avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune mostenire pentru minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune mostenire pentru minor

Buna seara,am o fetita minora sub 14 ani, tatal ei a murit si am inceput succesiunea. Eu nu am fost casatorita cu el, la data decesului a fost necasatorit. Impreuna cu mama si sora decedatului am inceput succesiunea dumnealor stiind ceea ce decedatul detinea. De aici au inceput problemele cu dansele si inclusiv cu notarul care se ocupa de succesiune. Va rog frumos sa ma ajutati sa-mi spuneti daca mama si sora decedatului au dreptul sa tina asupra lor documentele unei masini ce apartinea tatal minorei. Ma ameninta ca nu ma lasa sa efectuez succesiunea daca nu le dau eu imputernicire sa lucreze terenul agricol ramas minorei, ma ameninta cu institutia tutelara, cu tribunalul si alte institutii pentru a cere un curatore pentru minora spunand ca eu fiindca locuiesc in Italia nu as fi in stare sa o reprezint si sa administrez bunurile care raman minorei. Fetita mea locuieste cu mine in italia si de la nastere a stat doar cu mine.Notarul care a inceput succesiunea fiind cunostinta mamei si surorei decedatului, nu ma ajuta cu informatii in ceea ce eu ar trebui sa fac, ci dimpotriva le spune lor sa mearga sa se intereseze sau cum sa faca sa gaseasca o modalitate pentru a ajunge cu succesiunea in instanta deoarece ele sustin ca decedatul are datorii la ele dar neavand un act legal facut intre ei ci doar declaratiile lor verbale. Spuneti-mi va rog frumos ce trebuie sa fac eu ca sa se poata continua succesiunea minorei?Este normal ca un notar sa-mi spuna sa ma duc eu la toate bancile sa caut conturile ce apartineau decedatului stiind ca doar notarul are dreptul sa ceara astfel de informatii?Spuneti-mi va rog prin ce demersuri pot schimba notarul?Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
Stelagre, utilizator
Cel mai recent răspuns: Stelagre , utilizator 23:23, 18 Mai 2012
Stelagre a scris:

un curatore se stabileste pentru minor doar cu exceptii cum ar fi daca eu as fi fost sotia defunctului sau daca minorul ar fi orfan.notarul stie ca trebuie sa faca adresa scrisa la banci pentru ca altfel mostenitorul nu are dreptul la conturi.


Nu este vorba de nici un fel de exceptii, curatorul se instituie OBLIGATORIU la dezbaterea succesiunii (la fel ca la incheierea oricaror acte de vanzare cumparare, donatie etc.), pentru ca minorul nu are drept de reprezentare. Mandatul curatorului inceteaza odata cu incheierea succesiunii si persoana numita ca si curator (prin Dispozitie emisa de Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei) poate fi oricine, parintele copilului, cineva din familie sau orice alta persoana de incredere care sa semneze actele in locul minorului.
a murit anul trecut unde era in vizita la sora lui in germania. ele au venit cu certificatul de deces si m-au chemat din italia stiind ca trebuie facuta succesiunea pe care am deschis-o eu. notarul nu mi-a spus ca ar trebui sa merg la institutia tutelara, nu imi spune nimic din ce ar trebui sa fac,este cunostinta mamei si surorei defunctului si ea crede ca le poate ajuta nu stiu prin ce legi. mama si sora lui stiu tot dar nu vor sa declare. am gasit ca de la defunct a ramas apartamentul pe numele surorei dar ea va trebui sa plateasca in banca rate cativa ani, firma este pe numele mamei dar are datorii ,defunctul fiind doar administrator. terenurile agricole,automobilul si ceva conturi sunt pe numele defunctului iar mama si sora vor toate acestea in contul datoriilor ce le-au ramas lor de la defunct. ele pretind de la mine acele datorii si imi pretind mie tot felul de imputerniciri.eu le-am explicat ca nu am nici o oblogatie si minora nu poate plati nimic ci doar din ce a ramas de la defunct se poate plati prin instanta.dat fiind faptul ca nu au nici un document din care sa rezulta ca defunctul are datorii fata de ele atunci impreuna cu notarul impiedica cursul normal al succesiunii deoarece asteaptade la minesa fiu eu de buna credinta si sa le cedez eu ce a ramas de la defunct.tin sa mentionez ca tatal defunctului a fost o persoana cu nume in judet si pe mine m-au amenintat ca lucrurile se vor termina cum vor ele.la notariat am deja dosar succesoral si am primit certificatul de calitate de mostenitor sub beneficiu de inventar. notarul mi-a spus ca sunt reprezentantul minorei dar acum din cate am inteles de la dumneavoastra eu trebuie oricum sa ma duc la institutia tutelara sau notarul sa primesc dreptul de reprezentant. va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune danimik danimik Buna ziua, As dori sa stiu care este procedura de urmat in situatia in care doresc sa obtin un certificat care sa ateste calitatea de mostenitor pentru fetita ... (vezi toată discuția)
Succesiune-mostenire ghergut ghergut Am o matusa ramasa vaduva dupa decesul unchiului de acum un an.Nu au avut copii. Unchiul a mai avut 8 frati in localitati diferite, din care traieste numai ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune yoannacri yoannacri mi-a murit tata-l si as dori sa fac succesiunea sunt unicul copil ce acte imi trebuie si unde se fac demersurile necesare (vezi toată discuția)