buna zuia.am fost prins cu furt de curent si vr s siu si eu cat este amendap care o s mio dea cu aproximatie.va rog s imi spuneti k snt disperat nu mai stiu ce s fac.va multumesc
vi se va face dosar penal pt furt calificat. de unde pana ati scos ca veti plati amenda? sunteti pasibil de executarea unei pedepse privative de libertate.
In baza art.85/1 din Legea nr.13/2007 sustragerea de electricitate se sanctioneaza conform disp.art.208 c.pen(furt simplu - 1-12 ani inchiisoare) si pentru furtul calificat (art.209 c.pen - 3-15 ani inchisoare)
Incadrarile juridice aratate sunt valabile pentru toti aceia care recurg la modificarea, deteriorarea, blocarea echipamentelor de masurare a energiei electrice, executarea si folosirea de instalatii neautorizate, ca si pentru persoanele care recurg la racordarea neautorizata in retea sau executa lucrari pentru ocolirea aparatelor de masura a energiei electrice.
Infractiuni conform art. 85
(1) Sustragerea de energie electrica constituie infractiunea de furt si se pedepseste conform prevederilor Codului penal.
(2) Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani.
(3) Deteriorarea, modificarea fara drept sau sustragerea componentelor instalatiilor energetice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare, conform prevederilor Codului penal.
(4) Executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(5) In cazul in care infractiunile prevazute la alin. (2) si (4) sunt savarsite de un salariat al unui titular de licenta, limita minima si maxima speciala a pedepsei se majoreaza cu cate un an.
(6) Tentativa la infractiunile prevazute de alin. (2) si (4) se pedepseste.
Ca un sfat , incercati inainte de toate sa achitati parte sau in integralitate prejudiciul cauzat furnizorului de energie electrica pentru a beneficia macar de circumstante atenuante.
Daca aveti anetcedente penale (in functie si de valoarea prejudiciului ) vi se poate aplica o pedeapsa chiar cu executare prin detentie
In ce mod ati sustras energia electrica (ati blocat contorul, ati folosit o instalatie care sa ocoleasca aparatul de masurat etc)? Si inca ceva: daca veti plati prejudiciul calculat nu inseamna ca ati scapat si sa n-o luati ca pe o amenda - este doar recuperarea prejudiciului; pedeapsa pentru fapta e altceva