avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Am deschis de curând un ONG și am nelămuriri în ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Am deschis de curând un ONG și am nelămuriri în legătură cu stocarea și gestionarea actelor. Vă rog să mă ajutați

Salutare,

De curând mi-am deschis un ONG și am ajuns la o mică dilemă în legătură cu stocarea și gestionarea actelor.

1. Hotărârile de AGA și CD trebuie să existe pe suport fizic sau e destul dacă sunt doar pe suport electronic?

2. E necesar să avem pe suport fizic contractele de voluntariat / cererile de înscriere sau e acceptat și suportul electronic cu semnătură electronică?
Dacă e acceptat cel electronic, care sunt variantele de semnătură electronică acceptate?

Am încercat să ne interesăm pe cont propriu și să citim legile legate de stocarea pe suport electronic și semnătura electronică, dar neavând experiență în domeniu nu prea am reușit să clarificăm situația.

Mulțumesc anticipat pentru ajutor!
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:02, 26 Ianuarie 2019
1. Tiparite, semnate si indosariate.
2. Contractele de voluntariat / cererile de înscriere tiparite, semnate si indosariate,
Poate peste un numar de ani va fi acceptat și suportul electronic cu semnătură electronică caci nu puteti sa aveti si asa, si asa. Sunteti convinsi ca toti membrii si voluntarii au certificatul de semnătură electronică? Daca este asa,fiind doar o procedura interna, puteti sa faceti treaba asta de pe acum dar sa aveti asigurata stocarea informatilor in conditii de maxima siguranta.
1. Pot fi si numai in format electronic, insa trebuie sa se poata dovedi data si integritatea lor, adica faptul ca nu sunt facute retroactiv sau modificate in timp. La modul ideal se rezova asta cu semnatura electronica extinsa / calificata sau macar marca temporala, conform legislatiei speciale in domeniu. O solutie simpla dar nu asa de "beton" dpdv juridic in caz de contestare este sa le trimiteti memrilor acelui organ pe e-mail, pe adrese gen gmail caci in caz de contestare nu poate cel in cauza sa le modifice data sau continutul (ca nu o fi un hacker asa de priceput sa "sparga" serverele gmail). O siguranta foarte mare dpdv juridic in caz de contestare totusi confera doar actele cu semnatura elecronica extinsa sau listate si semnate olograf.

2. A se vedea raspunsul de mai sus. Cererile de inscriere si contractele teoretic pot fi incheiate si elecronic, la distanta, semnate electronic, caci COnform Legii 455 / 2001 "Inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice, este asimilat, in ceea ce priveste conditiile si efectele sale, cu inscrisul sub semnatura privata". INsa pe de o parte cati voluntari respectiv potentiali membri au semnatura electronica extinsa in sensul Legii 455 / 2001? Si oricum acel dispozitiv sau softulet ar putea ajunge pe mana altei persoane, si deci in realitate nu poti fi sigur ca a semnat electronic acea persoana (dar legea prezuma ca da....) la fel cum nu poti fi sigur de autenticitatea unei semnaturi olografe daca nu a fost data in fata ta sau a unui avocat sau notar sau functionar public, care sa o ateste, ci vine pur si simplu prin posta si tu nu cunosti / nu ai mostra din semnatura acelei persoane macar... . deci postal clasic nu merge daca nu ai avut contact pana atunci cu acea persoana decat cu atestare avocatiala sau notariala a identitatii semnatarului. De stiut ca aceeasi puter doveditoare cu semnatura electronica extinsa in sensul Legii 455 / 2001 are si semnatura electronica calificata conform Regulamentului UE 910/2014, regulament care a aborgat implcit partial Legea 455 / 2001. Repet, in practica e inca foarte greu sa lucrezi numai cu documente semnate electronic in locul celor pe suport de hartie semnate olograf. Inclusiv organele de control se uita inca destul de "crucis" la documentele semnate electronic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pv amenda rovinieta daca nu are semnatura olografa? olteanugeo olteanugeo Buna ziua, Tocmai ce am primit o recomandata cu un PV de constatare a contraventiei : amenda lipsa rovinieta. PV are doar o semnatura electronica si o ... (vezi toată discuția)
Ce sunt inscrisurile pe suport informatic? art. 282-284 c.pr.civ aidu aidu Se includ intre acestea si e-mailurile? Caz in care pot avea forta probatorie a inscrisului sub semnatura privata... chiar si fara semnatura electronica ... (vezi toată discuția)
Transmitere online bilant contabil stelach stelach Buna seara, am citeva nelamuriri in legatura cu transmiterea online a bilantului contabil. . Persoana care intocmeste bilantul , trebuie sa -l si ... (vezi toată discuția)