Eu sunt doar specialist in IT :) Trebuie mult noroc ca cineva si specialist in IT si in drept... sa inteleaga legea.
Nu cunosc vreun act normativ incident cu privire la emailuri...
S-a ridicat chestiunea asta in fata completului de dezlegari ICCJ!
[ link extern ]
Insa ma tem ca nici judecatorii instantei supreme nu au fost suficient de multidisciplinar experti :)
E un pdv interesant al instantei de trimitere.
Intr-adevar, aceasta face deosebire intre semnatura electronica (art. 4 pct. 3) si semnatura electronica extinsa (cu certificat digital, art. 4. pct. 4)
Ceea ce ridica intrebarea, conexa, daca e-mailul se considera inzestrat cu 'semnatura electronica'(art. 4 pct. 3), adica in sensul ca este certa adresa expeditorului.
Aceasta adresa nu poate fi folosita decat cu o parola.
De exemplu, daca partea potrivnica isi recunoaste adresa de email, atunci ii revine sarcina probei ca n-a trimis el mesajul respectiv...
As ezita totusi sa afirm de principiu ca este ușor de identificat terminalul de la care s-a trimis (și implicit persoana). Daca este e-mailul unei institutii, da. Insa daca e Yahoo sau Gmail... nu cred ca se va pune problema ca instanta sa ceara relatii de la Gmail sau Yahoo, care au politici de confidentialitate etc...
Imi pare ca Art. 8 alin (1) Legea 455/2001 In cazul in care una dintre parti nu recunoaste inscrisul sau semnatura... apare ca se refera la semnatura electronica extinsa (art. 4 pct. 4), cu certificat digital (v. art. 7)
Nu apare ca rezulta in mod imediat ca se aplica si e-mailului, in care singura semnatura electronica (art. 4 pct. 3) ar fi adresa certa a expeditorului.