avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de Inchiriere spatiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de Inchiriere spatiu

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu trei probleme:

1. Sunt asociat la o societate comerciala si am inchiriat ACUM 1 AN pe firma un sediu cu contract de inchiriere vizat la adm financiara pe 5 ani.(mai am 4) Banuiesc ca proprietarul doreste sa vanda spatiul inchiriat dar eu nu doresc sa incetez contractul. Ce poate face el? Din cate stiu trebuie sa ia un extras de carte funciara. Pot eu sa informez cartea funciara ca spatiul nu e lipsit de sarcini ci ca e inchiriat inca 4 ani? Daca da, cum, unde si cu ce documente?
Poate el sa rezilieze contractul inainte de termen chiar daca in contract nu se mentioneaza nimic de preaviz sau reziliere unilaterala?
Eu am investit ceva bani in sediu si am documente justificative (facturi...). Imi foloseste acest lucru in vreun fel ca intarzii rezilierea sau sa imi recuperez investitia?

2. Recent am stabilit verbal sa inchiriez un alt spatiu de la o PF pentru sediu lucrativ. Persoana ce imi va inchiria spatiul nu are inca actul de proprietate definitivat deoarece trebuie sa se faca succesiunea dupa parintele decedat.
Acum eu "la mica intelegere" am intrat in spatiu si m-am apucat de renovari pe banii mei urmand ca intr-o luna sa facem si contractul si sa deducem progresiv investitia facuta din chirie pe baza facturilor de materiale si preturile stabilite cu muncitorii.

Eu doresc sa ma asigur ca dupa o luna nu sunt aruncat in strada cu investitia facuta si neplatita. Ce document simplu as putea incheia intre mine (PJ) si el (precontract sub semnatura privata sau altceva)?

Ce recomandari imi faceti?

3. Daca o persoana fizica medic care a cumparat un spatiu pe CMI (Cabinet Medical Individual) decedeaza cui ramane spatiul? De fapt care este destinul CMI-ului? Revine statului sau mostenitorilor?

Va multumesc pentru ajutorul acordat.
Cel mai recent răspuns: vasilemb , utilizator 20:44, 18 August 2008
Contractele de locaţiune dau naştere la obligaţii atât faţă de locatar cât şi faţă de locator; fiecare din părţi având clare sarcinile ce li se cuvin în derularea contractului. In cazul dvs. trebuie sa respectati clauzele contractuale convenite de comun acord si stipulate in contract. Ea prevede si durata ei. La expirarea contractului ea poate fi prelungita cu acordul proprietarului.
Eu am un contract tip de la Admin. Fin. care nu prevede prea multe clauze. De exemplu nu scrie ca se poate rezilia cu preaviz. Daca chiriasul nu imi accepta banii pe chirie ce fac? Ii trimit prin posta la adresa de pe buletin? Cum procedez?
1. Pot eu sa informez cartea funciara ca spatiul nu e lipsit de sarcini ci ca e inchiriat inca 4 ani? Daca da, cum, unde si cu ce documente?
Mergeți la Biroul de cf cu contractul de închiriere vizat de Finanţe (copie legalizată) şi depuneţi o cerere prin care solicitaţi înscrierea acestei sarcini în cf. Veţi achita o taxă de 60 RON. Dacă aveţi dubii în ceea ce priveşte buna credinţă a proprietarului-locator, mergeţi de urgenţă la CF.

2. Poate el sa rezilieze contractul inainte de termen chiar daca in contract nu se mentioneaza nimic de preaviz sau reziliere unilaterala?
Foarte rău că nu aţi prevăzut în contractul de închiriere nişte clauze clare şi detaliate cu situaţiile ce se pot ivi.
Rezilierea contractului nu poate avea loc înainte de expirarea contractului decât cu acordul ambelor părţi. În cazul în care una din părţi nu este de acord cu rezilierea contractului anterior expirării termenului, acesta poate solicita daune interese prin instanţă. Vă recomand călduros să luaţi legătura cu un avocat în caz că aveţi probleme. De asemenea, vă recomand ca, pe viitor, să apelaţi la un avocat şi pentru redactarea diverselor contracte "sensibile" pentru a evita dureri de cap ulterioare şi procese...
Art. 24 din Legea nr. 114/1996 prevede că rezilierea contractului de închiriere înainte de termenul stabilit se face în următoarele condiţii:
a) la cererea chiriaşului, cu condiţia notificării prealabile într-un termen de minimum 60 de zile;
b) la cererea proprietarului, atunci când:
- chiriaşul nu a achitat chiria cel puţin 3 luni consecutiv;
- chiriaşul a pricinuit însemnate stricăciuni locuinţei, clădirii în care este situată aceasta, instalaţiilor, precum şi oricăror alte bunuri aferente lor, sau dacă înstrăinează fără drept părţi ale acestora;
- chiriaşul are un comportament care face imposibilă convieţuirea sau împiedică folosirea normală a locuinţei;
- chiriaşul nu a respectat clauzele contractuale;
c) la cererea asociaţiei de proprietari, atunci când chiriaşul nu şi-a achitat obligaţiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioadă de 3 luni, dacă au fost stabilite, prin contractul de închiriere, în sarcina chiriaşului.

3. Eu am investit ceva bani in sediu si am documente justificative (facturi...). Imi foloseste acest lucru in vreun fel ca intarzii rezilierea sau sa imi recuperez investitia?
În cazul în care proprietarul vă solicită rezilierea contractului cu care nu sunteţi de acord, printr-o acţiune în instanţă veţi putea să vă recuperaţi cheltuielile cu investiţiile NUMAI DACÃ ÎN CONTRACT SE STIPULEAZÃ că aveţi acest drept conferit de proprietar prin contract şi că aceste investiţii se vor recupera la finalul contractului sau se vor compensa cu valoarea chiriei pe o anumită perioadă. Dacă proprietarul v-a interzis CATEGORIC prin contractul de închiriere efectuarea oricăror investiţii, nu le veţi putea recupera niciodată, ba din contră, acesta vă poate solicita chiar daune că i-aţi distrus apartamentul...

4. Recent am stabilit verbal sa inchiriez un alt spatiu de la o PF pentru sediu lucrativ. Persoana ce imi va inchiria spatiul nu are inca actul de proprietate definitivat deoarece trebuie sa se faca succesiunea dupa parintele decedat.
Acum eu "la mica intelegere" am intrat in spatiu si m-am apucat de renovari pe banii mei urmand ca intr-o luna sa facem si contractul si sa deducem progresiv investitia facuta din chirie pe baza facturilor de materiale si preturile stabilite cu muncitorii. Eu doresc sa ma asigur ca dupa o luna nu sunt aruncat in strada cu investitia facuta si neplatita. Ce document simplu as putea incheia intre mine (PJ) si el (precontract sub semnatura privata sau altceva)?

Antecontract de închiriere cu clauze clare. Vă recomand să angajaţi un avocat pentru redactarea contractului pentru a nu fi dat afară...deoarece staţi acolo "pe vorbe", aţi făcut în apartament nişte investiţii şi renovări "pe vorbe", cel care v-a lăsat să locuiţi în imobil nu este proprietarul acestuia, etc. ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2008
Corina Capotã, Avocat
Stiam ca Legea nr. 114/1996 se refera strict la locuinte si nu la spatii cu alta destinatie, aici parca e vorba de un spatiu comercial
Va multumesc pentru informatii.
Mai am o singura intrebare si o rugaminte.
Daca sa zicem ca nu imi accepta banii pe chirie (nu vrea sa dea chitnata) cum fac? Nu locuieste la adresa de pe buletin.
Aveti un model de precontract de inchiriere?
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
vasilemb, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare, contract de inchiriere alina240 alina240 Buna ziua, Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. In calitate de proprietar am dat in chirie un spatiu in baza unui contract de inchiriere. In ultima ... (vezi toată discuția)
Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
In ce coditii imi poate rezilia contractul de inchiriere fr_florentina fr_florentina numele meu este Florentina, am un cotract de inchiriere intre mine ,ca reprezentant a societatii la care sunt administrator si o persoana fizica . obiectul ... (vezi toată discuția)