Depinde ce intelegeti dvs prin "document oficial"; in acceptiunea comuna "document oficial" inseamna un inscris care emana de la o autoritate publica.
Probabil vreti sa stiti daca un email poate produce efecte juridice; in cazul in care email-ul are atasat o semnatura electronica (a se vedea in acest sens legea 455 din 2001) acesta este considerat inscris sub semnatura privata, deci produce efecte (bineinteles, trebuie analizat continutul email-ului); in caz contrar, email-ul poate fi considerat un inceput de dovada scrisa.
In orice caz, este important continutul email-ului, cele expuse mai sus avand caracter general.
De la inscris sub forma electronica la semnatura electronica este o mare diferenta. ;)
Potrivit art. 4 pct. 2 din Legea nr. 455/2001, înscrisul în formă electronică reprezintă o colecţie de date în formă electronică între care există relaţii logice şi funcţionale şi care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificaţie inteligibilă, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar.
Pentru a fi în prezenţa înscrisului electronic în sensul de mijloc de probă, datele trebuie să se refere la acte sau fapte juridice .
Legea română, precum şi Directiva 1999/93/CE nu reglementează aspectele legate de încheierea, validitatea şi efectele actelor juridice încheiate în formă electronică şi nici aspectele privind modalitatea de comunicare, între părţi, a înscrisurilor în formă electronică.
Potrivit art.5 din Legea nr.455/2001 „Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce priveşte condiţiile şi efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată”.
Potrivit art.6, înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile. Deci, indiferent de faptul că semnătura electronică este bazată sau nu pe un certificat calificat, din momentul în care apartenenţa acesteia este stabilită, prezumţia autenticităţii înscrisului în formă electronică nu mai poate fi contestată .
Intrebare : Deci, daca potentialul cumparator al unui Antecontract. ne recunoste prin email text, ca ar dori sa devina "chirias" , intrucit nu mai are posibilitatea continuarii platii imobilului in cauza, emailul acestuia are valoare in cazul procesului de evacuare ? Din cite am inteles, emailul are valoare recunoscuta, oricind putind fi verificat. Deci, ma pot folosi in instanta in procesul de evacuare pe rol, de aceste emailuri traduse in romana de un traducator autorizat ??? ( cumparatorul este cetatean strain ) Multumesc anticipat .