avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ce sunt inscrisurile pe suport informatic? art. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ce sunt inscrisurile pe suport informatic? art. 282-284 c.pr.civ

Se includ intre acestea si e-mailurile? Caz in care pot avea forta probatorie a inscrisului sub semnatura privata... chiar si fara semnatura electronica existinsa? Sau doar ca inceput de proba scrisa?

Art. 282: Noţiune
(1) Când datele unui act juridic sunt redate pe un suport informatic, documentul care reproduce aceste date constituie instrumentul probator al actului, dacă este inteligibil şi prezintă garanţii suficient de serioase pentru a face deplină credinţă în privinţa conţinutului acestuia şi a identităţii persoanei de la care acesta emană.
(2) Pentru a aprecia calitatea documentului, instanţa trebuie să ţină seama de circumstanţele în care datele au fost înscrise şi documentul care le-a reprodus.
Art. 283: Prezumţia de validitate a înscrierii

Înscrierea datelor unui act juridic pe suport informatic este prezumată a prezenta garanţii suficient de serioase pentru a face deplină credinţă în cazul în care ea este făcută în mod sistematic şi fără lacune şi când datele înscrise sunt protejate contra alterărilor şi contrafacerilor astfel încât integritatea documentului este deplin asigurată. 0 astfel de prezumţie există şi în favoarea terţilor din simplul fapt că înscrierea este efectuată de către un profesionist.

Art. 284: Puterea doveditoare
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, documentul care reproduce datele unui act, înscrise pe un suport informatic, face deplină dovadă între părţi, până la proba contrară.
(2) Dacă suportul sau tehnologia utilizată pentru redactare nu garantează integritatea documentului, acesta poate servi, după circumstanţe, ca mijloc material de probă sau ca început de dovadă scrisă.
Cel mai recent răspuns: Adrian0 , utilizator 11:14, 12 Decembrie 2016
Inscrisurile pe suport informatic si a celor in format electronic sunt reglementate de Legea nr.455/2001 la care face referire si Noul Cod de Procedura Civila prin sintagma ” supuse dispozitiilor legii speciale “.
În înţelesul art. 4 din Legea nr.455/2001:
,,1. date în formă electronică sunt reprezentări ale informaţiei într-o formă convenţională adecvată creării, prelucrării, trimiterii, primirii sau stocării acesteia prin mijloace electronice;
2. înscris în formă electronică reprezintă o colecţie de date în formă electronică între care există relaţii logice şi funcţionale şi care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificaţie inteligibilă, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar;''

spre exemplu, email-ul ar putea avea - Puterea doveditoare în înțelesul art. 284 la care ați făcut referire.
cu stimă,
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii
Multumesc pt raspuns.

Art. 284: Puterea doveditoare
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel...

totusi, Art. 7 legea 455/2001 prev: In cazurile in care, potrivit legii, forma scrisa este ceruta ca o conditie de proba sau de validitate a unui act juridic, un inscris in forma electronica indeplineste aceasta cerinta daca i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat si generata prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii.

Deci legea semnaturii electronice e lege speciala si deroga de la art. 284, in sensul ca puterea probatorie a e-mailului este de inscris sub semnatura privata doar cu semnatura electronica extinsa, cu certificat calificat?

Deci nu este incident alin (2) Dacă suportul sau tehnologia utilizată pentru redactare nu garantează integritatea documentului, acesta poate servi, după circumstanţe, ca mijloc material de probă sau ca început de dovadă scrisă.

Decat in masura in care poate servi ca inceput de dovada scrisa?
Punctul meu de vedere este că înscrisul în formă electronică trebuie coroborat cu actele normative care prevăd emiterea acelui înscris.
Spre exemplu:
vechile procese verbale de constatare a contravenției (lipsa rovonietei) erau emise în format electronic de CNADNR, fără a avea semnătura electronică, fapt ce contravine prevederilor art. 17 (lipsa semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal) din Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
Dacă actele normative specifică faptul ca un înscris trebuie să conțină semnătură, atunci și în format electronic este obligatorie. Înscrisurile electronice fără semnătura sunt considerate ,,ca început de dovadă scrisă''.
În cazul unui email care conține o conversație nu cred că trebuie semnătura electronică, deoarece este ușor de identificat terminalul de la care s-a trimis (și implicit persoana).
În cazul în care sunt dubii privind autenticitatea înscrisului sau a semnăturii înscrisul va fi expertizat.
Legea 455/2001 Art. 8. - (1) In cazul in care una dintre parti nu recunoaste inscrisul sau semnatura, instanta va dispune intotdeauna ca verificarea sa se faca prin expertiza tehnica de specialitate.
Mai mult, folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, este infracțiune - art. 323 CP
Cele relatate, rog să le considerați un punct de vedere, însă mi-ați stârnit curiozitatea și aștept împreună cu d-voastră o explicație emisă de un specialist în drept (avocat, magistrat, etc.).
cu respect,
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii
Eu sunt doar specialist in IT :) Trebuie mult noroc ca cineva si specialist in IT si in drept... sa inteleaga legea.
Nu cunosc vreun act normativ incident cu privire la emailuri...

S-a ridicat chestiunea asta in fata completului de dezlegari ICCJ!
[ link extern ]
Insa ma tem ca nici judecatorii instantei supreme nu au fost suficient de multidisciplinar experti :)
E un pdv interesant al instantei de trimitere.
Intr-adevar, aceasta face deosebire intre semnatura electronica (art. 4 pct. 3) si semnatura electronica extinsa (cu certificat digital, art. 4. pct. 4)
Ceea ce ridica intrebarea, conexa, daca e-mailul se considera inzestrat cu 'semnatura electronica'(art. 4 pct. 3), adica in sensul ca este certa adresa expeditorului.
Aceasta adresa nu poate fi folosita decat cu o parola.
De exemplu, daca partea potrivnica isi recunoaste adresa de email, atunci ii revine sarcina probei ca n-a trimis el mesajul respectiv...

As ezita totusi sa afirm de principiu ca este ușor de identificat terminalul de la care s-a trimis (și implicit persoana). Daca este e-mailul unei institutii, da. Insa daca e Yahoo sau Gmail... nu cred ca se va pune problema ca instanta sa ceara relatii de la Gmail sau Yahoo, care au politici de confidentialitate etc...

Imi pare ca Art. 8 alin (1) Legea 455/2001 In cazul in care una dintre parti nu recunoaste inscrisul sau semnatura... apare ca se refera la semnatura electronica extinsa (art. 4 pct. 4), cu certificat digital (v. art. 7)
Nu apare ca rezulta in mod imediat ca se aplica si e-mailului, in care singura semnatura electronica (art. 4 pct. 3) ar fi adresa certa a expeditorului.
Exista situatii in care toata corespondenta care se poarta între parti in vederea incheierii unor contracte de vanzare trebuie certifica pe un suport durabil (e-mail), aceste mijloace constituind probe in caz de litigiu - cazul contractelor incheiate la distanta conform OUg 34/2014.

Alte discuții în legătură

Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)
Am deschis de curând un ong și am nelămuriri în legătură cu stocarea și gestionarea actelor. vă rog să mă ajutați AndreiGrigo AndreiGrigo Salutare, De curând mi-am deschis un ONG și am ajuns la o mică dilemă în legătură cu stocarea și gestionarea actelor. 1. Hotărârile de AGA și ... (vezi toată discuția)
Email comercial Dan me Dan me Cred ca acest subiect "email comercial" m'ar interesa mai in amanunt. Eu folosesc Outlook Express in w2k pro si nu sunt sigur ca stiu sa'l setez pentru scopul ... (vezi toată discuția)