judet? (vezi toată discuția)