avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ccm - firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ccm - firma

Luna aceasta imi expira CCM - la nivel de firma si nu mai sunt sigura ce am de facut.
Trebuie sa merg la ITM pentru inregistrarea urmatorului, ca pana acum?

Ce imi serveste de model (ca si cerinte minime, cum aveam CCM - la nivel national pana acum)?

Va rog, putina lumina si o baza legala, daca se poate,


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:06, 12 Mai 2011
Acum de Paste o sa aveti Lumina...:D (glumeam...).
Studiati CCM la nivel de ramura. Oricum pregatiti CCM dupa noul cod al muncii.
delia.ionescu a scris:

Luna aceasta imi expira CCM - la nivel de firma si nu mai sunt sigura ce am de facut.
Trebuie sa merg la ITM pentru inregistrarea urmatorului, ca pana acum?

Ce imi serveste de model (ca si cerinte minime, cum aveam CCM - la nivel national pana acum)?

Va rog, putina lumina si o baza legala, daca se poate,





Ce va impiedica sa aveti aceleasi clauze ca si pana acum si la care sa adaugati ceea ce va lipsea plus noile modificari aduse Codului Muncii?

Nu era nicaieri prevazut ca in ccm la nivel de unitate sa fie incluse in mod obligatoriu prevederile cccm incheiat la nivel superioar.
Legea prevede ca, contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
Eu am spus sa studieze ccm la nivel de ramura nu sa copie, a nu se intelege gresit.
Spre exemplu, daca ne referim la ramura transport, nu poti sa prevezi in CCM la nivel de unitate salariul min.670 lei pentru soferi ci 1050 lei, cat este in CCM la nivel de ramura, sau gresesc?! :innocent:
Revin "usor obsedant" cu aceasta problema insa nu sunt lamurita, pe deplin.

Intr-adevar, legea spune ca, in CCM - nivel firma, nu am voie sa prevad clauze inferioare, celor stabilite la nivel superior. Asta e clar.

Problema mea, acum: nu exista CCM - la nivel de ramura (pentru noi) si (momentan), nu mai avem nici CCM, la nivel national, da?

Exemplu:
Pana acum, in CCM - firma, am prevazut (minim) numarul din cel la nivel national, cu privire la zilele libere pentru evenimente familiale (art 61).
Adica, daca doreau mai multe angajatii, puteau sa ceara/ sa negociem insa, in cazul nostru, nu au cerut si am respectat aceasta prevedere pentru ca oricum era si in cel la nivel national si la nivel de firma.

Mai sunt obligata (ca angajator) sa respect aceasta facilitate acum? Inteleg ca, daca doresc si partile negociaza, se pot stabli oricate insa, daca nu sunt cerute de angajati, etc, mai sunt obligata, ca angajator sa mai respect facilitatea asta, in baza vreunei prevederi legale?

La fel cu privire la sporul pentru ore sumplimentare (CM spune (art 120) ca trebuie prevazut un spor de minim 75%.
Noi respectam 100%, datorita CCM national.
Acum putem negocia si unul de sub 100% (pana la 75%)?

Mai sunt mai multe exemple, care imi sunt neclare si cum contractul a expirat si suntem in perioada de negociere, doresc sa stiu de unde se incepe, care este minimul, la care ma obliga legea.

Va multumesc tuturor!
@Freeelis, sunteti neobosit. Apreciem mult promptitudinea si acuratetea raspunsurilor.
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
ContSters60781, utilizator
Minimum este ceea ce prevede legea sau ccm la nivel superior ...
1. Codul muncii prevede ca : Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Art.24 alin.1 din HG nr.250/1992 (sectorul bugetar) prevede ca zile de concediu platit, in cazul urmatoarelor evenimente familiale deosebite:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) nasterea sai casatoria unui copil - 3 zile;
c) decesul sotului sau al unei rude de pana la gradul II a salariatului - 3 zile.

Avand in vedere ca nu mai avem CCMN , angajtorul poate negocia alte zile platite in cazul evenimentelor familiale sau poate sa le stabileasca pe cele care erau prevazute in CCMN.

2. Sprul pentru munca suplimentara nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza , dar mai mare poate fi ... angajatorul poate stabili un alt procent mai mare decat cel prevazut in Codul Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv la nivel de ramura fata de cel la nivel national AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Care contract colectiv este valabil si are intaietate daca luati in considere urmatoarele: Contractul colectiv la nivel national 2007 - 2010 mentioneaza la ... (vezi toată discuția)
Zile libere platite gabriela_marc gabriela_marc Este legal sa se prevada prin regulamentul intern al firmei, un numar mai mic de zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite fata de cele ... (vezi toată discuția)
Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)