avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate M.A.I.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate M.A.I.

Buna ziua,
Actualmente sunt funcţionar public –poliţist- (am probleme medicale) si vă rog respectuos să-mi răspundeţi, dacă in baza legislaţiei actuala pot să solicit pensionarea (de invaliditate, anticipată, etc.), dacă beneficiez de plăţi compensatorii în urma pensionării, si dacă perioada efectuării stagiului militar se ia în considerare ca vechime în muncă?
-sunt născut la data de 07 ianuarie 1969.
-lucrez din anul 1987 (16.03.1987 – 01.07.1992 muncitor calificat intr-o intreprindere).
-in perioada 1990 -1991 am efectuat stagiul militar obligatoriu.
-din data de 01.07.1992 si până in prezent lucrez in MAI fiind agent de poliţie (neoperativ).
Vă mulţumesc


Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:09, 18 Aprilie 2011
Buna seara,

1. Prima conditie ca sa beneficiati de pensie conform anexei 6 a Legii nr. 263/2010 este sa fi realizat stagiul minim de cotizare in specialitate de 19 ani si 6 luni. Adunati perioada lucrata in MAI cu perioada in care ati satisfacut stagiul militar si vedeti ce rezultat obtineti (eu nu pot sa efectuez adunarea intrucat ati scris perioada de armata doar in ani, fara sa precizati si lunile).

2. Urmatoarea conditie pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, daca prima conditie este indeplinita, este sa fi realizat stagiul complet de cotizare de 29 de ani. Aceasta conditie nu este indeplinita (adunati toate perioadele lucrate si perioada in care ati satisfacut stagiul militar). Prin urmare nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala, deocamdata.

3. Varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 6 luni, aceasta fiind varsta la care puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta. De pensie anticipata partiala puteti beneficia la 54 de ani si 6 luni, daca realizati stagiul minim de cotizare in specialitate de 19 ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare de 29 de ani si daca indepliniti conditiile prevazute la art. 65, alin. (2) din Legea nr. 263/2010.

4. In privinta pensiei de invaliditate, incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de comisia de expertiza medico-militara. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala Trimiterea catre comisia de expertiza medico-militara v-o da medicul de familie. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata prin art. 71 din Legea nr. 263/2010, pe care il puteti citi mai jos, si prin cap. III C din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010.
www.avocatnet.ro/content/art...
Art. 71 – (1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cerere, de către medicul specializat în expertiză medicală a capacităţii de muncă, din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, iar în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) de către comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente în funcţie de domiciliul solicitantului sau, după caz, la comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrală de expertiză medico-militară a Ministerului
Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4) termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul Centrelor Regionale de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8) Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9), necontestate în termen rămân definitive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie - mai spria spria in prezent sunt functionar public (politist) as dori sa stiu daca ma incadrez in vreun fel de pensie dupa urmatoarele date ; -lucrez din 1983 - 1985 ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate gradul iii mig76ro mig76ro conform Legii 263/2010, considerati ca ma incadrez la pensie de invaliditate in urmatoarele conditii: - nascut in luna august 1976 - varsta 34 ani si 9 ... (vezi toată discuția)
Varsta la care pot beneficia de pensie anticipata stanciulescuion stanciulescuion sunt nascut pe 6.01,1963,lucrez din octombrie 1982 pana in prezent,din care civil 4 ani ,1 an scoala militara de politie.1an si 8 luni armata,21 ani si 6 luni ... (vezi toată discuția)