avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... NU MAI POT SCAPA DE CHIRIAS
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

NU MAI POT SCAPA DE CHIRIAS

In anul 2007 am dat in inchiriere un spatiu. Contractul a fost facut intre mama mea si sc....., pe o perioada de 7 ani. Acum mama mea a decedat in 10.04.2011 si nu stiu cum sa procedez deoarece chiriasul refuza sa-mi puna la dispozitie actele din care sa rezulte ca a platit chiria la zi si mai refuza ca de acum incolo sa-mi mai plateasca chirie pana la finele contractului deoarece el considera ca trebuie sa-si recupereze investitia. (precizez ca am facut succesiune) Am fost la finante sa ma interesez de firma respectiva si surpriza firma nu mai exista, dar exista alta avand acelasi director, si care STA IN ACELASI SPATIU, fiind infiintata a doua zi dupa semnarea contractului de inchiriere. As dorii sa stiu daca este legal ca el sa mai stea in spatiu pana la incetarea contractului sau exista solutii de de a scapa de el.
Contractul de inchiriere mai este valabil daca proprietara a decedat?
Cel mai recent răspuns: ContSters202274 , utilizator 11:08, 19 Aprilie 2011
1-Avand in vedere ca este vorba despre contract de inchirierem.,daca nu este clauza expres prevazuta contracula,locatarul nu are obligatia sa prezinte actele doveditoare pentru chiria lunara
2-Referitor la recuperat investitia,analizati clauzele contractului incheiat intre parti
3-Daca locatarul care utilizeaza in fapt spatiul ,este difereit fata de cel care a incheiat contractul de inchierire,legal acesta nu detine forma legala de ocupare acel spatiu
4-Valabilitatea contractului cat si eventualii reprezentanti ai proprietarului spatiului si al locatarului ,de regula se precizeaza in cuprinsul contractului,astfel incat sa existe clauze de protectie reciproca
Conform legii, ceea ce priveste transmisiunea mortis causa a lucrului dat in locatiune, nici moartea locatorului si nici aceea a locatarului nu atrage dupa sine incetarea contractului (art. 1440 C.civ.), drepturile si obligatiile trecand asupra mostenitorilor..Insa partile ar fi putut sa insereze si o clauza conform careia locatiunea s-ar desfiinta ca urmare a decesului locatorului.
Altfel, solutia ar fi rezilierea contractului pentru neindeplinirea obligatiilor locatarului si daca va izbiti de refuzul acestuia trebuie sa va adresati instantei.
raspunsul al problema dvs implica cunoasterea mai multor elemente, respectiv;
- intre cine s-a incheiat contractul de inchiriere, respectiva cine este chiriasul stipulat in contract;
- daca respectiva societatea comerciala a fost radiata efectiv din registrul comertului;
- ce societate comerciala foloseste spatiul la acest moment, sau daca o persoana fizica foloseste spatiul dvs.
In oricare dintre situatii, aveti posibilitatea sa chemati in judecata societatea sau persoana care foloseste statiul si sa solicitati rezilierea contractului de inchiriere, ogligarea la plata chiriei restante si evacuarea din spatiu.
Totusi, va sugerez sa contactati un avocat.
contractul de inchiriere ramane in picioare dar dvs aveti posibilitatea sa cereti evacuarea chiriasului prin actiune in instanta motivand ca acesta refuza sa va plateasca chiria si nici nu doreste sa plece din imobil.
Daca d-voastra sau mama decedata:
1. Ati incheiat un contract de inchiriere cu o societate X
2. Daca in contractul de inchiriere nu este trecuta vreo clauza cum ca ati fi de acord cu subinchirierea spatiului de catre societatea X catre o alta societate Y
3. Daca prima societate X este intr-adevar RADIATA de la registrul comertului(ar trebui acolo sa mergeti sa vedeti)
Atunci ilegal noua societate foloseste spatiul d-voastra, indiferent cine ce ar avea de recuperat...
Cu o copie dupa contractul initial de inchiriere(poate obtineti o copie chiar de la finante), cu certificatul constatator de la registrul comertului din care sa reiasa ca societatea X este radiata puteti face o plangere la politie ca cineva ocupa abuziv spatiul d-voastra.
Dar tocmai pentru ca exista si posibilitatea ca acea societate sa stea in mod legal acolo, poate nu ar strica sa luati legatura cu un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere spatiu vasilemb vasilemb Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu trei probleme: 1. Sunt asociat la o societate comerciala si am inchiriat ACUM 1 AN pe firma un sediu cu contract de ... (vezi toată discuția)
Contract chirie expirat - chiriasul refuza sa paraseasca imobilul. edward_zone edward_zone Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: Eu, persoana fizica, am inchiriat catre o persoana juridica un spatiu comercial. Chiriasul a uitat de 3 luni sa ... (vezi toată discuția)
Chirias nu vrea sa plece criss123 criss123 Buna ziua.detinem un apartament care a facut obiectul unui contract de inchiriere incheiat la anaf.Ulterior am fost nevoiti sa vindem apartamentul,chiriasul a ... (vezi toată discuția)