panty a scris:
Buna ziua!
Va rog sa ma luminati si pe mine referitor la un aspect...
...in anul 2009 am infiintat un SRL si dupa realizarea balantului s-a constatat un venit important, fapt pentru care s-a achitat un impozit pe profit destul de consistent.
In anul 2010 acest SRL a inregistrat pierdere si conform legislatiei din perioada respectiva, chiar si in aceasta situatie, s-a achitat acelasi impozit pe profit ca si in anul 2009.
2011 a inceput cu o mica pierdere dar se pare ca lucrurile devin pozitive pe fiecare luna ce trece...
Intrebarea mea este: se mai poate recupera/compensa in vreun mod impozitul platit in 2010, impozit care nu mi se pare corect a se plati ?¿
Multumesc anticipat!
Parerea mea este urmatoarea:
In 2009, ati realizat profit si ati platit impozitul aferent acestui profit.
In 2010, ati inregistrat pierdere si ati platit impozitul minim corespunzator grilei in care v-ati incadrat in functie de veniturile realizate in 2009 (nicidecum un impozit egal cu cel din anul 2009).
In 2011, in conditiile in care veti realiza profit, baza de calcul a impozitului va fi urmatoarea:
Profit 2011 - Pierderea fiscala 2010
Pierderea fiscala 2010 = Pierderea contabila 2010 - Cheltuielile nedeductibile 2010 - Cheltuielile cu impozitul pe profit 2010 (impozitul minim)
In concluzie,
impozitul minim platit in cursul anului 2010, nu se recupereaza.
Daca in 2010 ati platit un
impozit pe profit mai mare decat
impozitul minim pe care erati obligat sa-l platiti, in conditiile in care pe parcursul intregului an ati inregistrat pierderi, faceti regularizarile in contabilitate si veti recupera diferenta la urmatoarele termene de plata a impozitului pe profit.