Buna ziua,
Nu reusesc sa gasesc un raspuns pe forum cat mai aproape de aceasta situatie.
Ce se intampla atunci cand pentru aparitia unui caz de insoventa nu este vinovat administratorul ci un creditor rau intentionat. desi nu sunt jurist de meserie, banuiesc ca reaua intentie trebuie dovedita. Dar chiar si intr-un astfel de caz, exista un text de lege care face referire la o astfel de situatie? Poate fi atrasa sau nu raspunderea lui?
caz concret : o societate comerciala cu profit din exploatare si un patrimoniu solid este nevoita sa ceara deschiderea procedurii insolventei ca urmare a unui credit contractat si declarat scadent anticipat. Un astfel de comportament este "permis" de o clauza contractuala fara necesitatea oferirii unor explicatii. desi s-au purtat nenumarate discutii privind o esalonare de plata, finalitatea a fost incuviintarea executarii silite ca doar este un contract de credit si stim toti cum arata. S-au facut contestatii la executari ( ca doar si administratorul era garant personal) insa in cele din urma s-a ajuns la deschiderea procedurii insolventei pe motiv ca societatea nu dispunea de lichiditatile necesare acoperirii integrale a creantei. In timpul procedurii creditorul ingreuneaza desfasurarea in conditii optime pentru debitoare si ceilalti creditori a procedurii datorita faptului ca detine o pondere de peste 50% din total creante si nu este de acord cu nimic ca si cum ar dori procedura simplificata desi nu a exprimat acest punct de vedere in scris niciodata.
desigur ca deschiderea procedurii de insolventa a afectat substantial activitatea societatii comerciale prin pierderea unor contracte importante si nu numai.
In afara deschiderii unui proces in pretentii impotriva acestui creditor, care sincer si daca ar fi solutionat favorabil mie, nu m-ar incalzi cu nimic pentru ca este vorba de munca mea si imaginea acestei societati comerciale din care s-ar putea sa nu mai ramana nimic ( in sensul ca bunurile toate ar putea fi vandute pe nimic astfel incat doar sa acopere datoriile) mai exista si alta posibilitate? Se poate sau nu atrage raspunderea unui tert pentru o astfel de situatie?
Multumesc frumos.
nu exista o asemenea posibilitate in conformitate cu legea romana. insolvabilitatea se pronunta de catre instanta deci creditorul respectiv este acoperit 100% dpdv legal.
pe de alta parte, existenta insolventei se analizeaza in functie de starea generala a companiei si lipsa de cash flow si lichiditati a determinat aparitia starii de insolventa, prezumtie pe care nu ati putut (lipsa de dovezi, carente in apararea pozitiei dvs probabil neasistat de un avocat) sa o rasturnati.
deci creditorul are dreptate dpdv legal. Moral poate aveti dreptate insa aplicarea legii se face in baza litereri si spiritului sau, morala este pe locul secund.
Nu trebuia sa solicitati deschiderea procedurii, trebuia sa atacati contractul de credit pentru clauze abuzive la instanta comerciala de drept comun si sa solicitati si daune.
Nici acum nu ar fi tarziu, ca in cadrul unei contestatii la tabel preliminar/definitiv sa atacati contractul de credit si sindicul sa disjunga aceast capat de cerere la instanta de drept comun.
Contactati in localitatea dvs. un avocat destupat sa va invete si sa va reprezinte, e pacat de munca dvs.
P.S. toate cele de mai sus sunt valabile daca aveti adm special in dosarul de insolventa
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Da, avem un administrator special care din fericire ne sustine.
Si da, am deschis in paralel o actiune in pretentii insa a fost taraganata de faptul ca judecatorul a considerat ca aceasta cauza are legatura cu insolventa si a dorit sa se judece in cadrul procedurii.
Legal sau moral, vom vedea cum se va termina.
Art. 138. - (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului
debitorului, persoana juridica, ajuns în stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului : ...
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit în mod fictiv pasivul acesteia;
Deci este posibil ......