avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale inventar marfa
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

inventar marfa

Buna ziua!
Am nevoie de ajutor cu privire la inregistrarea in contabilitate a minusurilor la inventariere la o statie peco. Eu sunt noua contabila si am facut un inventar cand am venit in firma sa vad si eu cum stau. Au rezultat minusuri si seful meu spune ca in cazul combustibililor iarna se inregistreaza minusuri iar vara plusuri din cauza ca se factureaza la 15grade pe cand afara este mai putin iarna . ideea este ca nu vrea sa plateasca TVA in cazul in care as inregistra minusuri neimputabile. Ce documente as putea sa atasez sa demonstrez , conform Normelor metodologice de aplicare a legii 573/2003 ca :
a) Bunurile de natura stocurilor sunt degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate
b) Trebuie facuta dovada ca bunurile s-au distrus si ca nu mai intra in circuitul economic.
Astept raspuns
Cel mai recent răspuns: m_nitu , utilizator 11:41, 26 Iunie 2008
Potrivit art. 192 (4) lit. b precum si pct.16 din norme " in cazul pierderilor sau lipsurilor de produse accizabile acestea se admit ca fiind neimpozabile atunci cand sunt indeplinite urmatoarele conditii:
- pot fi dovedite prin procese- verbale privind inregistrarea pierderilor sau lipsurilor;
- se incadreaza in limitele prevazute in normele tehnice ale utilajelor si instalatiilor;
- sunt inregistrate si evidentiate in contabilitate.
m_nitu a scris:

in cazul combustibililor iarna se inregistreaza minusuri iar vara plusuri din cauza ca se factureaza la 15grade
a) Bunurile de natura stocurilor sunt degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate
b) Trebuie facuta dovada ca bunurile s-au distrus si ca nu mai intra in circuitul economic.
Astept raspuns

Cautati un expert in produse petroliiere, nu pot fi considerate degradari caliitative sau cantitative. E normal ca, datorita diferentelor de temperatura sa existe variatii in stocul faptic.
Si atunci ce sa fac ? Sa nu inregistrez nimic in speranta ca la vara vor fi plusuri ? Ce pot sa patesc in cazul unui control daca nu s-a inregistrat niciodata in contabilitate rezultatele unui inventar din 2002 incoace ( adica nu se poate spune de cand sunt aceste minusuri)?
In cazul in care cantitatile livrate se determina prin cantarire, se solicita comenzi exprimate in tone. Pentru transformarea in litri la temperatura de +15 grade C se vor utiliza densitatile aferente temperaturii de + 15grade.
Cantitatea din comanda, exprimata in litri la temperatura efectiva, se va corecta cu densitatea la temperatura de +15grade, rezultand cantitatea exprimata in litri la temperatura de +15grade.

In concluzie, la inventar cantitatea iesita plus sau minus, trebuie corectata cu densitatea la temperatura de 15 grade. Daca si dupa aceasta sunt diferente, atunci acestea trebuie sa se incadreze in limitele normale ale instalatiilor conf. art.192 CF si pct.16 din NM.
m_nitu a scris:

Si atunci ce sa fac ? Sa nu inregistrez nimic in speranta ca la vara vor fi plusuri ? Ce pot sa patesc in cazul unui control daca nu s-a inregistrat niciodata in contabilitate rezultatele unui inventar din 2002 incoace ( adica nu se poate spune de cand sunt aceste minusuri)?

Conform reglementarilor in vigoare, inventarierea se face cel putin o data pe an, respectiv la 31.12. Este imposibil ca din 2002 sa nu aveti nicio inventariere.
Vedeti ORDIN nr.1.753 din 22 noiembrie 2004 al ministrului finanţelor publice pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de activ şi de pasiv - Legea contabilităţii nr. 82/1991,
Inventarierea este o lucrare premergatoare, obligatorie, intocmirii bilanului contabil anual, contribuind la realizarea imaginii fidele a patrimoniului reprezentat prin bilant;

Alte discuții în legătură

Compensare minusuri cu plusuri in gestiune - conditii stefs stefs Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti in ce conditii se pot compensa minusurile in gestiune cu plusurile gasite la efectuarea inventarului. Lucrez intr-o magazie de ... (vezi toată discuția)
Inventarierea patrimoniala sadaka sadaka #-o#-o buna, are cineva o idee despre asta , cu ce se incepe aceast inventar si cum ....sa arate . ajutorrrrrrrrrrrr!!!!!!!! (vezi toată discuția)